Alelopatski potencijal sekundarnih metabolita transformisanih korenova jabuke - efekat floretina i florazina u kulturi in vitro
Allelopathic potential of apple hairy root secondary metabolites - the effect of phloretin and phloridzin in vitro culture
Author
Stanišić, MarianaMentor
Banjac, NevenaCommittee members
Radović, Svetlana
Ninković, Slavica

Janošević, Dušica

Ćosić, Tatjana
Metadata
Show full item recordAbstract
Ograniĉenja u izuĉavanju potencijala i mehanizama alelopatskog delovanja glavnih
sekundarnih metabolita korena jabuke, floretina i florizina, usled kompleksnosti interakcija
u rizosferi, mogu biti prevaziĊena upotrebom kulture transformisanih korenova in vitro.
Odabranim naĉinom inokulacije regenerisanih izdanaka jabuke sa Agrobacterium
rhizogenes 15834, efikasno su indukovani transformisani korenovi kod sorti Melrouz,
Zlatni Delińes, Ĉadel i Gloster. Smenom hranljivih podloga sa i bez auksina, po prvi put je
uspostavljena permanentna in vitro kultura izolovanih transformisanih korenova jabuke.
UHPLC/(+/-)HESI–MS/MS analizom je utvrĊeno da genetiĉka transformacija nije dovela
do promena u sadrņaju glavnih sekundarnih metabolita korena jabuke. U eksudatu
transformisanih korenova, sadrņanom u teĉnoj podlozi u kojoj su korenovi gajeni,
kvantifikovani su iskljuĉivo florizin, floretin, hlorogena i kafeinska kiselina. Tretman ovim
eksudatom je prouzrokovao znaĉajnu inhibiciju rastenja i razv...ića izdanaka i korenova
klijanaca Arabidopsis thaliana. Sliĉan inhibitorni efekat ispoljili su ĉist florizin u
koncentraciji od 500 μM, kao i floretin u svim testiranim koncentracijama (125-500 μM),
izazivajući krupne promene u morfologiji tretiranih klijanaca, posebno korena. Velike
sliĉnosti su zapaņene u obrascu promena ekspresije gena ukljuĉenih u polarni transport
auksina, kao i biosintezu auksina i giberelina u korenovima klijanaca arabidopsisa tretiranih
eksudatom transformisanih korenova jabuke, sa onim detektovanim kod klijanaca tretiranih
500 μM floretinom. To ukazuje na mogućnost da je floretin u eksudatu korena jabuke
metabolit koji je odgovoran za alelopatske efekte, a koji bi se mogli zasnivati na
promenama nivoa auksina i giberelina, kao i na interakciji ove dve grupe hormona.