Приказ основних података о дисертацији

The influence of prouduction methods on vigour and chemical composition of maize, spelt and soybean seeds

dc.contributor.advisorLekić, Slavoljub
dc.contributor.otherKostić, Aleksandar
dc.contributor.otherSečanski, Mile
dc.contributor.otherDimitrijević, Bojan
dc.creatorGolijan, Jelena
dc.date.accessioned2021-02-01T14:16:09Z
dc.date.available2021-02-01T14:16:09Z
dc.date.issued2020-11-09
dc.identifier.urihttp://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=7850
dc.identifier.urihttps://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:23141/bdef:Content/download
dc.identifier.urihttp://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=30665481
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/17772
dc.description.abstractУ трогодишњем временском периоду (2015 - 2017) вршена су истраживања утицаја органског и конвенционалног начина производње на животну способност и хемијски састав семена кукуруза, спелте и соје. Животна способност семена кукуруза и соје испитивана је применом теста убрзаног старења семена. У оквиру хемијских параметара одређиван је садржај укупних протеина и липида, састав масних киселина и триацилглицерола, садржај пигмената (хлорофил а и б и каротеноиди), укупних растворљивих шећера, скроба и појединачних шећера, укупних (слободних и везаних) полифенола, укупних (слободних и везаних) флавоноида, састав макро- и микроелемената, као и одређивање антиоксидативности применом FRP и ABTS·+ метода. Како би се утврдиле могуће разлике у садржају микотоксина између органског и конвенционалног семена, одређивано је присуство афлатоксина B1, B2, G1 и G2 методом HPLC/FLD и деоксиниваленола методом HPLC/DAD. Испитивање ставова потрошача у Србији према органској храни и семену, односно разлике у ставовима испитаника анализирани су према полу, узрасту и степену образовања. За прикупљање података примењен је метод анкетирања коришћењем анкетних упитника. Испитивањем макро- и микроелемената, утврђено је присуство потенцијално токсичних елемената, нарочито кадмијума и стронцијума. Овим истраживањем је утврђено да су органска семена кукуруза, спелте и соје богат извор селена. Добијени резултати одређивања хемијских параметара у семену указују да не постоји јасан закључак да ли семе из органског или конвенционалног начина производње има бољи хемијски састав. Од испитиваних микотоксина, афлатоксин B1 и деоксиниваленол детектовани су једино у узорку органског кукуруза из 2015. године у концентрацијама које су ниже од максимално прописаних вредности.sr
dc.description.abstractThe research was conducted within a three - year (2015 - 2017) to study the influence of organic and conventional production methods on the vigour and chemical composition of maize, spelt, and soybean seeds. The vigour of maize and soybean seeds was studied by using the accelerated aging test. The chemical parameters were used to determine the total content of protein and lipid, fatty acids and triglycerides profile, the content of pigments (a and b chlorophyll, and carotenoids), total soluble sugar, starch, and individual sugars, total (free and bound) polyphenol and flavonoid, the composition of macro- and microelements, and to establish the antioxidant activity by using the FRP and ABTS·+ assays. In order to determine the possible differences in the content of mycotoxins between the organic and conventional seed, the presence of alfatoxins (B1, B2, G1 and G2) were examined with the HPLC/FLD method as well as the presence of deoxynivalenol by using the HPLC/DAD method. The results of survey conducted among the Serbian consumers and their attitudes towards organic food and seeds are presented and classified according to the gender, age, and education i.e. the differences in their answers. The data was collected by using questionnaires. Investigation of macro- and microelements confirmed the presence of potentially toxic elements, especially cadmium and strontium. The study showed that organic maize, spelt, and soybean seeds are a good source of selenium. The results obtained from chemical analysis of seeds indicate there is no conclusive evidence whether the conventional or organic seed has a better chemical composition. Regarding the studied mycotoxins content, aflatoxin B1 and deoxynivalenol were only detected in the sample of organic maize from 2015 in the concentrations below the maximum allowed value.en
dc.formatapplication/pdf
dc.languagesr
dc.publisherУниверзитет у Београду, Пољопривредни факултетsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31069/RS//
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceУниверзитет у Београдуsr
dc.subjectорганска хранаsr
dc.subjectorganic fooden
dc.subjectorganic seeden
dc.subjectaccelerated aging testen
dc.subjectchemical compositionen
dc.subjectantioxidative propertiesen
dc.subjectalfatoxinsen
dc.subjectdeoxynivalenolen
dc.subjectconsumers’ attitudesen
dc.subjectsurveyen
dc.subjectорганско семеsr
dc.subjectтест убрзаног старењаsr
dc.subjectхемијски саставsr
dc.subjectантиоксидативна својстваsr
dc.subjectафлатоксиниsr
dc.subjectдеоксиниваленолsr
dc.subjectставови потрошачаsr
dc.subjectанкетаsr
dc.titleУтицај начина производње на животну способност и хемијски састав семена кукуруза, спелте и сојеsr
dc.title.alternativeThe influence of prouduction methods on vigour and chemical composition of maize, spelt and soybean seedsen
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dcterms.abstractЛекић, Славољуб; Димитријевић, Бојан; Костић, Aлександар; Сечански, Миле; Голијан, Јелена; Uticaj načina proizvodnje na životnu sposobnost i hemijski sastav semena kukuruza, spelte i soje;
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/67841/IzvestajKomisije23564.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/67840/Disertacija.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_17772


Документи за докторску дисертацију

Thumbnail
Thumbnail

Ова дисертација се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о дисертацији