Синтеза оптималне структуре реверзибилног механизма ламинатора применом аксиоматског пројектовања
Optimal structure synthesis of reversible mechanism of laminator using axiomatic design
Докторанд
Andrejević, Raša S.Ментор
Bošnjak, SrđanЧланови комисије
Veg, AleksandarBabić, Bojan R.
Stoimenov, Miodrag
Pavlović, Nenad
Метаподаци
Приказ свих података о дисертацијиСажетак
Слојевање или ламинација тестане траке је једна специфична операција која
постоји код линија за производњу тврдог кекса и крекера што је другачије у
односу на осталу кондиторску опрему. Том операцијом формира се вишеслојна
структура теста која има вишеструко позитиван ефекат на крајњи производ.
Умирују се напони у тестаној траци изазвани стањивањем траке, добија се
ваздушаста структура од мехурића заробљених између суседних слојева (повећан
волумен) и претапају се слојеви теста дајући униформну траку.
Квалитет ламинирања теста првенствено зависи од квалитета саме машине –
ламинатора и њеног уређаја за слојевање, односно реверзибилног механизма који
треба да обради улазне сировине (брашно, уље, масноћа, адитиви), без обзира на
одступања њиховог квалитета.
Циљ ове дисертације је да се методолошким приступом креира таква класа и
структура механизма са интегрисаним погоном која ће остварити захтевано
кретање, а као крајњи резултат дати добро формирану, слојевиту тестану
траку.Упркос чињени...ци да тесто може бити променљивог вискозитета и
адхезивности процес континуалног слагања и пресавијања мора континуално да
се одвија уз истовремено ослобађање индукованих напона. Ови захтеви могу да се
остваре успешно синтетизованом структуром и погоном реверзибилног
механизма нове генерације.
Досадашња истраживања и студије о кретању, обликовању и слојевању тестане
траке, а са аспекта оптималне синтезе структуре и погона извршних механизама
не пружају могућност непосредне синтезе новог решења. Ради проналажења
квалитетнијег решења потребно је било применити алате савремених метода, као
на пример аксиоматско пројектовање. Применом методологије аксиоматског
пројектовања, веома јасно, параметарски, и квантификованим критеријумима
успешно се дефинишу технолошки захтеви и пројектни простор новог решења...
Layering or lamination of a dough strip is a specific operation that appears in product
lines for hard biscuits and crackers, which is different compared to other conditory
equipment. This operation forms a multilayered structure of the dough that has multiple
positive effects to the final product. Thus, the dough strip stresses induced by the strip
thinning are soothed, the airy structure, created by the bubbles trapped between adjacent
layers, is obtained (increased volume) and the dough layers are blended giving a
uniform dough strip.
The quality of a laminated dough depends primarily on the quality of the machine – the
laminator and its layering device, i.e. reversible mechanism which processes the
incoming raw materials (flour, oil, grease, additives), regardless of the quality
differences.
The aim of this thesis is the creation of such a class and structure of mechanism with
integrated drive by a methodological approach that will achieve the required movement
and give the well fo...rmed layered dough structure. Despite the fact that dough viscosity
and adhesiveness can vary, the stacking and folding process must proceed continually
with the releasing the induced stresses at the same time. These requirements can be
achieved successfully by the synthesized structure and reverse drive mechanism of the
new generation.
Previous research and studies of the motion, forming and layering of a dough strip do
not provide the possibility of direct synthesis of a new solution in terms of optimal
synthesis of the structure and drive of the executive mechanisms. In order to find better
solutions, it was necessary to apply the tools of modern methods, such as axiomatic
design. By the applying the axiomatic design methodology, the technological
requirements and the design space of a new solution are defined successfully, clearly,
parametric and by the quantifiable criteria.
Since this is a field of constructing food - conditory machines, which are explored
within the factory development and research centers, a very small number of published
VII
works, are available. The most important accessible documents are related to the patent
solutions. The primary space of the existing solutions is defined here, as well as the free
space for the synthesis of a new solution that will not interfere with existing patent
requirements...