Приказ основних података о дисертацији

Antioxidаnt and functional properties of durable bakery products with addition of proso millet (Panicum miliaceum L.)

dc.contributor.advisorRakić, Vesna
dc.contributor.otherDemin, Mirjana
dc.contributor.otherVucelić-Radović, Biljana
dc.contributor.otherAntić, Mališa
dc.contributor.otherFilipčev, Bojana
dc.creatorPoleksić, Dajana
dc.date.accessioned2019-07-31T14:32:04Z
dc.date.available2019-07-31T14:32:04Z
dc.date.available2020-07-03T09:02:21Z
dc.date.issued2019-01-25
dc.identifier.urihttp://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=6829
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/11270
dc.identifier.urihttps://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:19927/bdef:Content/download
dc.identifier.urihttp://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=512164061
dc.description.abstractKrajem XX i početkom XXI veka usled pojave hiperprodukcije žitarica kao osnovnih sirovina u proizvodnji prehrambenih proizvoda širom sveta, počinje da se razvija segment funkcionalnih, biološki kvalitetnijih i nutritivno superiornijih prehrambenih proizvoda. Neophodnost za ovom klasifikacijom prehrambenih proizvoda je nastala iz potrebe da se razdvoje proizvodi koji služe za zadovoljavanje osnovnih potreba ljudskog organizma i proizvoda koji nude širi spektar nutritivnih karakteristika koje povoljno deluju na određene zdravstvene aspekte. Ministarstvo zdravlja, rada i dobrobiti Japana (eng. Ministry of Health, Labour and Welfare - MHLF) 1991. godine funkcionalnu hranu implementira u regulatorni sistem kako bi imali bolju kontrolu nad proizvodima koji su već bili u prometu sa određenim zdravstvenim izjavama. Nazvali su je hrana za posebne zdravstvene potrebe FOSHU (Foods for Specified Health Use) (Aksaka i Minato-ku, 2003). Zdravstvene izjave definisane Ministarstvom zdravlja Japana a koje se vezuju za funkcionalnost su 1997. godine uvrštene u smernice Codex Alimentarius-a. Proso (Panicum miliaceum L.) spada u biljne vrste, prirodno bez glutena, čiji potencijal korišćenja kao sirovine koja može da unapredi funkcionalnost određenih proizvoda nije u potpunosti ispitan. To je jednogodišnja trava, žito, koje raste iz semena svake godine. Arheobotanička studija je pokazala da se "obično" proso, koje se kod nas klasifikuje prema nazivu samo kao proso (Panicum miliaceum L.), koristilo kao osnovna hrana još pre 10000 godina na severu Kine (Lu i saradnici, 2009). Novija istraživanja ukazuju na sve veću funkcionalnu vrednost prosa u humanoj ishrani (Dykes i Rooney, 2006; Kalinova i Moudry, 2006; Zarnkow i saradnici, 2007; Park i saradnici, 2011)...sr
dc.formatapplication/pdf
dc.languagesr
dc.publisherУниверзитет у Београду, Пољопривредни факултетsr
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceУниверзитет у Београдуsr
dc.subjectdvopek sa dodatkom prosa (Panicum miliaceum L.)sr
dc.subjectrusks with the addition of proso millet (Panicum miliaceum L.)en
dc.subjectfunkcionalna hranasr
dc.subjectpolifenolisr
dc.subjectvlaknasr
dc.subjectSEMsr
dc.subjectskrobsr
dc.subjectprirodno bez glutenasr
dc.subjectesencijalne aminokiselinesr
dc.subjectvitamin Esr
dc.subjectin vitro glikemijski indekssr
dc.subjectfunctional foodsen
dc.subjectpolyphenolsen
dc.subjectfibersen
dc.subjectSEMen
dc.subjectstarchen
dc.subjectnaturally gluten-freeen
dc.subjectessential amino aciden
dc.subjectvitamin Een
dc.subjectin vitro glycemic indexen
dc.titleAntioksidativnost i funkcionalnost trajnih pekarskih proizvoda sa dodatkom prosa (Panicum miliaceum L.)sr
dc.title.alternativeAntioxidаnt and functional properties of durable bakery products with addition of proso millet (Panicum miliaceum L.)en
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/13432/Disertacija.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/13433/IzvestajKomisije20710.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/13432/Disertacija.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/13433/IzvestajKomisije20710.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_11270


Документи за докторску дисертацију

Thumbnail
Thumbnail

Ова дисертација се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о дисертацији