Istraživanje antioksidativne aktivnosti napitka od čajne gljive
Investigation of antioxidant activity of tea fungus beverage
dc.contributor.advisor | Lončar, Eva | |
dc.contributor.other | Popović, Mira | |
dc.contributor.other | Lončar, Eva | |
dc.contributor.other | Čanadanović-Brunet, Jasna | |
dc.contributor.other | Markov, Siniša | |
dc.creator | Malbaša, Radomir | |
dc.date.accessioned | 2021-02-25T14:53:02Z | |
dc.date.available | 2021-02-25T14:53:02Z | |
dc.date.issued | 2004-05-21 | |
dc.identifier.uri | https://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/Disertacija153795021672818.pdf?controlNumber=(BISIS)71474&fileName=153795021672818.pdf&id=12004&source=NaRDuS&language=sr | sr |
dc.identifier.uri | https://www.cris.uns.ac.rs/record.jsf?recordId=71474&source=NaRDuS&language=sr | sr |
dc.identifier.uri | https://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/17916 | |
dc.description.abstract | Apstrakt je obrađen tehnologijama za optičko prepoznavanje teksta (OCR). Ispitana je antioksidativna aktivnost različito pripremljenih napitaka i fermentativnih tečnosti od čajne gljive, i to prvenstveno praćenjem sposobnosti transformacije i stabilizacije reaktivnih hidroksi-radikala i redukcije stabilnih 1,1-difeniI- 2-pikriIhidraziI (DPPH) radikala. Određeni su i neki od metabolita kombuhe koji deluju kao antioksidanti (vitamini B2 i C), kao i organske kiseline koje stabilizuju napitak od čajne gljive. Osnovne analitičke tehnike korišćene u radu bile su ESR, HPLC, TLC, spektrofotometrija proizvoda enzimskih reakcija i volumetrija. | sr |
dc.description.abstract | Abstract was processed by technology for Optical character recognition (OCR). The antioxidant activity of differently prepared beverages and fermentative liquids of tea fungus was examined, primarily by following of ability for transformation and stabilization of reactive hydroxyl-radicals and reduction of stable 1,1- diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) radicals. Some of the metabolites of kombucha that act as antioxidants (vitamins B2 and C) and organic acids that stabilize tea fungus beverage were determined. The primary used analytical techniques were ESR, HPLC, TLC, spectrophotometry of products of enzymatic reactions and voIumetry. | en |
dc.language | sr (latin script) | |
dc.publisher | Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет | sr |
dc.rights | openAccess | en |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | |
dc.source | Универзитет у Новом Саду | sr |
dc.subject | čajna gljiva | sr |
dc.subject | tea fungus | en |
dc.subject | kombucha | en |
dc.subject | fermentation | en |
dc.subject | free radicals | en |
dc.subject | antioxidants | en |
dc.subject | vitamins | en |
dc.subject | ESR | en |
dc.subject | HPLC | en |
dc.subject | kombuha | sr |
dc.subject | fermentacija | sr |
dc.subject | slobodni radikali | sr |
dc.subject | antioksidanti | sr |
dc.subject | vitamini | sr |
dc.subject | ESR | sr |
dc.subject | HPLC | sr |
dc.title | Istraživanje antioksidativne aktivnosti napitka od čajne gljive | sr |
dc.title.alternative | Investigation of antioxidant activity of tea fungus beverage | en |
dc.type | doctoralThesis | en |
dc.rights.license | BY-NC-ND | |
dcterms.abstract | Лончар, Ева; Марков, Синиша; Лончар, Ева; Поповић, Мира; Чанадановић-Брунет, Јасна; Малбаша, Радомир; Истраживање антиоксидативне активности напитка од чајне гљиве; Истраживање антиоксидативне активности напитка од чајне гљиве; | |
dc.identifier.fulltext | https://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/68563/Disertacija.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_17916 |