Приказ основних података о дисертацији

Effects of actinidin protease activity on intestinal epithelial cellsʼ integrity

dc.contributor.advisorGavrović-Jankulović, Marija
dc.contributor.otherPopović, Milica
dc.contributor.otherČavić, Milena
dc.creatorNešić, Andrijana
dc.date.accessioned2020-11-02T11:22:26Z
dc.date.available2020-11-02T11:22:26Z
dc.date.issued2019-12-09
dc.identifier.urihttp://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=7662
dc.identifier.urihttps://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:22831/bdef:Content/download
dc.identifier.urihttp://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=23740425
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/17606
dc.description.abstractGastrointestinalna barijera izgrađena je od veoma kompleksne mreže ćelija, mukusa i drugih važnih komponenti imunog sistema. Epitelni sloj ćelija gastrointestinalnog trakta predstavlja važnu komponentu urođene imunosti koja na dinamičan način održava homeostazu. Međutim, narušavanje integriteta gastrointestinalne barijere može se nepovoljno odraziti na organizam. Takav poremećaj dovodi do razvoja alergije na hranu, koja predstavlja neprimeren odgovor ćelija imunog sistema na proteine hrane. Epitelne ćelije gastrointestinalnog trakta, kao posledica kontakta sa alergenom hrane, utiču na komponente imunog sistema (smeštene u sloju lamina propria) u pravcu razvoja Th2 ćelijskog odgovora i proizvodnje specifičnih IgE antitela. Alergije na hranu nastaju kao posledica narušavanja imunološkog odgovora označenog kao oralna toleranca na proteine hrane koji podrazumeva kako proizvodnju specifičnih regulatornih ćelija tako i sintezu određenih signalnih molekula. Alergijske reakcije izazivaju širok spektar kliničkih simptoma i mogu se manifestovati od vrlo blagih reakcija do fatalnih, kao što je anafilaktički šok. Alergeni hrane koji poseduju proteaznu aktivnost u gastrointestinalnom traktu mogu da dovedu do narušavanja integriteta intestinalne barijere i time izazovu neprimerenu reakciju imunog sistema. Osim što pokazuju otpornost na proteolizu i drastične uslove digestivnog trakta, proteaze iz hrane mogu da zadrže i imunogena svojstva. Alergija na kivi je veoma rasprostranjena i značajan je uzročnik alergija na voće. Glavni alergen ploda zelenog kivija, aktinidin (Act d 1), je cistein proteaza (EC 3.4.22.14) koja je ujedno najzastupljeniji i najvažniji alergen kivija, čineći preko 50 % ukupnih solubilnih proteina kivija. U ovoj disertaciji ispitivan je efekat aktinidina i posledice njegove proteazne aktivnosti na epitelne ćelije gastrointestinalnog trakta...sr
dc.description.abstractThe gastrointestinal (GI) barrier consists of a complex network of cells, mucus and other important components of the immune system. The epithelial cell layer of the gastrointestinal tract (GIT) is an important component of innate immunity, which dynamically maintains homeostasis. Therefore, disruption of the integrity of the gastrointestinal barrier can adversely affect the body. Food allergy, an inappropriate response of immune cells to food proteins, is an example of homeostasis disruption. After contact with a food allergen, gastrointestinal epithelial cells stimulate immune cells of lamina propria to induce Th2 cell response and produce specific immunoglobulin E (IgE). Oral tolerance is a normal response of the immune system to food proteins, which includes the production of specific regulatory cells and signal molecules. Disruption of oral tolerance gives rise to food allergy with a wide array of clinical symptoms from mild to life-threatening anaphylaxis. Food allergens with protease activity can impair the integrity of the gastrointestinal barrier and thus cause an inappropriate response of the immune system. These allergens are resistant to proteolysis in the harsh environment of the digestive tract and can also be immunogenic. Allergy to kiwi is among the most common fruit allergies with worldwide prevalence. Actinidin (Act d 1), cysteine protease (EC 3.4.22.14) is the most abundant allergen of green kiwi-fruit. In this dissertation, the effect of Act d 1 proteolytic activity on gastrointestinal epithelial cells was investigated in vitro and in vivo. It is shown that the proteolytic activity of actinidin impairs the integrity of the gastrointestinal barrier in C57BL/6 mice. The same was confirmed in human intestinal epithelial Caco-2 cells. Actinidin hydrolyzes tight junction (TJ) proteins in situ (occludin, ZO 1, claudin 3 and E-cadherin) in Caco-2 cells and 2D organoids derived from murine intestinal epithelial cells. Additionally, active actinidin affects the expression of mRNA for tight junction proteins in vitro. In vivo study in mouse animal model confirmed the results from in vitro study...en
dc.formatapplication/pdf
dc.languagesr
dc.publisherУниверзитет у Београду, Хемијски факултетsr
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
dc.sourceУниверзитет у Београдуsr
dc.subjectAct d 1sr
dc.subjectAct d 1en
dc.subjectactinidinen
dc.subjectfood allergyen
dc.subjectNF-κBen
dc.subjecttight junctionen
dc.subjectaktinidinsr
dc.subjectalergija na hranusr
dc.subjectNF-κBsr
dc.subjectčvrste vezesr
dc.titleEfekti proteazne aktivnosti aktinidina na integritet ćelija intestinalnog epitelasr
dc.title.alternativeEffects of actinidin protease activity on intestinal epithelial cellsʼ integrityen
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseBY-NC
dcterms.abstractГавровић-Јанкуловић, Марија; Чавић, Милена; Поповић, Милица; Нешић, Aндријана; Ефекти протеазне активности актинидина на интегритет ћелија интестиналног епитела; Ефекти протеазне активности актинидина на интегритет ћелија интестиналног епитела;
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/66544/IzvestajKomisije23350.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/66543/Disertacija.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_17606


Документи за докторску дисертацију

Thumbnail
Thumbnail

Ова дисертација се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о дисертацији