Antioksidativno, antimikrobno i alelopatsko dejstvo tri endemične vrste roda Nepeta (Lamiaceae)
Antioxidative, antimicrobial and allelopathic effects of three endemic Nepeta species (Lamiaceae)
Докторанд
Nestorović-Živković, Jasmina M.Ментор
Mišić, Danijela
Чланови комисије
Sabovljević, Aneta
Živković, Suzana

Ćirić, Ana

Метаподаци
Приказ свих података о дисертацијиСажетак
Nepeta rtanjensis Diklić i Milojević, N. sibirica L. i N. nervosa Royle ex
Bentham (fam. Lamiaceae) su endemične vrste roda Nepeta, koje su nedovoljno
fitohemijski okarakterisane i slabo ispitane u pogledu biološke aktivnosti. Radi se o
vrstama koje se odlikuju različitim kvalitativnim i kvantitativnim sadržajem
nepetalaktona, zbog čega predstavljaju idealne objekte u istraživanjima biološke
aktivnosti različitih izomera ovog monoterpenskog jedinjenja. S obzirom da se radi o
retkim vrstama, a u slučaju N. rtanjensis i o krajnje ugroženoj vrsti, biljni materijal za
potrebe eksperimenata je dobijen mikropropagacijom. Istraživanje je obuhvatilo
fitohemijske analize sekundarnih metabolita tri vrste roda Nepeta gajenih in vitro, kao i
analizu njihovih bioaktivnih svojstava kao što su antimikrobno, antioksidativno i
alelopatsko dejstvo.
Fitohemijska karakterizacija tri vrste roda Nepeta gajenih in vitro, omogućila je
identifikaciju i kvantifikaciju glavnih grupa sekundarnih metabolita (terpe...noida i
fenolnih jedinjenja) koji se u ovim uslovima produkuju. Metode koje su korišćene u
fitohemijskim analizama su: GC-MS, GC-FID, PTR-MS, Headspace GC-MS, HPLCUV,
HPLC-MS, UHPLC/DAD/±HESI-MS/MS. Dominantno isparljivo jedinjenje iz
grupe terpenoida je monoterpenski lakton - nepetalakton, pri čemu je kod vrste
N. rtanjensis većinski prisutan tran,cis- izomer a kod N. sibirica cis,trans- izomer
nepetalaktona. Kod vrste N. nervosa nepetalakton je detektovan samo u tragovima. Kod
ispitivanih vrsta, ruzmarinska kiselina se javlja kao dominantno fenolno jedinjenje, dok
su ostale fenolne kiseline (hlorogena, neohlorogena i kafeinska kiselina) prisutne u
znatno nižoj koncentraciji.
Metanolni ekstrakti N. rtanjensis, N. sibirica i naročito N. nervosa, pokazuju
značajnu antioksidativnu aktivnost u ABTS i DPPH testovima, kao i visoki kapacitet za
redukciju gvožđa u FRAP testu. Značajna antioksidativna aktivnost se pripisuje
fenolnim jedinjenjima, na prvom mestu ruzmarinskoj kiselini...
Nepeta rtanjnsis Diklić and Milojević, N. sibirica L. and N. nervosa Royle ex
Bentham (fam. Lamiaceae) are endemic species of genus Nepeta that are insufficiently
phytochemically characterized and poorly tested in a sense of their biological activity.
These three species are characterized by different qualitative and quantitative
nepetalactone content, what makes them ideal objects in investigating the biological
activity of different stereoisomers of this compound. Considering that these species are
rare, and extremely endangered in case of N. rtanjensis, plant material for the
experiments was obtained by micropropagation. The research included phytochemical
characterization of in vitro grown three Nepeta species , as well as analysis of their
bioactivities such as antimicrobial, antioxidative activity and allelopathic potential.
Phytochemical characterization of three Nepeta species grown in vitro, involving
GC-MS, GC-FID, PTR-MS, Headspace GC-MS, HPLC-UV, HPLC-MS, and
UHPLC/DAD/±HES...I-MS/MS analyses, enabled identification and quantification of the
main secondary metabolites (terpenes and phenolics). The dominant volatile compound
from terpenes group is monoterpene lacton - nepetalactone, whereby its trans,cisisomer
is mostly present in N. rtanjensis and its cis,trans- isomer in N. sibirica. In
N. nervosa, nepetalactone has been detected only in traces. In all investigated species,
rosmarinic acid is a dominant phenolic compound, while the other phenolic acids
(chlorogenic, neochlorogenic and caffeic acids) are present in significantly lower
concentrations.
The results of ABTS and DPPH assays showed that methanol extracts of
N. rtanjensis, N. sibirica and especially N. nervosa, possess considerable antioxidant
activities, and the FRAP assay revealed high ferric reducing capacity for all the samples
tested.. Significant antioxidant activity is attributed to phenolic acids, in the first place
to rosmarinic acid.