Приказ основних података о дисертацији

Hemijsko proređivanje cvetova i plodova jabuke

dc.contributor.advisorKeserović, Zoran
dc.contributor.otherMagazin, Nenad
dc.contributor.otherVeličković, Milovan
dc.creatorMilić, Biserka
dc.date.accessioned2019-01-18T10:40:08Z
dc.date.available2019-01-18T10:40:08Z
dc.date.available2020-07-03T13:33:06Z
dc.date.issued2016-03-25
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/Disertacija144983685761560.pdf?controlNumber=(BISIS)99587&fileName=144983685761560.pdf&id=4733&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/10642
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/record.jsf?recordId=99587&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/IzvestajKomisije144983686739598.pdf?controlNumber=(BISIS)99587&fileName=144983686739598.pdf&id=4734&source=NaRDuS&language=srsr
dc.description.abstractЦиљ савременог гајења јабуке је да се у засаду велике густине садње, заснованом са садницама високог квалитета које рађају већ у години садње, и савременим сортиментом који укључује и сорте склоне алтернативној родности, успоставе редовни и високи приноси који ће се кретати од 50-70 t/ha и добар квалитет плодова. Мера која је од највећег значаја за регулисање родности јесте хемијско проређивање цветова и плодова јабуке. Циљ обављених истраживања је да се испита утицај хемијског проређивања цветова и плодова на заметање, квалитет плодова и родност пупољака сорти јабуке као и да се испита интеракција између минералне исхране азотом и хемијског проређивања. Резултати истраживања били би смернице за хемијско проређивање плодова у агроеколошким условима Србије, са тежњом да у скорој будућности постану део законске регулативе и припадајућих правилника за интегралну производњу, као и развој побољшаних формулација препарата за проређивање. На основу испитивања проређивања цветова може се закључити да сорте јабуке бребурн и златни делишес различито реагују на примену ATS и KTS. Примена 3% ATS и 1,5% KTS код сорте бребурн изазива јаке ожеготине на листовима које могу бити узрок смањеној маси плода и слабијем образовању родних пупољака. Код сорте златни делишес ATS концентрације 3% не испољава негативно дејство на крупноћу плодова и родност пупољака, али са друге стране није ефикаснији од ATS нижих концентрација, док KTS има знатно слабије дејство. Ефикасност препарата на бази NAA у смањењу заметања и приноса сорте јабуке бребурн није зависила од примењене концентрације, док је маса плода у свим варијантама била веома велика, те се за практичну примену могу препоручити ниже концентрације, до 10 μl/l NAA. Сви третмани са NAA у распону концентрација од 8 до 12 μl/l били су једнако ефикасни у редуковању заметања и приноса плодова, док је BA испољио слабију ефикасност у проређивању сорте јабуке камспур. Родност пупољака у третманима проређивања плодова сорти бребурн и камспур није сразмерна повећању концентрације препарата, већ у великој мери зависи од године испитивања. Значајна интеракција је утврђена између фактора ђубрење и проређивање за параметре заметања плодова. Интеракција ова два фактора огледа се у томе да се у режиму интензивног ђубрења азотним ђубривима концентрација препарата на бази NAA и BA треба повећати како би се постигао задовољавајући ниво проређивања. Додавање нафтенских киселина нафтилсирћетној киселини и бензиладенину значајно доприноси повећању просечне масе плода сорте јабуке златни делишес у односу на формулације без нафтенских киселина, као последица биолошке активности нафтенских киселина у смеши. Запажено је повећање чврстине плода у варијантама где је примењена формулација BA са нафтенским киселинама у односу на формулације без нафтенских киселина. Датум прихватања теме од стране Сената: ДП 30.5.2013. Чланови комисије:sr
dc.description.abstractCilj savremenog gajenja jabuke je da se u zasadu velike gustine sadnje, zasnovanom sa sadnicama visokog kvaliteta koje rađaju već u godini sadnje, i savremenim sortimentom koji uključuje i sorte sklone alternativnoj rodnosti, uspostave redovni i visoki prinosi koji će se kretati od 50-70 t/ha i dobar kvalitet plodova. Mera koja je od najvećeg značaja za regulisanje rodnosti jeste hemijsko proređivanje cvetova i plodova jabuke. Cilj obavljenih istraživanja je da se ispita uticaj hemijskog proređivanja cvetova i plodova na zametanje, kvalitet plodova i rodnost pupoljaka sorti jabuke kao i da se ispita interakcija između mineralne ishrane azotom i hemijskog proređivanja. Rezultati istraživanja bili bi smernice za hemijsko proređivanje plodova u agroekološkim uslovima Srbije, sa težnjom da u skoroj budućnosti postanu deo zakonske regulative i pripadajućih pravilnika za integralnu proizvodnju, kao i razvoj poboljšanih formulacija preparata za proređivanje. Na osnovu ispitivanja proređivanja cvetova može se zaključiti da sorte jabuke breburn i zlatni delišes različito reaguju na primenu ATS i KTS. Primena 3% ATS i 1,5% KTS kod sorte breburn izaziva jake ožegotine na listovima koje mogu biti uzrok smanjenoj masi ploda i slabijem obrazovanju rodnih pupoljaka. Kod sorte zlatni delišes ATS koncentracije 3% ne ispoljava negativno dejstvo na krupnoću plodova i rodnost pupoljaka, ali sa druge strane nije efikasniji od ATS nižih koncentracija, dok KTS ima znatno slabije dejstvo. Efikasnost preparata na bazi NAA u smanjenju zametanja i prinosa sorte jabuke breburn nije zavisila od primenjene koncentracije, dok je masa ploda u svim varijantama bila veoma velika, te se za praktičnu primenu mogu preporučiti niže koncentracije, do 10 μl/l NAA. Svi tretmani sa NAA u rasponu koncentracija od 8 do 12 μl/l bili su jednako efikasni u redukovanju zametanja i prinosa plodova, dok je BA ispoljio slabiju efikasnost u proređivanju sorte jabuke kamspur. Rodnost pupoljaka u tretmanima proređivanja plodova sorti breburn i kamspur nije srazmerna povećanju koncentracije preparata, već u velikoj meri zavisi od godine ispitivanja. Značajna interakcija je utvrđena između faktora đubrenje i proređivanje za parametre zametanja plodova. Interakcija ova dva faktora ogleda se u tome da se u režimu intenzivnog đubrenja azotnim đubrivima koncentracija preparata na bazi NAA i BA treba povećati kako bi se postigao zadovoljavajući nivo proređivanja. Dodavanje naftenskih kiselina naftilsirćetnoj kiselini i benziladeninu značajno doprinosi povećanju prosečne mase ploda sorte jabuke zlatni delišes u odnosu na formulacije bez naftenskih kiselina, kao posledica biološke aktivnosti naftenskih kiselina u smeši. Zapaženo je povećanje čvrstine ploda u varijantama gde je primenjena formulacija BA sa naftenskim kiselinama u odnosu na formulacije bez naftenskih kiselina. Datum prihvatanja teme od strane Senata: DP 30.5.2013. Članovi komisije:sr
dc.description.abstractThe goal of modern apple growing in high density orchards, established with high-quality nursery trees which bear fruits in the year of planting, often including varieties prone to biennial bearing is to achieve high and regular yields that range from 50 to 70 t/ha with good fruit quality. Chemical thinning of flowers and fruits is a technical practice which is of great importance for crop regulation. The aim of the research was to investigate the effect of chemical thinning of apple flowers and fruits on fruit set, fruit quality and bearing potential of apple buds as well as to examine the interaction between the nitrogen supply and chemical thinning treatments. The research will result with guidelines for the chemical thinning in agroecological conditions of Serbia, aiming to become a part of the legislation and associated regulations for integrated production in the near future. Testing of improved formulations of thinning chemicals will be included into expe rimental plan. Considering the results derived from flower thinning experiments, it could be concluded that cv. Braeburn and Golden Delicious react differently to the application of ATS and KTS. Application of 3% ATS and 1.5% of KTS in cv Braeburn causes severe leaf burns that may be causing reduced fruit weight and a decrease in bearing potential. In cv Golden Delicious ATS applied at the concentration of 3% does not exhibit a negative effect on fruit size and bearing potential, but at the other side is not more efficient than ATS at lower concentrations, whereas KTS has a much weaker thinning effect. The efficacy of NAA in reducing fruit set and yield of apple variety Braeburn is not dependent on the concentration applied, while fruit size was very large within the range of NAA concentrations. Therefore, for the practical application, concentrations lower than 10 ml/l NAA would be recommended. All treatments with NAA at concentrations ranging from 8 to 12 ml/l were equally effective in reducing fruit set and yield, while the BA exhibited decreased efficiency in thinning apple variety Camspur. Fertility of buds in Braeburn and Camspur varieties was not proportional to the increase in concentration of chemical, but to a large extent depends on the conditions of the experimental year. An interaction between nitrogen supply and chemical thinning significantly affected fruit set in a way that concentration of NAA and BA for fruit thinning should be increased in order to achieve a satisfactory level of thinning at a higher level of nitrogen supply. Adding of naphthenic acids to NAA and BA significantly contributed to the increase of average fruit weight of apple variety Golden Delicious compared to same chemical formulation without naphthenic acids, as a result of the biological activity of naphthenic acids in the mixture. An increase of fruit firmness was detected in thinning treatments where naphthenic acids were added to BA compared BA applied alone.en
dc.languagesr (cyrillic script)
dc.publisherУниверзитет у Новом Саду, Пољопривредни факултетsr
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceУниверзитет у Новом Садуsr
dc.subjectЈабукаsr
dc.subjectJabukasr
dc.subjectAppleen
dc.subjectMalus x domesticasr
dc.subjectproređivanjesr
dc.subjectATSsr
dc.subjectNAAsr
dc.subjectBAsr
dc.subjectnaftenske kiselinesr
dc.subjectMalus x domesticaen
dc.subjectthinningen
dc.subjectATSen
dc.subjectNAAen
dc.subjectBAen
dc.subjectnaphthenic acidsen
dc.subjectMalus x domesticasr
dc.subjectпроређивањеsr
dc.subjectATSsr
dc.subjectNAAsr
dc.subjectBAsr
dc.subjectнафтенске киселинеsr
dc.titleХемијско проређивање цветова и плодова јабукеsr
dc.title.alternativeHemijsko proređivanje cvetova i plodova jabukesr
dc.title.alternativeFlower and fruit chemical thinning of appleen
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/36060/Disertacija.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/36061/IzvestajKomisije.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/36061/IzvestajKomisije.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/36060/Disertacija.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_10642


Документи за докторску дисертацију

Thumbnail
Thumbnail

Ова дисертација се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о дисертацији