Приказ основних података о дисертацији
Gastronomska ponuda u hijerarhiji faktora uspešnosti restoranskog poslovanja
Gastronomic offer in the hierarchy of restaurant business success factors
dc.contributor.advisor | Milošević, Srđan | |
dc.contributor.other | Muhi, Bela | |
dc.contributor.other | Rangus, Marjetka | |
dc.creator | Božić, Aleksandar | |
dc.date.accessioned | 2021-07-27T12:35:20Z | |
dc.date.available | 2021-07-27T12:35:20Z | |
dc.date.issued | 2021-04-23 | |
dc.identifier.uri | https://educons.edu.rs/studije/doktorske-studije/repozitorijum/ | sr |
dc.identifier.uri | https://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/18475 | |
dc.description.abstract | Uspešnost restoranskog poslovanja, koja se može iskazati pomoću različitih indikatora, zavisi od velikog broja faktora, a gastronomska ponuda se smatra jednim od najznačajnijih. Na osnovu prethodnih istraživanja, pokazalo se da su značajni indikatori uspešnosti restorana profit, trajanje i komentari na internetu. Značajnost velikog broja mogućih faktora uspešnosti različito se procenjuje u zavisnosti od države, kategorije i tipa restorana, metodologije istraživanja, perspektive iz koje je ocenjivana i td. Menadžeri dva uspešna beogradska restorana obuhvaćena studijom slučaja, kao najznačajnije faktore uspešnosti su izdvojili: lokaciju, tradiciju, specifičnu gastronomsku ponudu i kvalitet hrane (restoran Proleće), odnosno kvalitet usluge, kvalitet hrane i osoblje (restoran Zapata). Empirijski deo istraživanja obuhvatio je 196 restorana sa teritorije Beograda, čiji menadžeri su ocenjivali pouzdanosti indikatora i značajnosti faktora uspešnosti. Na osnovu analize podataka eliminisane su multikomponentne i varijable niskog komunaliteta, pa su varijable 45 konačnih indikatora uspešnosti formirale dve komponente (Socijalna odgovornost i ljudski resursi; Profit i tržišna pozicija), dok su varijable 28 konačnih faktora uspešnosti formirale 4 komponente (Faktori društvenog okruženja; Uloga vlasnika; Kvalitet osoblja i odnos prema gostu; Strategija i organizacija rada). Uticaj nezavisnih varijabli na različite komponente indikatora i faktora uspešnosti je bio različit. Na osnovu analize deskriptivnih parametara svih varijabli za prikupljanje podataka o indikatorima (55 stavki) i faktorima (54 stavke) uspešnosti utvrđena je njihova hijerarhija. Menadžeri smatraju da su indikatori u vezi sa doživljajem restorana od strane gostiju i sa spremnošću restorana da izađe u susret njihovim potrebama najbolji pokazatelji uspešnosti, a indikator zadovoljstvo gostiju je zauzeo prvu poziciju u ovoj hijerarhiji. U hijerarhiji faktora uspešnosti gastronomska ponuda je zauzela najvišu poziciju, a osim toga visoko su rangirani i kompetentno upravljanje restoranom, održavanje jasne vizije, misije i strategije, efikasna i redovna komunikacija menadžera sa osobljem, vrsta kuhinje, upravljanje troškovima, jedinstven koncept i dr. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Универзитет Едуконс, Факултет за спорт и туризам | sr |
dc.rights | openAccess | en |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | |
dc.source | Универзитет Едуконс | en |
dc.subject | Gastronomska ponuda | sr |
dc.subject | restoransko poslovanje | sr |
dc.subject | faktori uspešnosti | sr |
dc.subject | indikatori uspešnosti | sr |
dc.subject.classification | Menadžment i biznis | sr |
dc.title | Gastronomska ponuda u hijerarhiji faktora uspešnosti restoranskog poslovanja | sr |
dc.title.alternative | Gastronomic offer in the hierarchy of restaurant business success factors | sr |
dc.type | doctoralThesis | en |
dc.rights.license | BY-NC-ND | sr |
dcterms.abstract | Милошевић, Срђан; Мухи, Бела; Рангус, Марјетка; Божић, Aлександар; Гастрономска понуда у хијерархији фактора успешности ресторанског пословања; Гастрономска понуда у хијерархији фактора успешности ресторанског пословања; | |
dc.identifier.fulltext | https://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/72636/bitstream_72636.pdf | |
dc.identifier.fulltext | https://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/72635/bitstream_72635.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_18475 |