Fitohemijska analiza i antioksidantni kapacitet plodova trešnje inficiranih gljivom Monilinia laxa Aderh. i Ruhl
Phytochemical analysis and antioxidant capacity of sweet cherry fruits infected with Monilinia laxa Aderh. and Ruhl. Language
Author
Borković, BoškoMentor
Malenčić, Đorđe
Committee members
Stojšin, Vera
Prvulović, Dejan

Ljubojević, Mirjana

Kiprovski, Biljana

Metadata
Show full item recordAbstract
Mrka trulež, čiji je prouzrokovač Monilinia laxa, spada u najčešče i najznačajnije bolesti ploda koštičavih voćaka, naročito trešnje. Cilj ovog rada je bio da se utvrde razlike u reakciji devet sorti plodova trešnje (različitih pomoloških osobina) prema mrkoj truleži, uzorkovanih sa oglednog dobra Departmana za voćarstvo i vinogradarstvo, Poljoprivredni fakultet Novi Sad na Rimskim Šančevima (koordinate: 45°20´N, 19°51´E). S obzirom da se u prirodnim uslovima plod trešnje može zaraziti od strane više patogena, biohemijski parametri su analizirani i na veštački inokulisanim plodovima. Ispitivane sorte su pokazale značajne razlike u pojavi oboljenja na plodu, kako u uslovima veštačke inokulacije, tako i u prirodnoj infekciji. U oba slučaja kod sorti su zabeležene različite ocene intenziteta zaraze, zavisno od sortimenta. Biohemijskom analizom plodova zabeležene su značajne razlike u sadržaju rastvorljivih proteina (SP), aktivnosti supereksid dismutaze (SOD), aktivnosti gvajakol peroksid...aze (GPx), aktivnost pirogalol peroksidaze (PPx), lipidnoj peroksidaciji (LP). Utvrđene su značajne razlike u sadržaju šećera, organskih kiselinih i sekundarnih metabolita (fenoli, tanini, proantocijanidini, flavonoidi, antocijanini). Takođe rezultati su pokazali razlike u antioksidantnoj aktivnost (DPPH, FRAP, ABTS i TRC testovi). Na sadržaj sekundarnih biomolekula kao i na antioksidantnu aktivnost uticali su sorta, intenzitet zaraze ploda, kao i interakcija između ova dva faktora. Većina ispitivanih sorti je pokazala visok sadržaj polifenolnih komponenti, dok je u uslovima infekcije, Fitohemijska analiza i antioksidantni kapacitet plodova trešnje inficiranih gljivom Monilinia laxa Aderh i Ruhl, B. Borković sadržaj ovih parametara bio značajno niži. Na osnovu dobijenih razultata, sadržaj sekundarnih metabolita se može koristiti kao jedan od parametara u oceni otpornosti sorti trešnje prema mrkoj truleži. Datum