Приказ основних података о дисертацији
Fitohemijska analiza i antioksidantni kapacitet plodova trešnje inficiranih gljivom Monilinia laxa Aderh. i Ruhl
Phytochemical analysis and antioxidant capacity of sweet cherry fruits infected with Monilinia laxa Aderh. and Ruhl. Language
dc.contributor.advisor | Malenčić, Đorđe | |
dc.contributor.other | Stojšin, Vera | |
dc.contributor.other | Prvulović, Dejan | |
dc.contributor.other | Ljubojević, Mirjana | |
dc.contributor.other | Kiprovski, Biljana | |
dc.creator | Borković, Boško | |
dc.date.accessioned | 2019-10-18T13:05:28Z | |
dc.date.available | 2019-10-18T13:05:28Z | |
dc.date.available | 2020-07-03T13:33:08Z | |
dc.date.issued | 2019-01-25 | |
dc.identifier.uri | https://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/11446 | |
dc.identifier.uri | https://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/Disertacija153916781050398.pdf?controlNumber=(BISIS)107893&fileName=153916781050398.pdf&id=12134&source=NaRDuS&language=sr | sr |
dc.identifier.uri | https://www.cris.uns.ac.rs/record.jsf?recordId=107893&source=NaRDuS&language=sr | sr |
dc.identifier.uri | https://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/IzvestajKomisije153916781529098.pdf?controlNumber=(BISIS)107893&fileName=153916781529098.pdf&id=12135&source=NaRDuS&language=sr | sr |
dc.description.abstract | Mrka trulež, čiji je prouzrokovač Monilinia laxa, spada u najčešče i najznačajnije bolesti ploda koštičavih voćaka, naročito trešnje. Cilj ovog rada je bio da se utvrde razlike u reakciji devet sorti plodova trešnje (različitih pomoloških osobina) prema mrkoj truleži, uzorkovanih sa oglednog dobra Departmana za voćarstvo i vinogradarstvo, Poljoprivredni fakultet Novi Sad na Rimskim Šančevima (koordinate: 45°20´N, 19°51´E). S obzirom da se u prirodnim uslovima plod trešnje može zaraziti od strane više patogena, biohemijski parametri su analizirani i na veštački inokulisanim plodovima. Ispitivane sorte su pokazale značajne razlike u pojavi oboljenja na plodu, kako u uslovima veštačke inokulacije, tako i u prirodnoj infekciji. U oba slučaja kod sorti su zabeležene različite ocene intenziteta zaraze, zavisno od sortimenta. Biohemijskom analizom plodova zabeležene su značajne razlike u sadržaju rastvorljivih proteina (SP), aktivnosti supereksid dismutaze (SOD), aktivnosti gvajakol peroksidaze (GPx), aktivnost pirogalol peroksidaze (PPx), lipidnoj peroksidaciji (LP). Utvrđene su značajne razlike u sadržaju šećera, organskih kiselinih i sekundarnih metabolita (fenoli, tanini, proantocijanidini, flavonoidi, antocijanini). Takođe rezultati su pokazali razlike u antioksidantnoj aktivnost (DPPH, FRAP, ABTS i TRC testovi). Na sadržaj sekundarnih biomolekula kao i na antioksidantnu aktivnost uticali su sorta, intenzitet zaraze ploda, kao i interakcija između ova dva faktora. Većina ispitivanih sorti je pokazala visok sadržaj polifenolnih komponenti, dok je u uslovima infekcije, Fitohemijska analiza i antioksidantni kapacitet plodova trešnje inficiranih gljivom Monilinia laxa Aderh i Ruhl, B. Borković sadržaj ovih parametara bio značajno niži. Na osnovu dobijenih razultata, sadržaj sekundarnih metabolita se može koristiti kao jedan od parametara u oceni otpornosti sorti trešnje prema mrkoj truleži. Datum | sr |
dc.language | sr (latin script) | |
dc.publisher | Универзитет у Новом Саду, Пољопривредни факултет | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31038/RS// | |
dc.rights | openAccess | en |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | |
dc.source | Универзитет у Новом Саду | sr |
dc.subject | sorte trešnje | sr |
dc.subject | sweet cherry cultivars | en |
dc.subject | mrka trulež | sr |
dc.subject | primarni | sr |
dc.subject | sekundarni biomolekuli | sr |
dc.subject | enzimska aktivnost | sr |
dc.subject | antioksidanti kapacitet | sr |
dc.subject | brown rot | en |
dc.subject | primary and secondary biomolecules | en |
dc.subject | enzymatic activity | en |
dc.subject | antioxidant capacity | en |
dc.title | Fitohemijska analiza i antioksidantni kapacitet plodova trešnje inficiranih gljivom Monilinia laxa Aderh. i Ruhl | sr |
dc.title.alternative | Phytochemical analysis and antioxidant capacity of sweet cherry fruits infected with Monilinia laxa Aderh. and Ruhl. Language | en |
dc.type | doctoralThesis | en |
dc.rights.license | BY-NC-ND | |
dc.identifier.fulltext | https://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/36071/Disertacija.pdf | |
dc.identifier.fulltext | https://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/36072/IzvestajKomisije.pdf | |
dc.identifier.fulltext | http://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/36071/Disertacija.pdf | |
dc.identifier.fulltext | http://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/36072/IzvestajKomisije.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_11446 |