Show simple item record

Ampelografska i molekularna identifikacija i klonska selekcija sorte vinove loze Seduša

dc.contributor.advisorKorać, Nada
dc.contributor.otherPetrović, Sofija
dc.contributor.otherIvanišević, Dragoslav
dc.contributor.otherRanković-Vasić, Zorica
dc.creatorMandić, Bojan
dc.date.accessioned2020-02-26T16:23:27Z
dc.date.available2020-02-26T16:23:27Z
dc.date.available2020-07-03T13:33:32Z
dc.date.issued2018-09-19
dc.identifier.urihttp://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/12050
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/Disertacija152774262694489.pdf?controlNumber=(BISIS)107432&fileName=152774262694489.pdf&id=11463&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/record.jsf?recordId=107432&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/IzvestajKomisije152774263658143.pdf?controlNumber=(BISIS)107432&fileName=152774263658143.pdf&id=11464&source=NaRDuS&language=srsr
dc.description.abstractРад на очувању и карактеризацији сорти винове лозе Vitis vinifera L., је важан у развоју и јачању виноградарства и винске традиције региона у којем се гаји винова лоза. Клонска селекција је метода са којом се побољшавају особине винове лозе Vitis vinifera L. постојећих сорти. Стари чокоти који припадају црној винској сорти Седуша који су здрави и са одговарајућим приносима су одабрани за кандидате у клонској селекцији, са циљем да се ова стара сорта након година запостављања унапреди и побољша квалитет вина. У овом проучавању анализирано је 6 чокота сорте Седуша помоћу генетичких маркера, simple sequence repeats (SSRs). Девет loci микросателита је анализирано помоћу VVS2, VVMD5, VVMD7, VVMD27, VVMD36, VRZAG62, VRZAG64, VRZAG67 и VRZAG79 са циљем да се потврди идентитет селектованих чокота. Чокоти Седуше су анализирани на присуство вируса који су наведени у међународном сертификационом програму (EPPO), као и на неке додатне. Enzyme-Linked Immuno-Sorbent Assay (ELISA) са модификацијом за Grapevine virus A (GVA), DASI-ELISA Double antibody sandwich indirect ELISA за Grapevine Fleck Virus (GFkV) и Grapevine Virus B (GVB) и Reverse transcription-polymerase chain reaction (RT-PCR) анализе су урађене код 54 чокота Седуше (укључујући и три погрешно одабрана чокота), који су били предмет клонске селекције. Анализе показују велико присуство вируса, који су се углавном јављали у мулти инфекцијама са више вируса, док је мањи број чокота био заражен само са једним од анализираних вируса. Без тестираних вируса је било 11.1% чокота. Инфекција са Grapevine leafroll associated viruses1,2,3 (GLRaVs) је потврђена код 66% чокота. Седуша је значајно била заражена са Grapevine fanleaf virus (GFLV) од 75.9% и Grapevine fleck virus (GFkV) 51.8%. Grapevine Rupestris Stem Pitting associated Virus (GRSPaV), је тестирано са RTPCR, где је потврђено присуство вируса код 38.9% чокота. Три године су анализиране производне и енолошке карактеристике у пронађеном винограду (in situ). Ампелографски опис Седуше је урађен помоћу OIV, Bioversity и UPOV дескриптора. Шест потенцијалних клонова је премештено у оглед како би се могли посматрати у хомогеним условима. Од Седуше су прављена сортна вина чије су ароматске и сензорне карактеристике оцењиване. Вина су имала интензиван и постојан мирис, умерене феноле и киселине. Тестирање вина је потврдило различитост код појединих вина направљених од различитих клонова. У континенталној клими са редукцијом приноса, код узгојног облика Роајатска кордуница и касном бербом, могуће је произвести вина са добром структуром и комплексном аромом. Датум прихватања теме одsr
dc.description.abstractRad na očuvanju i karakterizaciji sorti vinove loze Vitis vinifera L., je važan u razvoju i jačanju vinogradarstva i vinske tradicije regiona u kojem se gaji vinova loza. Klonska selekcija je metoda sa kojom se poboljšavaju osobine vinove loze Vitis vinifera L. postojećih sorti. Stari čokoti koji pripadaju crnoj vinskoj sorti Seduša koji su zdravi i sa odgovarajućim prinosima su odabrani za kandidate u klonskoj selekciji, sa ciljem da se ova stara sorta nakon godina zapostavljanja unapredi i poboljša kvalitet vina. U ovom proučavanju analizirano je 6 čokota sorte Seduša pomoću genetičkih markera, simple sequence repeats (SSRs). Devet loci mikrosatelita je analizirano pomoću VVS2, VVMD5, VVMD7, VVMD27, VVMD36, VRZAG62, VRZAG64, VRZAG67 i VRZAG79 sa ciljem da se potvrdi identitet selektovanih čokota. Čokoti Seduše su analizirani na prisustvo virusa koji su navedeni u međunarodnom sertifikacionom programu (EPPO), kao i na neke dodatne. Enzyme-Linked Immuno-Sorbent Assay (ELISA) sa modifikacijom za Grapevine virus A (GVA), DASI-ELISA Double antibody sandwich indirect ELISA za Grapevine Fleck Virus (GFkV) i Grapevine Virus B (GVB) i Reverse transcription-polymerase chain reaction (RT-PCR) analize su urađene kod 54 čokota Seduše (uključujući i tri pogrešno odabrana čokota), koji su bili predmet klonske selekcije. Analize pokazuju veliko prisustvo virusa, koji su se uglavnom javljali u multi infekcijama sa više virusa, dok je manji broj čokota bio zaražen samo sa jednim od analiziranih virusa. Bez testiranih virusa je bilo 11.1% čokota. Infekcija sa Grapevine leafroll associated viruses1,2,3 (GLRaVs) je potvrđena kod 66% čokota. Seduša je značajno bila zaražena sa Grapevine fanleaf virus (GFLV) od 75.9% i Grapevine fleck virus (GFkV) 51.8%. Grapevine Rupestris Stem Pitting associated Virus (GRSPaV), je testirano sa RTPCR, gde je potvrđeno prisustvo virusa kod 38.9% čokota. Tri godine su analizirane proizvodne i enološke karakteristike u pronađenom vinogradu (in situ). Ampelografski opis Seduše je urađen pomoću OIV, Bioversity i UPOV deskriptora. Šest potencijalnih klonova je premešteno u ogled kako bi se mogli posmatrati u homogenim uslovima. Od Seduše su pravljena sortna vina čije su aromatske i senzorne karakteristike ocenjivane. Vina su imala intenzivan i postojan miris, umerene fenole i kiseline. Testiranje vina je potvrdilo različitost kod pojedinih vina napravljenih od različitih klonova. U kontinentalnoj klimi sa redukcijom prinosa, kod uzgojnog oblika Roajatska kordunica i kasnom berbom, moguće je proizvesti vina sa dobrom strukturom i kompleksnom aromom. Datum prihvatanja teme odsr
dc.description.abstractThe work of recovering and characterising varieties of Vitis vinifera L., is very important in order to develop and strengthen the viticulture and viniculture traditions in some vine-growing areas. Clonal selection is the method for improving the performance of wine from grapevine (Vitis vinifera L.) existing cultivars. Old plants, belong to red grapevine cultivar Seduša, which present a good sanitary state and adequate yield were selected for clonal selection with the aim of restoring this old cultivar, after years of abandonment, and improving the quality of its wines. In this study, 6 vines of Seduša were analysed by means of genetic markers, simple sequence repeats (SSRs). Nine loci microsatellites, VVS2, VVMD5, VVMD7, VVMD27, VVMD36, VRZAG62, VRZAG64, VRZAG67, VRZAG79, were analysed in order to verify the identity of the selected plants. Seduša was analyzed for the presence of viruses listed by the international certification programs (EPPO) and other additionaly. Enzyme-Linked Immuno-Sorbent Assay (ELISA) with a variation for Grapevine virus A (GVA), DASIELISA Double antibody sandwich indirect ELISA for Grapevine Fleck Virus (GFkV) and Grapevine Virus B (GVB) and Reverse transcription-polymerase chain reaction (RT-PCR) screenings were performed in 54 vines of Seduša (including 3 wrongly identified samples) included in a clonal selection. The work showed a high occurrence of viruses, which were present especially in mixed infection forms and sporadically only in single infection form. Virus-free vines were at 11.1%. Infections by Grapevine leafroll associated viruses 1, 2, 3 (GLRaVs) were ascertained in 66%. Seduša was also highly infected by Grapevine fanleaf virus (GFLV) 75.9% and Grapevine fleck virus (GFkV) 51.8%. Grapevine Rupestris Stem Pitting associated Virus (GRSPaV), was tested with RT-PCR, infection were at 38.9%. Over three years agronomic and enological data has been collected in situ. The description of Seduša ampelographic characteristics is based on the OIV, Bioversity and UPOV list of descriptions. A final number of 6 potentional clones, which belong to these cultivars, were selected for planting in a plot, for their subsequent study under homogeneous conditions. Seduša was vinified as a varietal wine, whose aromatic and organoleptic characteristics were evaluated. The wine has an intense and persistent fragrance, moderate phenols and acids. Wine-making tests confirmed the versatility of the clones for the production of varietal wines. In warm-temperate environment, with reducing the vine yield, using cordon de Royat training system, and delaying the harvest date, it has been possible to obtain a wine with good structure and complex aroma.en
dc.languagesr (cyrillic script)
dc.publisherУниверзитет у Новом Саду, Пољопривредни факултетsr
dc.rightsopenAccessen
dc.sourceУниверзитет у Новом Садуsr
dc.subjectсортаsr
dc.subjectsortasr
dc.subjectvarietiesen
dc.subjectklonska selekcijasr
dc.subjectvirusisr
dc.subjectmikrosatelitisr
dc.subjectvinosr
dc.subjectclonal selectionen
dc.subjectvirusesen
dc.subjectmicrosatelliteen
dc.subjectwineen
dc.subjectклонска селекцијаsr
dc.subjectвирусиsr
dc.subjectмикросателитиsr
dc.subjectвиноsr
dc.titleАмпелографска и молекуларна идентификација и клонска селекција сорте винове лозе Седушаsr
dc.title.alternativeAmpelografska i molekularna identifikacija i klonska selekcija sorte vinove loze Sedušasr
dc.title.alternativeTI Ampelographic and molecular identification and clonal selection of grapevine cultivar Sedušaen
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/36200/IzvestajKomisije.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/36199/Disertacija.pdf


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record