Претраживање
Приказ резултата 1-10 од 14
Оптимизација говедарске производње у Републици Српској на основу више критеријума / Optimization of cattle production based on multiple criteria in the Republic of Srpska
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 05-12-2012)
Коришћење више критеријума при оптимизацији говедарске производње
доприноси стварању квалитетније информационе основе за процесе планирања и
доношења одлука на пољопривредним газдинствима усмјереним на говедарску
производњу. ...
Uticaj sastava i termičkog tretmana mleka na distribuciju proteina u proizvodnji kajmaka i svojstva formirane pokožice / The influence of milk composition and heat treatment on the distribution of proteins in kajmak production and properties of the formed skin layer
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 31-10-2012)
Kajmak je srpski autohtoni mlečni proizvod koji se prevashodno izraĎuje u domaćoj radinosti. Odlikuje se specifičnim sastavom i senzornim svojstvima, na osnovu kojih se može svrstati u grupu delikatesnih mlečnih proizvoda, ...
Uticaj oprašivača na biološke osobine i kvalitet ploda jabuke (Malus domestica Borkh.) / The influence of polleniser on biological properties and quality of apple (Malus domestica Borkh.) fruits
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 28-12-2012)
Istraživanjima u okviru ove doktorske disertacije ispitan je uticaj oprašivača na
biološke osobine novointrodukovanih sorti jabuke: ‘Gala Must’, ‘Red Elstar’, ‘Rajka’ i
‘Topaz’ u agroekološkim uslovima Čačka. Proučavane ...
Optimizacija tehnološkog postupka proizvodnje senfa sa stanovišta stvaranja aromatskog kompleksa / Optimization of technological process of mustard production from the aspect of the aromatic complex formation
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 21-12-2012)
je nutritivno vredna i koja svojim funkcionalnim svojstvima obezbeđuje pozitivan
uticaj na zdravlje ljudi. Senf nije samo začin kojim se obogaćuju ukus i miris mnogim
jelima, već je namirnica koja umnogome poboljšava ...
Optimizacija mehanizovanog procesa ubiranja kamilice (Matricaria chamomilla L.) / Optimization of mechanized harvesting of chamomile (Matricaria chamomilla L.)
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 12-07-2012)
Intenzivna proizvodnja kamilice (Matricaria chamomilla L.) podrazumeva
proizvodnju gde se svi tehnološki postupci gajenja i prerade mogu obaviti sredstvima
mehanizacije poljoprivrede na optimalan nacin i uz racionalan ...
Morfološka, molekularna i patogena karakterizacija vrsta Diaporthe/Phomopsis na soji u Srbiji / Morphological, molecular and pathogenic characterization of species Diaporthe/Phomosis on soybean in Serbia
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 2012)
Endofitne vrste roda Diaporthe/Phomopsis imaju izuzetno širok spektar
domaćina i u biljkama mogu biti prisutne kao patogeni ili saprofiti. Na stablu i
semenu soje (Glycine max (L.) Merr.), vrste ovog roda prouzrokuju ...
Osetljivost populacija kestenjastog brašnara, Tribolium castaneum(Herbst) (Coleoptera: Tenebrionidae) na sintetisane i prirodne insekticide u interakciji sa efektima ekstremne temperature / Susceptibility of red flour beetle, Tribolium castaneum (Herbst) (Coleoptera: Tenebrionidae) populations to synthetic and natural insecticides in interaction with effects of extreme temperature
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 21-12-2012)
Ispitivana je toksičnost sintetisanih (kontaktnih) insekticida za adulte laboratorijske populacije
Tribolium castaneum i osetljivost/rezistentnost populacija iz različitih skladišnih objekata. Parametri
toksičnosti (LD ...
Производна, нутритивна и антиоксидативна својства сорти рибизле (Ribes cv.) / Production, nutritional and anti-oxidative properties of currant cultivars (Ribes cv.)
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 09-04-2012)
Рибизла (Ribes sp.) је веома значајна врста јагодастих воћака, која се по
обиму производње у светским размерама налази на другом месту, одмах иза
јагоде. У Србији је рибизла неоправдано запостављена врста, иако постоје
изузетно ...
Senzorna, antioksidativna i reološka svojstva različitih vrsta čokolada sa probioticima / Sensory, antioxidant and rheological properties of different types of chocolates with probiotics
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 04-10-2012)
Prehrambeni proizvodi koji sadrže probiotske mikroorganizme, uglavnom bakterije
mlečne kiseline, sa pozitivnim učincima po zdravlje, predstavljaju jedno od najvećih tržišta
funkcionalne hrane, među kojima su proizvodi od ...
Fenotipska i genetska varijabilnost osobina kvaliteta polutki i mesa svinja / Phenotypic and genetic variability of quality traits of pig carcass sides and meat
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 2012)
Ovo istraživanje je imalo za cilj da se utvrdi fenotipska i genetska varijabilnost
osobina kvaliteta trupa i mesa potomaka tri čiste rase očeva (ŠL-švedski landras, VJveliki
jorkšir i P-pijetren), kao i pouzdanost ocene ...