Приказ основних података о дисертацији

Effect of isoflavones in the diet on performances and biological parameters of broilers

dc.contributor.advisorMarković, Radmila
dc.contributor.otherŠefer, Dragan
dc.contributor.otherRadovanović, Anita
dc.contributor.otherJanjić, Jelena
dc.contributor.otherPerić, Lidija
dc.creatorGlišić, Milica
dc.date.accessioned2021-04-14T10:00:27Z
dc.date.available2021-04-14T10:00:27Z
dc.date.issued2020-12-23
dc.identifier.urihttp://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=8067
dc.identifier.urihttps://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:23530/bdef:Content/download
dc.identifier.urihttp://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=35546889
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/18210
dc.description.abstractIzoflavoni su difenolična jedinjenja male molekulske mase koja spadaju u grupu fitoestrogena i mogu se naći u različitim biljkama, naročito iz familije Fabaceae. Jedan od glavnih izoflavona prisutnih u soji je genistin, koji nakon deglikolizacije prelazi u metabolit genistein, jedinjenje sa estrogenom aktivnošću koje ostvaruje različite antioksidativne, antiinflamatorne, imunomodulatorske, hipolipidemične i antibakterijske efekte. Osnovni cilj istraživanja u okviru ove doktorske disertacije bio je da se ispita uticaj genisteina u hrani tokom završne i produžene faze tova na proizvodne performanse, zdravstveni status, antioksidativni kapacitet, histomorfološke parametre, mikrobiotu digestivnog trakta i kvalitet i prinos mesa brojlera. Za ogled su korišćeni brojleri Cobb 500 provenijencije, prosečne inicijalne mase 44,11±4,25 g, koji su do 21. dana bili hranjeni potpunim smešama standardnog sirovinskog i hemijskog sastava za ishranu piladi u prvoj (starter) i drugoj (grover) fazi tova. Na početku treće faze tova (finišer) ukupno 360 brojlera je podeljeno u pet grupa (po 72 jedinke) sa po šest bokseva u kojima je bilo raspoređeno po 12 brojlera. Tokom završne faze tova brojleri su bili hranjeni potpunom smešom za tov piladi III na bazi kukuruza i sojine sačme, s tim da kontrolna grupa (K) nije u hranu dobijala preparat genisteina, ogledna grupa I (O-I) je dobijala 200 mg/kg, ogledna grupa II (O-II) 400 mg/kg, ogledna grupa III (O-III) 600 mg/kg i ogledna grupa IV (O-IV) 800 mg/kg hrane preparata 99,6% čistog ekstrakta genisteina. Eksperiment se sastojao iz dva dela: prvi period koji je trajao 21 dan (od 21. do 42. dana tova) i drugi period produženog tova koji je trajao 37 dana (od 21. do 58. dana tova). Pre početka svake faze tova izvršena su hemijska ispitivanja hrane, dok je za potpunu smešu za ishranu piladi III određen i antioksidativni kapacitet. Nakon oba eksperimentalna perioda (42. i 58. dan) praćeni su proizvodni rezultati (telesna masa, prirast, konzumacija, konverzija), određene su mase unutrašnjih organa, biohemijske analize krvi, aktivnost enzima antioksidativne zaštite u jetri, histomorfometrijska ispitivanja segmenata tankog creva, broj Lactobacillus spp. u cekumu, hemijski sastav tibije, parametri prinosa, kvaliteta i održivosti mesa brojlera, kao i ekonomičnost proizvodnje. Potpuna smeša za ishranu brojlera kontrolne i oglednih grupa bila je istog hemijskog sastava, izoenergetska i izoproteinska, dok u hrani oglednih grupa brojlera analitički sadržaj genisteina je bio manji od teoretski dodate količine. FRAP testom nije utvrđena razlika u antioksidativnoj aktivnosti metanolnih uzoraka hrane kontrolne i oglednih grupa brojlera (P>0,05), dok značajno manju sposobnost inhibiranja lipidne peroksidacije su pokazali uzorci hrane u kojoj je dodato 200 mg/kg genisteina (P<0,05)...sr
dc.formatapplication/pdf
dc.languagesr
dc.publisherУниверзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицинеsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31034/RS//
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.sourceУниверзитет у Београдуsr
dc.subjectbrojlerisr
dc.subjectbroilersen
dc.subjectgenisteinen
dc.subjectprolonged fatteningen
dc.subjectlipid statusen
dc.subjectintestinal morphometryen
dc.subjectantioxidant capacityen
dc.subjectmeat qualityen
dc.subjectgenisteinsr
dc.subjectproduženi tovsr
dc.subjectlipidni statussr
dc.subjectintestinalna morfometrijasr
dc.subjectantioksidativni kapacitetsr
dc.subjectkvalitet mesasr
dc.titleUticaj upotrebe izoflavona u ishrani na proizvodne rezultate i biološke parametre brojlerasr
dc.title.alternativeEffect of isoflavones in the diet on performances and biological parameters of broilersen
dc.typePhD thesis
dc.rights.licenseBY-SA
dcterms.abstractМарковић, Радмила; Радовановић, Aнита; Перић, Лидија; Шефер, Драган; Јањић, Јелена; Глишић, Милица; Утицај употребе изофлавона у исхрани на производне резултате и биолошке параметре бројлера; Утицај употребе изофлавона у исхрани на производне резултате и биолошке параметре бројлера;
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/70799/Disertacija.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/70800/IzvestajKomisije28607.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_18210


Документи за докторску дисертацију

Thumbnail
Thumbnail

Ова дисертација се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о дисертацији