Varijabilnost i stabilnost genotipova pšenice za sadržaj fitinske kiseline i antioksidanasa
Variability and stability of wheat genotypes for phytic acid and antioxidants content
Докторанд
Branković, Gordana R.Ментор
Šurlan-Momirović, GordanaЧланови комисије
Živanović, TomislavDodig, Dejan
Dragičević, Vesna
Knežević, Desimir
Метаподаци
Приказ свих података о дисертацијиСажетак
Geneticki materijal korišcen u ovom istraživanju je cinilo 15 genotipova hlebne
pšenice (Triticum aestivum L. ssp. vulgare) i 15 genotipova durum pšenice (Triticum
durum Desf.). Ogledi sa izabranim sortimentom su bili posejani na tri lokaliteta: Rimski
Šancevi, Zemun Polje i Padinska Skela tokom 2010-2011. i 2011-2012 godine. Ogledi
su bili postavljeni po sistemu potpuno slucajnog blok dizajna u cetiri ponavljanja. Cilj
istraživanja je obuhvatao utvrivanje: 1) varijabilnosti, komponenti varijanse i
heritabilnosti za agronomske i hemijsko-tehnološke osobine; 2) meuzavisnosti
agronomskih sa hemijsko-tehnološkim osobinama, primenom korelacione i
multivarijacione analize radi sagledavanja mogucnosti primene indirektne selekcije na
hemijsko-tehnološke osobine; 3) stabilnosti genotipova pšenice za sadržaj fitinske
kiseline, antioksidanasa i drugih proucavanih hemijsko-tehnoloških osobina; 4)
najboljeg predikcionog modela za sadržaj fitinske kiseline, antioksidanasa i proucavanih
hemijsko-teh...noloških osobina, ukljucivanjem klimatskih faktora tokom vegetacionog
perioda pšenice u model faktorijalne regresije. Merene su sledece agronomske osobine:
prinos zrna, masa hiljadu zrna, visina biljke, dužina klasa, broj zrna po klasu, dužina
zrna, širina zrna, debljina zrna i koeficijent produktivnog bokorenja. Analizirane
hemijsko-tehnološke osobine i metode odreivanja su bile: fitinska kiselina po Latta i
Eskin (1980) modifikovanoj po Dragicevic i sar. (2011); neorganski fosfor (Pi) po
Pollman (1991), modifikovanoj po Dragicevic i sar. (2011); -karoten po AACCAmerican
Association of Cereal Chemists (1995) 14-50; ukupni fenoli po Simic i sar.
(2004); slobodne sulfhidrilne grupe proteina (PSH) po de Kok i sar. (1981); rastvorljivi
proteini po Lowry i sar. (1951); staklavost zrna po Kaludjerski i Filipovic (1998) (samo
za genotipove durum pšenice).
Na osnovu analize varijanse utvreno je da je varijabilnost hemijsko-tehnoloških
osobina bila pod najvecim uticajem sredine za: sadržaj fitinske kiseline i staklavost zrna
durum pšenice; odnos fitinskog i neorganskog fosfora, ukupne fenole, PSH i rastvorljive
proteine kod hlebne i durum pšenice...
Genetic material used in this research was represented with the 15 genotypes of
bread wheat (Triticum aestivum L. ssp. vulgare) and 15 genotypes of durum wheat
(Triticum durum Desf.). Trials were sown at the three locations: Rimski Šancevi,
Zemun Polje and Padinska Skela during 2010-2011. and 2011-2012 years. Trials were
set up as random complete block design in four replicates. The objective of this study
consisted of determination of: 1) variability, variance components and heritability of
agronomic and chemical-technological traits for bread and durum wheat; 2) dependance
of agronomic with chemical-technological traits, by using correlation and multivariate
analyses, in order to assess possibility of indirect selection for chemical-technological
traits; 3) stability of wheat genotypes for phytic acid and antioxidants content and other
chemical-technological traits; 4) best predictive model for phytic acid, antioxidants
content and other chemical-technological traits, by including cl...imatic factors during
vegetative period in the factorial regresion analysis. The following agronomic traits
were measured: grain yield, thousand grain weight, plant height, spike length, number
of grains per spike, grain length, grain width, grain thickness, coefficient of the
productive tillering. Measured chemical-technological traits and methods of analyses
were: phytic acid (Latta and Eskin (1980) modified by Dragicevic et al. (2011));
inorganic phosphorus (Pi) (Pollman (1991), modified by Dragicevic et al. (2011)); -
carotene (AACC-American Association of Cereal Chemists (1995) 14-50); total phenols
(Simic et al. (2004)); free protein sulfhydryl groups (PSH) (de Kok et al. (1981));
soluble proteins (Lowry et al. (1951)); grain vitreousness (Kaludjerski and Filipovic
(1998) for durum wheat genotypes only).
Based on the analysis of variance it was determined that the variation of
chemical-technological traits was predominantly influenced by environment for: phytic
acid content and grain vitreousness in durum wheat; phytate and inorganic phosphorus
relation, total phenols, PSH, soluble proteins in bread and durum wheat...
Факултет:
Универзитет у Београду, Пољопривредни факултетДатум одбране:
15-07-2014Пројекти:
- Изучавање генетичке основе побољшања приноса и квалитета стрних жита у различитим еколошким условима (RS-31092)