Приказ основних података о дисертацији

Vojvodina kao destinacija gastronomskog turizma

dc.contributor.advisorTešanović, Dragan
dc.contributor.otherBesermenji, Snežana
dc.contributor.otherTešanović, Dragan
dc.contributor.otherŠkrinjar, Marija
dc.contributor.otherNovković, Nebojša
dc.creatorКалењук, Бојана
dc.date.accessioned2020-03-13T13:40:31Z
dc.date.available2020-03-13T13:40:31Z
dc.date.available2020-07-03T13:39:02Z
dc.date.issued2014-01-17
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/Disertacija141655991315094.pdf?controlNumber=(BISIS)91915&fileName=141655991315094.pdf&id=3021&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/12206
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/record.jsf?recordId=91915&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/IzvestajKomisije158383277642133.pdf?controlNumber=(BISIS)91915&fileName=158383277642133.pdf&id=15058&source=NaRDuS&language=srsr
dc.description.abstractГастрономски  туризам  представља  растући  тренд  у  свету,  па  су  по  узору  на афирмисане  гастрономске  дестинације  предмет  истраживања  биле  атрактивне дестинације у Војводини попут музеја хране и пића, природних резервата, салаша, сеоских  домаћинстава,  затим  регионална,  домаћа  и  национална  јела  и  пића  у угоститељско-туристичким објектима, храна и пиће који имају заштиту порекла али и они који треба да поседују ову врсту заштите зарад додатне користи у региону, туристичке манифестације засноване на регионалном пићу и храни, али и запослени у угоститељству и туризму од којих зависи успешан развој овог облика туризма, као и стратегија његовог развоја. Основни циљ дисертације је био да се утврди  стањe,  могућности  и  перспективе  развоја  гастрономског  туризма заснованог  на  аутентичној,  домаћој,  регионалној  храни  и  пићу  и  дефинише стратегија развоја. Посебан акценат је стављен на запослене у угоститељству и туризму кроз анализу њихових ставова о развоју гастрономског туризма у региону. При томе је, кроз примену одговарајуће методологије и спроведеног истраживања, задатак  рада  био  да  потврди,  делимично  потврди  или  оповргне  постављену основну хипотезу да је Војводина значајан произвођач хране и пића, који пружа аутентичан,  регионални,  гастрономски,  туристички  доживљај,  а  није  довољно афирмисан у туризму, што условљава и недовољан развој гастрономског туризма, и тиме укаже на све недостатке, како би се они благовремно отклонили и тако Војводину учинили дестинацијом гастрономског туризма.sr
dc.description.abstractGastronomski  turizam  predstavlja  rastući  trend  u  svetu,  pa  su  po  uzoru  na afirmisane  gastronomske  destinacije  predmet  istraživanja  bile  atraktivne destinacije u Vojvodini poput muzeja hrane i pića, prirodnih rezervata, salaša, seoskih  domaćinstava,  zatim  regionalna,  domaća  i  nacionalna  jela  i  pića  u ugostiteljsko-turističkim objektima, hrana i piće koji imaju zaštitu porekla ali i oni koji treba da poseduju ovu vrstu zaštite zarad dodatne koristi u regionu, turističke manifestacije zasnovane na regionalnom piću i hrani, ali i zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu od kojih zavisi uspešan razvoj ovog oblika turizma, kao i strategija njegovog razvoja. Osnovni cilj disertacije je bio da se utvrdi  stanje,  mogućnosti  i  perspektive  razvoja  gastronomskog  turizma zasnovanog  na  autentičnoj,  domaćoj,  regionalnoj  hrani  i  piću  i  definiše strategija razvoja. Poseban akcenat je stavljen na zaposlene u ugostiteljstvu i turizmu kroz analizu njihovih stavova o razvoju gastronomskog turizma u regionu. Pri tome je, kroz primenu odgovarajuće metodologije i sprovedenog istraživanja, zadatak  rada  bio  da  potvrdi,  delimično  potvrdi  ili  opovrgne  postavljenu osnovnu hipotezu da je Vojvodina značajan proizvođač hrane i pića, koji pruža autentičan,  regionalni,  gastronomski,  turistički  doživljaj,  a  nije  dovoljno afirmisan u turizmu, što uslovljava i nedovoljan razvoj gastronomskog turizma, i time ukaže na sve nedostatke, kako bi se oni blagovremno otklonili i tako Vojvodinu učinili destinacijom gastronomskog turizma.sr
dc.description.abstractGastronomy tourism represents a growing trend in the world and the subjects of the research, which was modelled after well-established culinary destinations, were attractive destinations in Vojvodina suchas museum of food and drinks, nature reserves, farms, rural households as well asregional, local and national dishes  and drinks in hospitality and touristic facilities, foods and drinks that have protected origin and those which should have this kind of protection for the sake of additional benefits in the region, touristic manifestations based on regional foods and drinks and the employees in the hospitality and tourism of whom depends the successful  development of this kind of tourism as well as the strategy of its development. The  main objective of the thesis was to determine the status, opportunities and development perspectives of gastronomic tourism based on authentic, domestic, regional foods and drinks and to define development strategies. Special emphasis was put on the employees in the hospitality and tourism industry through an analysis of their views on the development of gastronomic tourism in the region. At the same time, through the application of appropriate methodology and conducted research, the  task of this thesis was to confirm, partly confirm or deny the basic hypothesis that Vojvodina is an important producer of foods and drinks that provides an authentic, regional, gastronomic, tourist experience but it is not sufficiently established in tourism  which results in poor development of gastronomic tourism, and thus point out the shortcomings in order for them to be timely removed and, by doing so, make Vojvodina a gastronomic tourism destination.en
dc.languagesr (cyrillic script)
dc.publisherУниверзитет у Новом Саду, Природно-математички факултетsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/46009/RS//
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
dc.sourceУниверзитет у Новом Садуsr
dc.subjectГастрономијаsr
dc.subjectGastronomijasr
dc.subjectGastronomyen
dc.subjecthranasr
dc.subjectpićesr
dc.subjectturizamsr
dc.subjectgastronomski turizamsr
dc.subjectхранаsr
dc.subjectпићеsr
dc.subjectтуризамsr
dc.subjectгастрономски туризамsr
dc.subjectfooden
dc.subjectbeverageen
dc.subjecttourismen
dc.subjectgastronomic tourismen
dc.titleВојводина као дестинација гастрономског туризмаsr
dc.title.alternativeVojvodina kao destinacija gastronomskog turizmasr
dc.title.alternativeVojvodina as destination of gastronomic tourismen
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseBY-NC
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/37037/Disertacija.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/37038/IzvestajKomisije.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/37037/Disertacija.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/37038/IzvestajKomisije.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_12206


Документи за докторску дисертацију

Thumbnail
Thumbnail

Ова дисертација се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о дисертацији