Приказ основних података о дисертацији

Gastronomic offer in the hierarchy of restaurant business success factors

dc.contributor.advisorMilošević, Srđan
dc.contributor.otherMuhi, Bela
dc.contributor.otherRangus, Marjetka
dc.creatorBožić, Aleksandar
dc.date.accessioned2021-07-27T12:35:20Z
dc.date.available2021-07-27T12:35:20Z
dc.date.issued2021-04-23
dc.identifier.urihttps://educons.edu.rs/studije/doktorske-studije/repozitorijum/sr
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/18475
dc.description.abstractUspešnost restoranskog poslovanja, koja se može iskazati pomoću različitih indikatora, zavisi od velikog broja faktora, a gastronomska ponuda se smatra jednim od najznačajnijih. Na osnovu prethodnih istraživanja, pokazalo se da su značajni indikatori uspešnosti restorana profit, trajanje i komentari na internetu. Značajnost velikog broja mogućih faktora uspešnosti različito se procenjuje u zavisnosti od države, kategorije i tipa restorana, metodologije istraživanja, perspektive iz koje je ocenjivana i td. Menadžeri dva uspešna beogradska restorana obuhvaćena studijom slučaja, kao najznačajnije faktore uspešnosti su izdvojili: lokaciju, tradiciju, specifičnu gastronomsku ponudu i kvalitet hrane (restoran Proleće), odnosno kvalitet usluge, kvalitet hrane i osoblje (restoran Zapata). Empirijski deo istraživanja obuhvatio je 196 restorana sa teritorije Beograda, čiji menadžeri su ocenjivali pouzdanosti indikatora i značajnosti faktora uspešnosti. Na osnovu analize podataka eliminisane su multikomponentne i varijable niskog komunaliteta, pa su varijable 45 konačnih indikatora uspešnosti formirale dve komponente (Socijalna odgovornost i ljudski resursi; Profit i tržišna pozicija), dok su varijable 28 konačnih faktora uspešnosti formirale 4 komponente (Faktori društvenog okruženja; Uloga vlasnika; Kvalitet osoblja i odnos prema gostu; Strategija i organizacija rada). Uticaj nezavisnih varijabli na različite komponente indikatora i faktora uspešnosti je bio različit. Na osnovu analize deskriptivnih parametara svih varijabli za prikupljanje podataka o indikatorima (55 stavki) i faktorima (54 stavke) uspešnosti utvrđena je njihova hijerarhija. Menadžeri smatraju da su indikatori u vezi sa doživljajem restorana od strane gostiju i sa spremnošću restorana da izađe u susret njihovim potrebama najbolji pokazatelji uspešnosti, a indikator zadovoljstvo gostiju je zauzeo prvu poziciju u ovoj hijerarhiji. U hijerarhiji faktora uspešnosti gastronomska ponuda je zauzela najvišu poziciju, a osim toga visoko su rangirani i kompetentno upravljanje restoranom, održavanje jasne vizije, misije i strategije, efikasna i redovna komunikacija menadžera sa osobljem, vrsta kuhinje, upravljanje troškovima, jedinstven koncept i dr.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherУниверзитет Едуконс, Факултет за спорт и туризамsr
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceУниверзитет Едуконсen
dc.subjectGastronomska ponudasr
dc.subjectrestoransko poslovanjesr
dc.subjectfaktori uspešnostisr
dc.subjectindikatori uspešnostisr
dc.subject.classificationMenadžment i biznissr
dc.titleGastronomska ponuda u hijerarhiji faktora uspešnosti restoranskog poslovanjasr
dc.title.alternativeGastronomic offer in the hierarchy of restaurant business success factorssr
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseBY-NC-NDsr
dcterms.abstractМилошевић, Срђан; Мухи, Бела; Рангус, Марјетка; Божић, Aлександар; Гастрономска понуда у хијерархији фактора успешности ресторанског пословања; Гастрономска понуда у хијерархији фактора успешности ресторанског пословања;
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/72636/bitstream_72636.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/72635/bitstream_72635.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_18475


Документи за докторску дисертацију

Thumbnail
Thumbnail

Ова дисертација се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о дисертацији