Испитивање ефикасности фитогених адитива у контроли дизентерије свиња уз праћење производних резултата одлучене прасади природно инфициране бактеријом Brachyspira hyodysenteriae
The investigation into the efficacy of phytogenic feed additives in the control of swine dysentery and the monitoring of production performance in piglets naturally infected with Brachyspira hyodysenteriae
Author
Делић, Никола
Mentor
Стевановић, Јевросима
Committee members
Савић, БожидарСтанимировић, Зоран

Петрујкић, Бранко

Алексић, Невенка

Metadata
Show full item recordAbstract
Дизентерија свиња представља инфективно обољење које доводи до огромних
губитака због морталитета прасади, њиховог смањеног прираста, слабе конверзије хране и
трошкова лечења. Сузбијање дизентерије свиња антибиотицима често је неефикасно због
резистенције узрочника Brachyspira hyodysenteriae. Због тога је од изузетног значаја
налажење алтернативних начина контроле ове болести. За фитогене адитиве је познато да
имају широк спектар корисних дејстава (од којих су најзначајниjи антимикробно,
антиинфламаторно и антиоксидативно), без нежељених споредних ефеката који се јављају
при примени антибиотика. Међутим, када је реч о могућности коришћења фитогених
адитива у превенцији и контроли дизентерије свиња, до сада није спроведено ниједно in
vivo испитивање, него је само in vitro доказана антибактеријска активност неких биљних
састојака против B. hyodysenteriae. У складу са тим је дефинисан циљ овог рада, а то је
процена in vivo ефикасности два комерцијална фитогена адитива (Patente Herba® и Pa...tente
Herba® Plus) у контроли дизентерије свиња код одлученe прасади природно инфициране
бактеријом B. hyodysenteriae.
Истраживање је обављено на 64 одлучена прасета старости седам недеља
подељених у 4 групе: две су добијале храну у коју је додат адитив Patente Herba®, односно
Patente Herba® Plus, трећа је добијала тиамулин (позитивна контрола), а четврта је
представљала негативну контролу јер није добијала ни адитив, нити антибиотик.
Конзистенција фецеса је бележена сваког дана. Присуство B. hyodysenteriae у фецесу
испитивано је једном недељно применом микробиолошких метода и PCR теста. Прираст и
конверзије хране израчунати су за сваку недељу посебно, као и за цео експериментални
период.
B. hyodysenteriae је доказана у свим узорцима применом обе методе,
конвенционалне PCR и real-time PCR анализе. Резултати real-time PCR квантификације
показали су да је у свим посматраним периодима највише ДНК бактерије B. hyodysenteriae
било у негативној контроли, а најмање у групама третираним препаратом Patente-Herba®
Plus 0. и 7. дана, односно групи третираној тиамулином 14. и 21. дана...
Swine dysentery is an infective disease which leads to huge losses due to piglet mortality, their
lower weight gain, poor feed conversion and treatment costs. The control of swine dysentery
with antibiotics is often ineffective due to the resistance of Brachyspira hyodysenteriae. Thus, it
is extremely important to develop alternative means of the disease control. Phytogenic additives
are known to have a wide spectrum of beneficial activities (those antimicrobial, antiinflammatory
and antioxidative being the most important), without unwanted side effects similar
to those developed by antibiotics. However, no in vivo research has been conducted concerning
the possibility of the use of phytogenic additives in the prevention and control of swine
dysentery, but only the antibacterial activity of some herbal ingredients have been proven in vitro
against B. hyodysenteriae. For these reasons, the goal of this work has been set: the assessment
of the in vivo efficacy of two commercial phytogeni...c additives (Patente Herba® and Patente
Herba® Plus) in the control of swine dysentery in weaned piglets naturally infected with B.
hyodysenteriae.
The study involved 64 seven-week old weaned pigs allotted to 4 groups: two were fed on
feed supplemented with either Patente Herba® or Patente Herba® Plus, the third received
tiamulin (positive control), while the negative control was not given antibiotics or additives.
Faecal consistency was recorded daily. The presence of B. hyodysenteriae in faeces was
investigated weekly using microbiology and PCR test. Weight gain and feed conversion ratio
were calculated for each week, and for the whole experiment.
B. hyodysenteriae was detected in all samples by both the conventional PCR and realtime
PCR techniques. At all time points the results of the real-time PCR quantification detected
highest quantities of B. hyodysenteriae DNA in the negative control, аnd the least in groups
treated with Patente-Herba® Plus on days 0 and 7, and the group treated with tiamuline on days
14 and 21...