Ekstrakt kore nara (Punica granatum L.) kao prirodni antivirusni agens za redukciju humanih norovirusa in vitro
Pomegranate peel extract (Punica granatum L.) as a natural antiviral agent for reduction of human norovirus in vitro
Doktorand
Živković, IvanaMentor
Radin, Dragoslava D.Članovi komisije
Đekić, IvanaBigović, Dubravka
Radulović, Zorica
Pantić, Milena
Metapodaci
Prikaz svih podataka o disertacijiSažetak
Humani norovirusi (HuNoV) su dominatni uzročnici epidemija akutnog gastroenteritisa izazvanih
kontaminiranom hranom. U cilju njihove redukcije sa površine svežeg povrća i površina koje dolaze
u kontakt sa hranom, testirana je antinorovirusna aktivnost 11 ekstrakata lekovitih biljaka. Za dalja
istraživanja izabran je ekstrakt kore nara, koji je u koncentraciji 5 mg/mL redukovao broj čestica
HuNoV za 99% u fosfatnom puferu, simuliranim gastrointestinalnim fluidima i na površinama
svežeg čeri paradajza i mladog luka, a za 91% u mleku. Matični sok od nara redukovao je HuNoV
za 97%. Potencijal ekstrakta kore nara kao prirodnog dezinfekcionog sredstva na površinama od
nerđajućeg čelika i plastike je značajan (> 3 log10 GE/μL) i u skladu sa predloženim normama koje
se primenjuju za virusna dezinfekciona sredstva. Radi komparacije, testirano dezinfekciono sredstva
na bazi hipohlorita (250 ppm) redukovalo je HuNoV na približno istom nivou. Proverena je
dezinfekcija površina kontaminiranih mešav...inom suspenzija HuNoV i koliformne bakterije
Escherichia coli, primenom brzog ATP bioluminiscentnog testa i RT-qPCR metodom. Sredstvo na
bazi hipohlorita bez naknadnog ispiranja, dalo je rezultat koji se našao u zoni upozorenja, dok su
rezultati nakon ispiranja vodom detektovani u zoni čistog. Broj detektovanog HuNoV na
nerđajućem čeliku i plastici, posle sanitacije sa sredstvom na bazi hipohlorita iznosio je 2,2 odnosno
2,38 log10 GE/μL. Takođe, pokušano je da se primenom alergen indikator protein testa detektuju
različite koncentracije HuNoV (103- 106 GE/μL) nanete na prethodno sterilisanu površinu
nerđajućeg čelika. Posle inkubacije na 70ºC/10 min, što povećava senzitivnost testa, najviša
testirana koncentracija virusa dala je pozitivan rezultat.
Human noroviruses (HuNoV) are the dominant agents of foodborne acute gastroenteritis and
epidemic outbreaks. In order to reduce them from the surface of fresh vegetables and food-contact
surfaces, the antinoroviral activity of 11 medicinal plant extracts was tested. For further research,
pomegranate peel extract was selected, which at a concentration of 5 mg/mL reduced the number of
HuNoV particles by 99% in phosphate buffer, simulated gastrointestinal fluids and on the surface of
fresh cherry tomatoes and green onions, and by 91% in milk. Pomegranate juice reduced HuNoV by
97%. The potential of pomegranate peel extract as a natural disinfectant on stainless steel and
plastic surfaces is significant (> 3 log10 GE/μL) and in accordance with the proposed standards
applicable to viral disinfectants. For comparison, the tested hypochlorite-based disinfectant (250
ppm) reduced HuNoV to approximately the same level. Disinfection of surfaces contaminated with
a mixture of suspension of HuNoV ...and coliform bacteria Escherichia coli was checked, using a
rapid ATP bioluminescence test and RT-qPCR method. The hypochlorite-based agent without
subsequent rinsing gave the result that was in the warning zone, while the results after rinsing with
water were detected in the clean zone. The number of detected noroviruses on stainless steel and
plastic, after sanitation with a hypochlorite-based agent was 2,2 and 2,38 log10 GE/μL, respectively.
Also, an attempt was made to detect different concentrations of HuNoV (103-106 GE/μL) applied to
a previously sterilized stainless steel surface using an allergen indicator protein test. After
incubation at 70ºC/10 min which increases the sensitivity of the test, the highest tested virus
concentration gave a positive result.