Nacionalni Repozitorijum Disertacija u Srbiji
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Srpski (latinica) 
    • Engleski
    • Srpski (ćirilica)
    • Srpski (latinica)
  • Prijava
Pregled disertacije 
  •   NaRDuS - početna
  • Универзитет у Новом Саду
  • Технолошки факултет
  • Pregled disertacije
  •   NaRDuS - početna
  • Универзитет у Новом Саду
  • Технолошки факултет
  • Pregled disertacije
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Istraživanje antioksidativne aktivnosti napitka od čajne gljive

Investigation of antioxidant activity of tea fungus beverage

Thumbnail
2004
Disertacija.pdf (27.34Mb)
Doktorand
Malbaša, Radomir
Mentor
Lončar, Eva
Članovi komisije
Popović, Mira
Lončar, Eva
Čanadanović-Brunet, Jasna
Markov, Siniša
Metapodaci
Prikaz svih podataka o disertaciji
Sažetak
Apstrakt je obrađen tehnologijama za optičko prepoznavanje teksta (OCR). Ispitana je antioksidativna aktivnost različito pripremljenih napitaka i fermentativnih tečnosti od čajne gljive, i to prvenstveno praćenjem sposobnosti transformacije i stabilizacije reaktivnih hidroksi-radikala i redukcije stabilnih 1,1-difeniI- 2-pikriIhidraziI (DPPH) radikala. Određeni su i neki od metabolita kombuhe koji deluju kao antioksidanti (vitamini B2 i C), kao i organske kiseline koje stabilizuju napitak od čajne gljive. Osnovne analitičke tehnike korišćene u radu bile su ESR, HPLC, TLC, spektrofotometrija proizvoda enzimskih reakcija i volumetrija.
Abstract was processed by technology for Optical character recognition (OCR). The antioxidant activity of differently prepared beverages and fermentative liquids of tea fungus was examined, primarily by following of ability for transformation and stabilization of reactive hydroxyl-radicals and reduction of stable 1,1- diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) radicals. Some of the metabolites of kombucha that act as antioxidants (vitamins B2 and C) and organic acids that stabilize tea fungus beverage were determined. The primary used analytical techniques were ESR, HPLC, TLC, spectrophotometry of products of enzymatic reactions and voIumetry.  
Fakultet:
Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet
Datum odbrane:
21-05-2004
Ključne reči:
čajna gljiva / tea fungus / kombucha / fermentation / free radicals / antioxidants / vitamins / ESR / HPLC / kombuha / fermentacija / slobodni radikali / antioksidanti / vitamini / ESR / HPLC
[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_17916
Ostali linkovi:
https://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/Disertacija153795021672818.pdf?controlNumber=(BISIS)71474&fileName=153795021672818.pdf&id=12004&source=NaRDuS&language=sr
https://www.cris.uns.ac.rs/record.jsf?recordId=71474&source=NaRDuS&language=sr
https://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/17916

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O NaRDuS portalu | Pošaljite zapažanja

OpenAIRERCUBRODOSTEMPUS
 

 

Pregled

Sve disertacijeUniverziteti i fakultetiDoktorandiMentoriČlanovi komisijaTemeFakultetDoktorandiMentoriČlanovi komisijaTeme

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O NaRDuS portalu | Pošaljite zapažanja

OpenAIRERCUBRODOSTEMPUS