Acilovani derivati pektina: synthesis, characterization and applicative potential.
Acylated derivatives of pectin: synthesis, characterization and applicative potential
Author
Šešlija, Sanja I.
Mentor
Popović, Ivanka
Committee members
Kalagasidis Krušić, Melina
Džunuzović, Enis

Stevanović, Jasmina

Nikolić, Ljubiša

Metadata
Show full item recordAbstract
Istraživanja u okviru ove doktorske disertacije sprovedena su sa osnovnim ciljem
razvoja derivata pektina unapređene funkcionalnosti u odnosu na primenu ovog
polisaharida kao sorbenta i materijala za izradu ambalažnih filmova. U prvom delu rada
opisan je postupak modifikacije pektina u reakciji esterifikacije sa acil-dihloridima,
nakon čega su ispitana svojstva dobijenih acilovanih derivata sintetisanih pri različitim
molarnim odnosima agensa za acilaciju i galakturonske kiseline. Utvrđeno je da
promene u strukturi utiču na reološka, termička i morfološka svojstva pektina, kao i na
interakcije koje se uspostavljaju u vodenim rastvorima. U cilju detaljnog sagledavanja
svih parametara koji mogu imati uticaj na sorpciju pektina i njegovih derivata, u drugom
delu rada ispitan je uticaj specifičnih anjona na umrežavanje nativnog pektina u
vodenim rastvorima soli bakra. Analiza ovog uticaja rezultovala je uspostavljanjem
analogije umrežavanja pektina sa relativnim uticajem anjona u vodenim r...astvorima koje
je opisano Hofmeister-ovom teorijom. Hidrofobnost acilovanih derivata, kao i
mogućnost njihove primene kao sorbenata i materijala za izradu ambalažnih filmova,
ispitana je u trećem delu rada. Dobijeni rezultati ukazuju da acil ostaci (C4-C10) u
strukturi derivata utiču na povećanje hidrofobnosti nativnog pektina, što se može
smatrati jednim od najznačajnijih rezultata proisteklih iz ove disertacije. Parametri
procesa sorpcije Cu2+ jona iz vodenih rastvora ukazuju da acilovani derivati poseduju
manji ravnotežni kapacitet u poređenju sa nativnim pektinom, pri čemu je utvrđeno da
je vrednost ovog parametra uslovljena strukturom derivata. Filmovi na bazi acilovanih
derivata pektina predstavljaju bolju barijeru za transport vodene pare, što se tumači kao
posledica njihove povećane hidrofobnosti. Ipak, rezultati mehaničkih ispitivanja
ukazuju da predložene modifikacije nemaju pozitivan uticaj na moguću primenu
sintetisanih derivata kao materijala za izradu ambalažnih filmova.
The main goal of the research conducted within this doctoral dissertation was
development of pectin based derivatives with improved functionality when used as
sorbents and packaging film material. The first part of this work reports modification
procedure and characterization of the derivatives obtained by esterification of the neat
pectin using di-acyl chlorides at different molar ratios. It was found that changes in
structure affect rheological, thermal and morphological properties of pectin, as well as
the interactions established in water solutions. In order to get the deeper insights into all
parameters that could influence the sorption on pectin and its derivatives, the second
part of this work reports the effect of specific anions on the cross-linking process of neat
pectin in water solutions of copper salts. This analysis resulted in establishment of an
analogy between pectin cross-linking and relative influence of anions in water solutions
described by Hofmeister theory. The h...ydophobicity of acylated derivatives and their
possibility to be used as sorbents and package film materials was investigated in the
third part of this work. The obtained results indicate that acyl residues (C4-C10) cause
the increase in hydrophobicity of neat pectin, which could be considered as one of the
most significant result of this dissertation. The parameters that describe sorption
of Cu2+ from aqueous solution suggest that acylated derivatives exhibit lower
equilibrium capacity when compared to native pectin, and it was found that these
parameters are dependent on derivatives structure. Due to the increased hydrophobicty
of acylated pectin, the films based on these derivatives have improved water barrier
properties. Still, the results obtained from mechanical testing indicate that proposed
modification do not have positive influence on possible application of films based on
acylated pectin as packaging material.
Faculty:
Универзитет у Београду, Технолошко-металуршки факултетDate:
18-09-2018Projects:
- Synthesis and characterization of novel functional polymers and polymeric nanocomposites (RS-172062)