Show simple item record

Investigation of antioxidant activity of tea fungus beverage

dc.contributor.advisorLončar, Eva
dc.contributor.otherPopović, Mira
dc.contributor.otherLončar, Eva
dc.contributor.otherČanadanović-Brunet, Jasna
dc.contributor.otherMarkov, Siniša
dc.creatorMalbaša, Radomir
dc.date.accessioned2021-02-25T14:53:02Z
dc.date.available2021-02-25T14:53:02Z
dc.date.issued2004-05-21
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/Disertacija153795021672818.pdf?controlNumber=(BISIS)71474&fileName=153795021672818.pdf&id=12004&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/record.jsf?recordId=71474&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/17916
dc.description.abstractApstrakt je obrađen tehnologijama za optičko prepoznavanje teksta (OCR). Ispitana je antioksidativna aktivnost različito pripremljenih napitaka i fermentativnih tečnosti od čajne gljive, i to prvenstveno praćenjem sposobnosti transformacije i stabilizacije reaktivnih hidroksi-radikala i redukcije stabilnih 1,1-difeniI- 2-pikriIhidraziI (DPPH) radikala. Određeni su i neki od metabolita kombuhe koji deluju kao antioksidanti (vitamini B2 i C), kao i organske kiseline koje stabilizuju napitak od čajne gljive. Osnovne analitičke tehnike korišćene u radu bile su ESR, HPLC, TLC, spektrofotometrija proizvoda enzimskih reakcija i volumetrija.sr
dc.description.abstractAbstract was processed by technology for Optical character recognition (OCR). The antioxidant activity of differently prepared beverages and fermentative liquids of tea fungus was examined, primarily by following of ability for transformation and stabilization of reactive hydroxyl-radicals and reduction of stable 1,1- diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) radicals. Some of the metabolites of kombucha that act as antioxidants (vitamins B2 and C) and organic acids that stabilize tea fungus beverage were determined. The primary used analytical techniques were ESR, HPLC, TLC, spectrophotometry of products of enzymatic reactions and voIumetry.  en
dc.languagesr (latin script)
dc.publisherУниверзитет у Новом Саду, Технолошки факултетsr
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceУниверзитет у Новом Садуsr
dc.subjectčajna gljivasr
dc.subjecttea fungusen
dc.subjectkombuchaen
dc.subjectfermentationen
dc.subjectfree radicalsen
dc.subjectantioxidantsen
dc.subjectvitaminsen
dc.subjectESRen
dc.subjectHPLCen
dc.subjectkombuhasr
dc.subjectfermentacijasr
dc.subjectslobodni radikalisr
dc.subjectantioksidantisr
dc.subjectvitaminisr
dc.subjectESRsr
dc.subjectHPLCsr
dc.titleIstraživanje antioksidativne aktivnosti napitka od čajne gljivesr
dc.title.alternativeInvestigation of antioxidant activity of tea fungus beverageen
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dcterms.abstractЛончар, Ева; Марков, Синиша; Лончар, Ева; Поповић, Мира; Чанадановић-Брунет, Јасна; Малбаша, Радомир; Истраживање антиоксидативне активности напитка од чајне гљиве; Истраживање антиоксидативне активности напитка од чајне гљиве;
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/68563/Disertacija.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_17916


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record