Приказ основних података о дисертацији
Концепт унапређења конкурентности малих произвођача хране и пића у Републици Србији
dc.contributor.advisor | Тот, Вилмош | |
dc.contributor.other | Ђурђевић, Диона | |
dc.contributor.other | Грубор, Александар | |
dc.creator | Брљак, Зоран | |
dc.date.accessioned | 2023-12-18T12:44:44Z | |
dc.date.available | 2023-12-18T12:44:44Z | |
dc.date.issued | 2023-07-13 | |
dc.identifier.uri | https://redun.educons.edu.rs/ | sr |
dc.identifier.uri | https://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/22009 | |
dc.description.abstract | Предмет истраживања докторске дисертације је конкурентност малих произвођача хране и пића у сектору индустрије хране и пића у Републици Србији. Конкурентност је сложен, вишедимензионални феномен који се може посматрати на националном и регионалном нивоу, на нивоу сектора и кластера, на нивоу предузећа, па све до нивоа појединачних производа. У предузећима прехрамбене индустрије традиционално доминирају производи ниже технолошке сложености и додате вредности, које претежно карактерише ценовни вид конкуренције на домаћем и светском тржишту тако да је значајан извор конкурентске предности вођство у трошковима, док су стратегије диференцијације и фокусирања у циљу унапређења њихове конкурентности биле мање заступљене. Традиционални извори конкурентности предузећа прехрамбене индустрије у чијој је основи производња на основама економије обима и ниских трошкова производње више нису довољни у високо конкурентном и динамичном пословном окружењу. Истраживања конкурентности у области прехрамбене индустрије недовољно се фокусирају на то како предузећа да унапреде активности које стварају већу додату вредност и на тим основама унапреде своју конкурентност, развој тих активности остаје основа за унапређење укупне конкурентности предузећа прехрамбене индустрије, како у Србији тако и у свету. Рад је фокусиран на мале произвођаче хране и пића, на бази теоријског прегледа и истраживања даје се концепт за унапређење конкурентности базиран на пет елемената: технолошке подршке, пословног консалтинга, промоције, дистрибуције и оцењивања. У раду су се тежилo постићи следeћe циљевe: сагледавање достигнутог нивоа развијености и конкурентности предузећа индустрије хране и пића у Србији, компарација достигнуте конкурентности предузећа у области хране и пића у Републици Србији и предузећа у области хране и пића земаља у окружењу путем најчешће коришћених показатеља конкурентности сектора, идентификација неопходних промена у стратегијама унапређења конкурености предузећа индустрије хране и пића Србије, презентација властитог концепта унапређења конкурентности малих произвођача у индустрији хране и пића у Републици Србији. У циљу побољшања уочене позиције на бази истражене добре праксе повећања конкурентности, креиран је концепт који је препознат у истраживању од стране малих произвођача хране и пића. Путем примене статистичких метода факторске анализе и структурног моделовања добиjeни су правци дефинисаног концепта и отворене могућности за даља истраживања. Резултати истраживања обезбедиће малим произвођачима хране и пића значајне информације и концепт за повећање конкурентности како би били у позицији да унапреде своје пословање кроз технолошку подршку, пословни консалтинг, побољшање промоције и дистрибуције и рангирање кроз процес оцењивања. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Универзитет Едуконс, Факултет пословне економије | sr |
dc.rights | openAccess | en |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | |
dc.source | Универзитет Едуконс | en |
dc.subject | конкурентност, мали произвођачи, храна и пиће, Република Србија, Војводина. | sr |
dc.subject.classification | Економске науке | sr |
dc.title | Концепт унапређења конкурентности малих произвођача хране и пића у Републици Србији | sr |
dc.type | doctoralThesis | en |
dc.rights.license | BY-NC-ND | sr |
dc.identifier.fulltext | http://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/158069/bitstream_158069.pdf | |
dc.identifier.fulltext | http://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/158070/Izvestaj-o-oceni-disertacije-Zoran-Brljak-obrazac-8.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_22009 |