Приказ основних података о дисертацији

Digestomics of peanut allergens and characterization of digestion resistant fragments

dc.contributor.advisorĆirković Veličković, Tanja
dc.contributor.otherSmiljanić, Katarina
dc.contributor.otherStanić-Vučinić, Dragana
dc.contributor.otherRadosavljević, Jelena
dc.contributor.otherApostolović, Danijela
dc.creatorProdić, Ivana
dc.date.accessioned2020-11-02T11:22:34Z
dc.date.available2020-11-02T11:22:34Z
dc.date.issued2019-12-04
dc.identifier.urihttp://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=7705
dc.identifier.urihttps://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:22917/bdef:Content/download
dc.identifier.urihttp://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=23935753
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/17617
dc.description.abstractINFOGEST metoda predstavlja standardizovani protokol za in vitro simulaciju digestije kompletne hrane, zasnovanom na fiziološki relevantnim uslovima. Predmet rada ove disertacije je ispitivanje digestibilnosti alergena kikirikija iz celog zrna primenom INFOGEST metode, kao i karakterizacija njihovih fragmenata otpornih na proteolizu. Za odstranjivanje lipida primenjena je metoda taloženja proteina, koja se pokazala kao superiornija u odnosu ekstrakciju lipida organskim rastvaračem, usled manjeg kvalitativnog i kvantitativnog gubitka proteina. U ovoj tezi je pokazano da termički tretmani kikirikija, pored matriksa hrane, dodatno otežavaju oslobađanje proteina iz zrna, što čini glavne alergene kikirikija Ara h 1, Ara h 2 Ara h 3 i Ara h 6 nedostupnijim za pepsinsku hidrolizu. Oslobađanje proteina kikirikija, kao i digestibilnost, u gastričnoj fazi se pokazala znatno izraženijom, u odnosu na intestinalnu fazu, s tim da je digestija kod pečenog kikirikija otežana u odnosu na sirovi. Nakon oralno-gastrične digestije celog zrna sirovog kikirikija, glavni alergeni kikirikija u velikoj meri ostaju intaktni, a njihovi peptidi otporni na digestiju zadržavaju alergeni kapacitet. Pokazano je da većina Ara h 2 i Ara h 6 alergena ostaje rezistentna na digestiju. Ara h 1 i Ara h 3 kaskadno podležu pepsinolizi, do fragmenata koji i dalje zadržavaju IgE vezujući potencijal. Mali peptidi koji potiču od Ara h 2 alergena, su se pokazali kao najpotentniji inhibitori vezivanja IgE iz seruma pacijenata alergičnih na kikiriki, u odnosu na male Ara h 1 i Ara h 3 peptide. U ovoj disertaciji je pokazana izuzetno važna uloga efekata matriksa hrane, kao i njene termičke obrade, na digestiju proteina hrane, koji mogu povećati stabilnost alergena hrane tokom digestije, i time omogućiti zadržavanje potencijala aktivacije alergijske reakcije nakon oralno-gastrične faze digestije.sr
dc.description.abstractINFOGEST method is standardized protocol for in vitro simulation of complete food digestion, based on physiologicaly relevant conditions. The objective of this dissertation was to investigate digestibility of peanut allergens from whole peanut kernel by INFOGEST method, as well as to characterize their fragments resistant to proteolysis. For delipidation, protein precipitation approach was applied, showing to be superior in comparison to delipidation by organic solevent, due to lower qualitative and quantitative protein loss. In this thesis it was shown that peanut thermal processing, in addition to effect of food matix, further complicates the extractability and digestibility of proteins from the grain, making peanut allergens Ara h 1, 2, 3 and 6, less accessible for pepsin hydrolysis. Extractability and digestibility of peanut proteins in the gastric phase have shown to be significantly more pronounced, in comparison to intestinal phase, and roasted peanut digestion was impaired compared to the raw. It was shown that after oral and gastric digestion of whole raw peanut grains peanut allergens largely remain intact, and their digestion resistant peptides retain allergenic capacity. The most Ara h 2 and Ara h 6 allergens have been shown to remain resistant to digestion. Ara h 1 and Ara h 3 undergo pepsinolysis with cascade pattern to consequently smaller peptide fragments with retained IgE binding capacity. Small peptides from Ara h 2 allergens were the most potent inhibitors of IgE binding from sera of peanut allergic patients, compared to small peptides from Ara h 1 and Ara h 3. This thesis points to the great importance of the effects of food matrix, as well as food thermal processing, on protein digestibility, which can create additional stability of food allergens during digestion, and thus enable retaining of their potential for the sensitization or triggering of allergic reactions.en
dc.formatapplication/pdf
dc.languagesr
dc.publisherУниверзитет у Београду, Хемијски факултетsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Basic Research (BR or ON)/172024/RS//
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/EC/H2020/810752/EU//
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
dc.sourceУниверзитет у Београдуsr
dc.subjectalergeni kikirikijasr
dc.subjectpeanut allergensen
dc.subjectthermal processingen
dc.subjectfood matrixen
dc.subjectsimulated oralgastric/ oral-gastrointestinal digestionen
dc.subjectdigesta defattingen
dc.subjectproteolytic resistant peptidesen
dc.subjecttermička obrada hranesr
dc.subjectmatriks hranesr
dc.subjectsimulirana oralno-gastrična/oralno-gastrointestinalna digestijasr
dc.subjectodmašćivanje digestasr
dc.subjectpeptidi otporni na proteolizusr
dc.titleDigestomika alergena kikirikija i karakterizacija fragmenata otpornih na proteolizusr
dc.title.alternativeDigestomics of peanut allergens and characterization of digestion resistant fragmentsen
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseBY-NC
dcterms.abstractЋирковић Величковић, Тања; Станић-Вучинић, Драгана; Aпостоловић, Данијела; Радосављевић, Јелена; Смиљанић, Катарина; Продић, Ивана; Дигестомика алергена кикирикија и карактеризација фрагмената отпорних на протеолизу; Дигестомика алергена кикирикија и карактеризација фрагмената отпорних на протеолизу;
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/66576/Disertacija.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/66577/IzvestajKomisije23392.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_17617


Документи за докторску дисертацију

Thumbnail
Thumbnail

Ова дисертација се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о дисертацији