Приказ основних података о дисертацији

Influence of different quantities of organic selenium on performances and meat quality of broilers

dc.contributor.advisorMarković, Radmila
dc.contributor.otherMarković, Radmila
dc.contributor.otherBaltić, Milan Ž.
dc.contributor.otherŠefer, Dragan
dc.contributor.otherJovanović, Ivan
dc.creatorDrljačić, Aleksandar P.
dc.date.accessioned2016-01-05T12:43:58Z
dc.date.available2016-01-05T12:43:58Z
dc.date.available2020-07-03T09:28:40Z
dc.date.issued2013-02-05
dc.identifier.urihttp://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=572
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/2969
dc.identifier.urihttps://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:6729/bdef:Content/download
dc.identifier.urihttp://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=44518415
dc.description.abstractU radu su ispitivani efekti dodavanja povećanih količina organskog oblika selena obroku brojlera, na proizvodne karakteristike, kvalitet mesa i sadržaj selena u fecesu. Ogled je izveden na ukupno 275 jedinki i trajao je 42 dana. Podeljen je u dve faze. U prvoj fazi (do 21. dana) su pilad podeljena na kontrolnu, K (bez dodatka Se), oglednu O-I grupu (do 21. dana brojleri su dobijali u hrani 0,3 mg/kg organskog oblika Se) i oglednu O-II grupu (brojleri su kroz hranu dobijali od 1. dana 0,9 mg/kg organskog oblika Se do kraja ogleda). U drugoj fazi ogleda, od 21. do 42. dana, ogled je imao pet grupa: K, O-II ogledna grupa (koja je nastavila i posle 21. dana da dobija 0,9 mg/kg Se) a od grupe O-I formirane su O-Ia (dobijala je hranom 0,3 mg/kg Se), O-Ib (0,6 mg/kg Se) i O-Ic grupa (0,9 mg/kg Se). Za vreme trajanja ogleda su praćeni proizvodni parametri (telesna masa, prirast, konverzija hrane) i zdravstveno stanje. Brojleri su hranjeni potpunim smešama za ishranu piladi u tovu standardnog sirovinskog i hemijskog sastava. Kontrolna merenja telesne mase i konzumirane hrane vršena su na kraju svake faze ogleda. Prvog dana ogleda kod brojlera uzet je zbirni uzorak krvi radi utvrđivanja aktivnosti glutation peroksidaze (GPx) i sadržaja selena u plazmi. Na kraju prve faze ogleda (21. dana) kao i na kraju ogleda (42. dana), uzeti su uzorci krvi za određivanje aktivnosti GPx i sadržaja selena u plazmi. Uzorci fecesa su uzeti na polovini ogleda (21. dana) kao i na kraju ogleda (42. dana) iz svih oglednih grupa za određivanje sadržaja selena u fecesu. Na kraju ogleda, 42. dana, brojleri su transportovani u klanicu i posle pojedinačnog merenja obavljeno je klanje, primarna obrada, hlađenje, merenje ohlađenih trupova, utvrđivanje randmana, rasecanje na osnovne delove i uzimanje uzoraka grudi i bataka sa karabatakom za ispitivanje kvaliteta mesa. Sa povećanjem sadržaja selena u hrani povećava se i aktivnost GPx u krvnoj plazmi brojlera kao i sadržaj selena u krvnoj plazmi i fecesu i 21. i 42.dana tova. Telesna masa brojlera 21. dana, kao i na kraju tova bila je veća kod brojlera kod kojih je sadržaj selena u hrani bio veći (0,9 mg/kg). Na kraju ogleda prosečan dnevni prirast bio je najveći kod oglednih grupa koje su u hrani dobijale povećanu količinu selena...sr
dc.description.abstractThis paper examined the effects of broilers diet supplementation with higher quantities of organic selenium on performances, meat quality and content of selenium in the feces. The trial was conducted on a total of 275 broilers and lasted 42 days. It was divided into two phases. In the first phase (up to 21 days) broilers were divided into control, K (without added selenium), O-I experimental group (up to 21st day chickens were fed with 0.3 mg/kg of organic Se) and experimental group II-O (broilers were fed from the first day with 0.9 mg/kg of organic form to the end of the experiment). In the second phase of the trial, from 21st to 42nd days, the trial had five groups: K, O-II treatment group (who continued after 21st days to receive 0.9 mg/kg Se) and from O-I group were formed O-Ia (supplemented 0.3 mg/Se kg in the diet), O-lb (0.6 mg/kg Se) and O-Ic group (0.9 mg/kg Se). During the trial were monitored health status and performances (body weight, daily gain, feed intake, feed gain ratio). Broilers were fed a complete feed for broilers: these feed were of standard ingredients and chemical content. Control measurements of body weight and feed intake were carried out at the end of each phase of the trial. On the first day of the trial in broiler composite sample of blood was taken to determine the levels of glutathione peroxidase (GPx) and selenium content in blood plasma. At the end of the first phase of the trial (21st day) and at the end of the experiment (42nd day), blood samples were taken for determination of GPx activity and selenium content in blood plasma. Faecal samples were taken in the middle (21st day) and at the end of the trial (42nd day) from all experimental groups to determine the selenium content in feces. At the end of the trial (42nd day), broilers are transported to the slaughterhouse after a single measurement was performed slaughtering and primary processing, refrigeration, measurement of cooled carcass yield determination, cutting the main parts of the sampling breasts and drumsticks with thighs to examine the quality of meat. With increase of selenium content in diet increases the activity of GPx activity in blood plasma of broilers and selenium content in blood plasma and feces at 21st and 42nd day of trial. Body weight of broilers 21st day, and the end of the experiment was higher in broilers where the selenium content in feed was higher (0.9 mg/kg)...en
dc.formatapplication/pdf
dc.languagesr
dc.publisherУниверзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицинеsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31034/RS//
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.sourceУниверзитет у Београдуsr
dc.subjectorganski selensr
dc.subjectorganic seleniumen
dc.subjectbroilersen
dc.subjectperformancesen
dc.subjectmeat qualityen
dc.subjectbrojlerisr
dc.subjectproizvodni rezultatisr
dc.subjectkvalitet mesasr
dc.titleUticaj primene različitih količina organskog selena na proizvodne rezultate i kvalitet mesa brojlerasr
dc.titleInfluence of different quantities of organic selenium on performances and meat quality of broilersen
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseBY-SA
dcterms.abstractМарковић, Радмила; Јовановић, Иван; Балтић, Милан Ж.; Марковић, Радмила; Шефер, Драган; Дрљачић, Aлександар П.; Утицај примене различитих количина органског селена на производне резултате и квалитет меса бројлера; Утицај примене различитих количина органског селена на производне резултате и квалитет меса бројлера;
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/19442/Disertacija.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/19442/Disertacija.pdf
dc.identifier.doi10.2298/bg20130205drljacic
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_2969


Документи за докторску дисертацију

Thumbnail

Ова дисертација се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о дисертацији