Prikaz osnovnih podataka o disertaciji

Reduction of non-sugar compounds content in sugar beet molasses by applying modified mineral and cellulosic adsorbents

dc.contributor.advisorŠereš, Zita
dc.contributor.otherDošenović, Tatjana
dc.contributor.otherŠereš, Zita
dc.contributor.otherŠćiban, Marina
dc.contributor.otherŠoronja-Simović, Dragana
dc.contributor.otherFilipčev, Bojana
dc.creatorĐorđević, Miljana
dc.date.accessioned2021-02-25T14:53:14Z
dc.date.available2021-02-25T14:53:14Z
dc.date.issued2020-09-25
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/Disertacija159039927653910.pdf?controlNumber=(BISIS)114597&fileName=159039927653910.pdf&id=15456&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/record.jsf?recordId=114597&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/IzvestajKomisije15903992868460.pdf?controlNumber=(BISIS)114597&fileName=15903992868460.pdf&id=15457&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.uri/DownloadFileServlet/IzvestajKomisije15903992868460.pdf?controlNumber=(BISIS)114597&fileName=15903992868460.pdf&id=15457
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/17939
dc.description.abstractPrimena različitih tretmana sa ciljem redukcije sadržaja nesaharoznih jedinjenja u melasi šećerne repe potencijalan je metod za poboljšanje parametara kvaliteta melase, lakše sprovođenje procesa desaharifikacije melase i sprečavanje eventualnih nepoželjnih promena pri skladištenju melase. Stoga je predmet istraživanja ove disertacije redukovanje sadržaja nesaharoznih jedinjenja u melasi šećerne repe upotrebom prirodnih adsorbenata mineralnog (različiti tipovi bentonita) i celuloznog (celuloza različitog stepena čistoće i modifikovani ekstrahovani rezanci šećerne repe) porekla. Variranjem pH vrednosti sredine, suve materije melase i koncentracije primenjenog adsorbenta ispitan je sinergistički efekat uslova tretmana na stepen redukcije sadržaja nesaharoznih jedinjenja u melasi. Efikasnost sprovedenog tretmana utvrđena je na osnovu promena parametara kvaliteta melase i to boje, mutnoće, sadržaja saharoze, sadržaja suve materije i sadržaja pepela. Na osnovu rezultata uočava se da je pozitivan uticaj kombinovanog dejstva upotrebljenih adsorbenata i uslova tretmana najizraženiji kod mutnoće i boje melase što potvrđuje afinitet adsorbenata ka zadržavanju i/ili vezivanju bojenih materija. Takođe, navedeni pozitivan uticaj izražen je u manjoj ili većoj meri u zavisnosti od tipa primenjenog adsorbenta ali i uslova gde je uglavnom dominantan uticaj pH vrednostisr
dc.description.abstract  The application of different treatments aiming to reduce the content of non-sugar compounds in sugar beet molasses is a potential method for molasses quality enhancement, facilitation of molasses desugarization process and prevention of any undesirable changes during molasses storage. Therefore, the objective of this dissertation is to reduce the content of non-sugar compounds in sugar beet molasses by using natural adsorbents of mineral (different types of bentonite) and cellulosic (cellulose of different purity and modified sugar beet pulp) origin. By varying treatment conditions such as pH, molasses dry substance and the applied adsorbent concentration, the synergistic effect of the treatment conditions on the reduction efficiency of non-sugar compounds content in molasses was examined. The treatment effectiveness was determined based on changes in molasses quality parameters, namely color, turbidity, sucrose content, dry substance content and ash content. According to the obtained results, the positive influence of the combined effect of applied adsorbents and treatment conditions is most pronounced for molasses quality parameters turbidity and colour, which confirms the applied adsorbents affinity towards coloured compounds retention or binding. Also, the stated positive influence is expressed to a greater or lesser extent depending on the type of adsorbent used as well as the conditions applied, where the influence of pH is mainly dominant.en
dc.languagesr (latin script)
dc.publisherУниверзитет у Новом Саду, Технолошки факултетsr
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceУниверзитет у Новом Садуsr
dc.subjectmelasa šećerne repesr
dc.subjectsugar beet molassesen
dc.subjectcolorantsen
dc.subjectadsorbentsen
dc.subjectbentoniteen
dc.subjectsugar beet pulpen
dc.subjectcolouren
dc.subjectturbidityen
dc.subjectbojene materijesr
dc.subjectadsorbentsr
dc.subjectbentonitsr
dc.subjectekstrahovani rezanci šećerne repesr
dc.subjectbojasr
dc.subjectmutnoćasr
dc.titleRedukovanje sadržaja nesaharoznih jedinjenja u melasi šećerne repe primenom modifikovanih mineralnih i celuloznih adsorbenatasr
dc.title.alternativeReduction of non-sugar compounds content in sugar beet molasses by applying modified mineral and cellulosic adsorbentsen
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dcterms.abstractШереш, Зита; Шћибан, Марина; Дошеновић, Татјана; Шереш, Зита; Шороња-Симовић, Драгана; Филипчев, Бојана; Ђорђевић, Миљана; Редуковање садржаја несахарозних једињења у меласи шећерне репе применом модификованих минералних и целулозних адсорбената; Редуковање садржаја несахарозних једињења у меласи шећерне репе применом модификованих минералних и целулозних адсорбената;
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/68629/IzvestajKomisije.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/68625/Disertacija.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_17939


Dokumenti za doktorsku disertaciju

Thumbnail
Thumbnail

Ova disertacija se pojavljuje u sledećim kolekcijama

Prikaz osnovnih podataka o disertaciji