Search
Now showing items 1-10 of 10
Uticaj etarskih ulja i odabranih komponenata majčine dušice, ruzmarina i bosiljka na pasuljev žižak Acanthoscelides obtectus (Say) (Coleoptera: Chrysomelidae)
(University of Belgrade, Faculty of Agriculture, 27-02-2020)
U radu je ispitano delovanje rastvora etarskih ulja majčine dušice, ruzmarina i bosiljka i njihovih odabranih komponenata timola, α-pinena, 1,8-cineola i linalola na odrasle jedinke pasuljevog žiška (Acanthoscelides obtectus ...
Uticaj ishrane na kvalitet prirodno i veštački dobijenih pčelinjih matica uz praćenje stepena ekspresije gena za vitelogenin tokom razvojnih stadijuma
(University of Belgrade, Faculty of Agriculture, 11-06-2020)
Ispitivan je uticaj ishrane pčelinjih društava na kvalitet dobijenih matičnjaka i performanse dobijenih nesparenih i sparenih matica. Formirane su četiri grupe pčelinjih društava koje su bile pod različitim tretmanom ...
Osobine porasta i razvoja polnih žlezda muških grla (nekastriranih i imunokastriranih) autohtonih rasa svinja
(University of Belgrade, Faculty of Agriculture, 30-12-2020)
Istraţivanje je prema postavljenom cilju obavljeno na eksperimentalnoj farmi svinja, u eksperimentalnoj klanici i laboratoriji Instituta za stočarstvo, Zemun-Beograd. Grla koja su roĎena kod nekoliko odgajivača, posle ...
Миграција токсичних супстанци из металне амбалаже у конзервисане производе од меса, произведене за потребе Војске Републике Србије
(University of Belgrade, Faculty of Agriculture, 12-06-2020)
Конзервисани производи од меса заузимали су и заузимају значајно место у укупном асортиману хране у исхрани припадника Војске Србије (у даљем тексту: ВС), како у мирнодопским условима тако и у ванредним ситуацијама.
Конзервисани ...
Карактеризација КГ-линија пшенице по морфолошким особинама и технолошком квалитету зрна
(University of Belgrade, Faculty of Agriculture, 28-12-2020)
У раду је спроведена карактеризација 14 генотипова озиме пшенице (Triticum
aestivum L.) по морфолошко-продуктивним особинама и технолошком квалитету зрна.
Испитивани генотипови представљају перспективне линије пшенице ...
Утицај начина производње на животну способност и хемијски састав семена кукуруза, спелте и соје
(University of Belgrade, Faculty of Agriculture, 09-11-2020)
У трогодишњем временском периоду (2015 - 2017) вршена су истраживања утицаја органског и конвенционалног начина производње на животну способност и хемијски састав семена кукуруза, спелте и соје.
Животна способност семена ...
Hibridne forme divljeg suncokreta Helianthus annuus L.: rasprostranjenost, varijabilnost i reakcija na herbicide ALS inhibitore
(University of Belgrade, Faculty of Agriculture, 24-09-2020)
Rasprostranjenost korovskog suncokreta Helianthus annuus na teritoriji Republike Srbije praćena je tokom više godina pri čemu je evidentirano 200 lokaliteta sa populacijama pomenute vrste. Na osnovu terenskih zapisa izrađena ...
Procena oplemenjivačke vrednosti i molekularna karakterizacija lokalnih populacija kukuruza Zapadnog Balkana
(University of Belgrade, Faculty of Agriculture, 20-11-2020)
Zbog kontinuiranog sužavanja diverziteta germplazme koja se koristi u savremenim programima oplemenjivanja kukuruza, kako bi se ostvario željeni, kontinuirani napredak u selekciji, neophodno je vršiti introgresiju nove ...
Odnos telesne kondicije i parametara krvi u peripartalnom periodu, proizvodnih i reproduktivnih rezultata koza alpske rase
(University of Belgrade, Faculty of Agriculture, 18-11-2020)
Radi ispitivanja odnosa telesne kondicije (OTK) i metaboličkih parametara krvi i proizvodnih i reproduktivnih rezultata u različitim fiziološkim fazama, izvedeno je istraživanje na dve grupe od ukupno 50 sjarenih primiparih ...
Изазови инвестирања у производњу поврћа на породичним газдинствима североисточног дела Републике Српске
(University of Belgrade, Faculty of Agriculture, 26-12-2020)
Предмет истраживања у овој дисертацији представљају производно-економски модели производње одабраних врста поврћа на отвореном пољу и у заштићеном простору на породичним газдинствима у североистoчном делу Републике Српске. ...