Војводина као дестинација гастрономског туризма
Vojvodina kao destinacija gastronomskog turizma
Doktorand
Калењук, БојанаMentor
Tešanović, DraganČlanovi komisije
Besermenji, SnežanaTešanović, Dragan
Škrinjar, Marija
Novković, Nebojša
Metapodaci
Prikaz svih podataka o disertacijiSažetak
Гастрономски туризам представља растући тренд у свету, па су по узору на афирмисане гастрономске дестинације предмет истраживања биле атрактивне дестинације у Војводини попут музеја хране и пића, природних резервата, салаша, сеоских домаћинстава, затим регионална, домаћа и национална јела и пића у угоститељско-туристичким објектима, храна и пиће који имају заштиту порекла али и они који треба да поседују ову врсту заштите зарад додатне користи у региону, туристичке манифестације засноване на регионалном пићу и храни, али и запослени у угоститељству и туризму од којих зависи успешан развој овог облика туризма, као и стратегија његовог развоја. Основни циљ дисертације је био да се утврди стањe, могућности и перспективе развоја гастрономског туризма заснованог на аутентичној, домаћој, регионалној храни и пићу и дефинише стратегија развоја. Посебан акценат је стављен на запослене у угоститељству и туризму кроз анализу њихових ставова о развоју гас...трономског туризма у региону. При томе је, кроз примену одговарајуће методологије и спроведеног истраживања, задатак рада био да потврди, делимично потврди или оповргне постављену основну хипотезу да је Војводина значајан произвођач хране и пића, који пружа аутентичан, регионални, гастрономски, туристички доживљај, а није довољно афирмисан у туризму, што условљава и недовољан развој гастрономског туризма, и тиме укаже на све недостатке, како би се они благовремно отклонили и тако Војводину учинили дестинацијом гастрономског туризма.
Gastronomski turizam predstavlja rastući trend u svetu, pa su po uzoru na afirmisane gastronomske destinacije predmet istraživanja bile atraktivne destinacije u Vojvodini poput muzeja hrane i pića, prirodnih rezervata, salaša, seoskih domaćinstava, zatim regionalna, domaća i nacionalna jela i pića u ugostiteljsko-turističkim objektima, hrana i piće koji imaju zaštitu porekla ali i oni koji treba da poseduju ovu vrstu zaštite zarad dodatne koristi u regionu, turističke manifestacije zasnovane na regionalnom piću i hrani, ali i zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu od kojih zavisi uspešan razvoj ovog oblika turizma, kao i strategija njegovog razvoja. Osnovni cilj disertacije je bio da se utvrdi stanje, mogućnosti i perspektive razvoja gastronomskog turizma zasnovanog na autentičnoj, domaćoj, regionalnoj hrani i piću i definiše strategija razvoja. Poseban akcenat je stavljen na zaposlene u ugostiteljstvu i turizmu kroz analizu njihovih stavova o r...azvoju gastronomskog turizma u regionu. Pri tome je, kroz primenu odgovarajuće metodologije i sprovedenog istraživanja, zadatak rada bio da potvrdi, delimično potvrdi ili opovrgne postavljenu osnovnu hipotezu da je Vojvodina značajan proizvođač hrane i pića, koji pruža autentičan, regionalni, gastronomski, turistički doživljaj, a nije dovoljno afirmisan u turizmu, što uslovljava i nedovoljan razvoj gastronomskog turizma, i time ukaže na sve nedostatke, kako bi se oni blagovremno otklonili i tako Vojvodinu učinili destinacijom gastronomskog turizma.
Gastronomy tourism represents a growing trend in the world and the subjects of the research, which was modelled after well-established culinary destinations, were attractive destinations in Vojvodina suchas museum of food and drinks, nature reserves, farms, rural households as well asregional, local and national dishes and drinks in hospitality and touristic facilities, foods and drinks that have protected origin and those which should have this kind of protection for the sake of additional benefits in the region, touristic manifestations based on regional foods and drinks and the employees in the hospitality and tourism of whom depends the successful development of this kind of tourism as well as the strategy of its development. The main objective of the thesis was to determine the status, opportunities and development perspectives of gastronomic tourism based on authentic, domestic, regional foods and drinks and to define development strategies. Special emphasis was put on the emp...loyees in the hospitality and tourism industry through an analysis of their views on the development of gastronomic tourism in the region. At the same time, through the application of appropriate methodology and conducted research, the task of this thesis was to confirm, partly confirm or deny the basic hypothesis that Vojvodina is an important producer of foods and drinks that provides an authentic, regional, gastronomic, tourist experience but it is not sufficiently established in tourism which results in poor development of gastronomic tourism, and thus point out the shortcomings in order for them to be timely removed and, by doing so, make Vojvodina a gastronomic tourism destination.
Fakultet:
Универзитет у Новом Саду, Природно-математички факултетDatum odbrane:
17-01-2014Projekti:
- Unapređenje i razvoj higijenskih i tehnoloških postupaka u proizvodnji namirnica životinjskog porekla u cilju dobijanja kvalitetnih i bezbednih proizvoda konkurentnih na svetskom tržištu (RS-MESTD-Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)-46009)