Аутентичност гастрономије етничких група Војводине као фактор развоја туризма хране
Autentičnost gastronomije etničkih grupa Vojvodine kao faktor razvoja turizma hrane
Докторанд
Грубор, БиљанаМентор
Kalenjuk Pivarski, BojanaЧланови комисије
Tešanović, DraganKalenjuk Pivarski, Bojana
Đerčan, Bojan
Vujasinović, Vesna
Novaković, Dragana
Метаподаци
Приказ свих података о дисертацијиСажетак
Гастрономско наслеђе и традиционална и аутентична гастрономија представљају значајан фактор који доприноси туристичком развоју. С тим у вези, примарни циљ овог истраживања био је да се истражи степен повезаности и међусобни утицај етничких мањина и угоститељских објеката као и њихов утицај на развој туризма у Војводини. Испитивањем етничких мањина требало је да се истражи да ли је њихова кухиња аутентична, као и да ли себе виде као учесника у креирању гастрономске понуде. Испитивањем запослених у угоститељству требало је да се испита да ли се јела припремају од локалних и аутентичних намирница, као и упознатост запослених са специјалитетима етничких мањина који живе на овом простору. У те сврхе, спроведено је истраживање на узорку од 619 испитаника који чене етничке мањине и 508 испитаника које чине запослени у угоститељском сектору на територији Војводине. Како би се добили одговори на постављена питања прикупљени подаци су подвргнути статистичким поступцима. У ту сврху коришћен је SP...SS програм верзија 23. За тестирање постављених хипотеза коришћене су одговарајуће статистичке анализе: Т-тест за зависне узорке (paired sample t test), Т-тест за независне узорке (independent sample t test), анализа варијансе (ANOVA, LSD Post Hoc) и Хи-квадрат (ꭓ2). Резултати су делимично потврдили претпостављену полазну хипотезу. На крају су изнета закључна разматрања, као и научни и практични доприноси, смернице и савети за креаторе гастрономске понуде и исказана су ограничења и препоруке за будућа истраживања.
Gastronomsko nasleđe i tradicionalna i autentična gastronomija predstavljaju značajan faktor koji doprinosi turističkom razvoju. S tim u vezi, primarni cilj ovog istraživanja bio je da se istraži stepen povezanosti i međusobni uticaj etničkih manjina i ugostiteljskih objekata kao i njihov uticaj na razvoj turizma u Vojvodini. Ispitivanjem etničkih manjina trebalo je da se istraži da li je njihova kuhinja autentična, kao i da li sebe vide kao učesnika u kreiranju gastronomske ponude. Ispitivanjem zaposlenih u ugostiteljstvu trebalo je da se ispita da li se jela pripremaju od lokalnih i autentičnih namirnica, kao i upoznatost zaposlenih sa specijalitetima etničkih manjina koji žive na ovom prostoru. U te svrhe, sprovedeno je istraživanje na uzorku od 619 ispitanika koji čene etničke manjine i 508 ispitanika koje čine zaposleni u ugostiteljskom sektoru na teritoriji Vojvodine. Kako bi se dobili odgovori na postavljena pitanja prikupljeni podaci su podvrgnuti statističkim postupcima. U tu ...svrhu korišćen je SPSS program verzija 23. Za testiranje postavljenih hipoteza korišćene su odgovarajuće statističke analize: T-test za zavisne uzorke (paired sample t test), T-test za nezavisne uzorke (independent sample t test), analiza varijanse (ANOVA, LSD Post Hoc) i Hi-kvadrat (ꭓ2). Rezultati su delimično potvrdili pretpostavljenu polaznu hipotezu. Na kraju su izneta zaključna razmatranja, kao i naučni i praktični doprinosi, smernice i saveti za kreatore gastronomske ponude i iskazana su ograničenja i preporuke za buduća istraživanja.
Gastronomic heritage and traditional, authentic cuisine represent a significant factor that contributes to the development of tourism. In this regard, the primary aim of this research was to explore the degree of connection and mutual influence between ethnic minorities and hospitality establishments, as well as their impact on the development of tourism in Vojvodina. Through the examination of ethnic minorities, it was intended to investigate whether their cuisine is authentic and whether they see themselves as contributors to the gastronomic offerings. By examining hospitality industry employees, the goal was to determine if dishes are prepared from local and authentic ingredients and whether the employees are familiar with the specialties of ethnic minorities living in this region. For this purpose, a survey was conducted with a sample of 619 respondents from ethnic minorities and 508 respondents who work in the hospitality sector in the territory of Vojvodina. To obtain answers to ...the research questions, the collected data underwent statistical procedures. SPSS version 23 (Statistical Package for the Social Sciences - SPSS 23) was used for this purpose. Suitable statistical analyses were used to test the hypotheses, including paired sample t-tests, independent sample t-tests, analysis of variance (ANOVA, LSD Post Hoc), and chi-square tests (ꭓ²). The results partially confirmed the initial hypothesis. In the conclusion of the dissertation, key findings are presented, along with scientific and practical contributions, guidelines, and advice for creators of gastronomic offerings, as well as limitations and recommendations for future research.