Povezanost unosa magnezijuma hranom i vodom sa krvnim pritiskom, hemodinamskim parametrima i funkcijom arterija kod obolelih od esencijalne arterijske hipertenzije
Relationship of magnesium intake from food and water with blood pressure, hemodynamic parameters and arterial function in patients with essential arterial hypertension
Author
Banjanin, Nikolina Đ.Mentor
Belojević, GoranCommittee members
Plećaš, DragaDekleva-Manojlović, Milica

Nikolić, Maja
Metadata
Show full item recordAbstract
Rezultati dosadašnjih istraživanja o povezanosti magnezijuma unetog hranom i
vodom i serumskog magnezijuma sa krvnim pritiskom, hemodinamskim parametrima i
funkcijom arterija kao i efektima suplementacije magnezijumom na navedene parametre
kod obolelih od esencijalne arterijske hipertenzije su heterogeni. Ovo je bio razlog za
preduzimanje našeg istraživanja. Ciljevi istraživanja su bili: 1) Proceniti unos magnezijuma
hranom i vodom kod ispitanika sa hipertenzijom; 2) Ispitati povezanost magnezijuma
unetog hranom i vodom i serumskog magnezijuma sa vrednostima krvnog pritiska,
hemodinamskim parametrima i funkcijom arterija kod ispitanika sa hipertenzijom i 3)
Ispitati promene vrednosti krvnog pritiska, hemodinamskih parametara i funkcije arterija
posle uzimanja oralnog preparata magnezijuma kod ispitanika sa hipertenzijom.
Metod. Istraživanje se sastojalo iz dve faze, i to iz studije preseka (prva faza) i iz
interventne studije (druga faza). Studija je sprovedena u Multidiscip...linarnom centru za
polikliničku dijagnostiku, ispitivanje i lečenje poremećaja krvnog pritiska Kliničkog centra
Srbije u Beogradu, u periodu od septembra 2014. godine do juna 2016. godine. Interventna
studija je registrovana u Iranskom registru kliničkih studija (www.irct.ir; Registracioni
broj: IRCT2017081535716N1). Studija je sprovedena u skladu sa Helsinškom
deklaracijom, i odobrili su je Etički odbor Kliničkog centra Srbije u Beogradu i Etički
komitet Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. U prvu fazu istraživanja uključeno
je 434 ispitanika (154 muških i 280 ženskih), starosti od 18 do 65 godina, sa prosečnom
dobi 47,7±12,9 godina, sa dijagnozom esencijalne arterijske hipertenzije. U studiju nisu
uključeni ispitanici sa oboljenjem bubrega, bolestima gastrointestinalnog trakta,
dijabetesom melitusom, oboljenjima nadbubrežne, tireoidne i paratireoidne žlezde,
anginom pektoris, infarktom miokarda, kongestivnom srčanom insuficijencijom,
koronarnom revaskularizacijom, tranzitornim ishemijskim atakom, koarktacijom aorte,
alergijom na hranu i lekove, trudnice i dojilje, i sa oralnom suplementacijom
magnezijumom u prethodnih mesec dana...
The results of previous studies on the association of magnesium intake from
food and water and serum magnesium with blood pressure, hemodynamic parameters and
arterial function as well as the effects of magnesium supplementation on the mentioned
parameters in patients with essential arterial hypertension are heterogeneous. This was the
reason for undertaking our study. The aims of the study were: 1) To evaluate the intake of
magnesium from food and water in subjects with hypertension; 2) To examine the
association of magnesium from food and water and serum magnesium with blood pressure,
hemodynamic parameters and arterial function in subjects with hypertension and 3) To
examine changes in blood pressure, hemodynamic parameters and arterial function after
oral magnesium supplementation in subjects with hypertension.
Method. The study comprised two phases, a cross-sectional study (first phase) and an
intervention study (second phase). The study was performed in Multidisciplina...ry Center for
Polyclinic Diagnostics, Assessment and Treatment of Blood Pressure Disorders, Clinical
Center of Serbia, Belgrade. The intervention study was registered by The Iranian Registry
of Clinical Trials (www.irct.ir; Registration number: IRCT2017081535716N1). The study
was conducted in accordance with the declaration of Helsinki, and the study protocol was
approved by the Ethics Committee of the Clinical Center of Serbia, Belgrade and by the
Ethics Committee of the Faculty of Medicine, University of Belgrade, Serbia. The first
phase of the study included 434 subjects (154 male and 280 female), aged from 18 to 65
years, with an average age of 47.7 ± 12.9 years, with the diagnosis of essential
hypertension. The study did not include subjects with kidney disease, gastrointestinal tract
disorders, diabetes mellitus, adrenal, thyroid and parathyroid gland diseases, angina
pectoris, myocardial infarction, congestive heart failure, coronary revascularization,
transient ischemic attack, aortic coarctation, food and drug allergy, pregnancy and lactation
and oral magnesium supplementation during the previous one month...