Национални Репозиторијум Дисертација у Србији
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Српски (ћирилица) 
    • Енглески
    • Српски (ћирилица)
    • Српски (латиница)
  • Пријава
Преглед дисертације 
  •   НаРДуС - почетна
  • Универзитет у Нишу
  • Технолошки факултет, Лесковац
  • Преглед дисертације
  •   НаРДуС - почетна
  • Универзитет у Нишу
  • Технолошки факултет, Лесковац
  • Преглед дисертације
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Optimizacija mikrotalasne ekstrakcije polifenolnih jedinjenja iz ploda aronije (Aronia melanocarpa L.)

Thumbnail
2018
Disertacija.pdf (7.006Mb)
Simic_Valentina.pdf (2.430Mb)
Докторанд
Simić, Valentina M.
Ментор
Karabegović, Ivana
Чланови комисије
Lazić, Miodrag
Nikolić, Nada
Метаподаци
Приказ свих података о дисертацији
Сажетак
Aronia (Aronia melanocarpa) is one of the richest plant sources of polyphenols, mainly anthocyanins that provide a high antioxidant activity. In order to find extraction technique and conditions that will allow obtaining chokeberry extract with the maximum content of polyphenolic compounds, the microwave assisted extraction under different conditions (microwave power, ethanol concentration and extraction time) could be applied. Statistical methods (response surface methodology and artificial neural network with genetic algorithm) estimate the individual and combned effect of process parameters and proposed the optimal and most cost-effective extraction conditions which provide the highest possible content of polyphenolic compounds and antioxidant activity. The formulation of cookies based on wheat and buckwheat flour with the addition of fresh chokeberry fruits, juice or aronia extract obtained under optimum conditions leads to an improvement of conventional recipes and production of f...unctional bakery products.

Факултет:
Универзитет у Нишу, Технолошки факултет, Лесковац
Датум одбране:
27-09-2018
Пројекти:
  • Природни производи биљака и лишајева: изоловање, идентификација, биолошка активност и примена (RS-172047)
Кључне речи:
Mikrotalasna ekstrakcija / microwave extraction / aronija / polifenolna jedinjenja / optimizacija / metoda odzivnih površina / veštačke neuronske mreže / keks sa dodatom vrednošću / chokeberry / polyphenolic compounds / optimization / response surface methodology / artificial neural network / biscuits with enhanced value
[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_10438
Остали линкови:
http://eteze.ni.ac.rs/application/showtheses?thesesId=6358
https://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/10438
https://fedorani.ni.ac.rs/fedora/get/o:1521/bdef:Content/download
http://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70052&RID=534015382

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О НаРДуС порталу | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUBRODOSTEMPUS
 

 

Преглед

Све дисертацијеУниверзитети и факултетиДокторандиМенториЧланови комисијаТемеФакултетДокторандиМенториЧланови комисијаТеме

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О НаРДуС порталу | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUBRODOSTEMPUS