Prikaz osnovnih podataka o disertaciji

Factors of profitability of cow's milk production on family holrsdgs [i. e. holdings] of Sumadija and Western Serbia

dc.contributor.advisorSredojević, Zorica
dc.contributor.otherPerišić, Predrag
dc.contributor.otherVeljković, Biljana
dc.contributor.otherPantelić, Vlada
dc.contributor.otherMutavdžić, Beba
dc.creatorRadišić, Robert
dc.date.accessioned2023-06-14T11:33:52Z
dc.date.available2023-06-14T11:33:52Z
dc.date.issued2022-09-30
dc.identifier.urihttps://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=9113
dc.identifier.urihttps://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:29590/bdef:Content/download
dc.identifier.urihttps://plus.cobiss.net/cobiss/sr/sr/bib/107957001
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/21477
dc.description.abstractПредмет истраживања у овој дисертацији представљају одабрани организациони, одгајивачки, технолошки и економски фактора производње крављег млека на породичним газдинства која послују у региону Шумадије и Западне Србије. Циљ истраживања је да се утврди рентабилност производење млека и могућност њеног побољшања у зависности од утицаја анализираних фактора. Фокус је на тржишно оријентисана газдинства са којих се просечно врши испорука у млекаре 30.000 и више литара крављег млека на годишњем нивоу. Подаци су прикупљени анкетом којом је обухваћено укупно 391 узорак са 219 газдинстава на којима се производи кравље млеко. У првом тромесечју 2019. године анкета је спроведена на укупно 172 газдинства. Друго анкетирање извршено је након пола године, у трећем кварталу, и обухваћено је укупно 219 газдинстава (у томе 172 газдинства на којима је спроведена претходна анкета у првом тромесечју и 47 додатних). Анкетом су евидентирани број грла музних крава по газдинству; потрошња хране и других инпута, просечна годишња производња млека по музној крави, као и удео појединих класа мека - прве, друге, треће и млека ван класе. С обзиром да су величине фарми по газдинствима различите, за анализу је извршено груписање и то: прву групу чине фарме на којима се налази до 8 грла музних крава и оне заузимају удео од 24,83%, затим од 9 до 14 грла удела 44,77%, фарме од 15 до 20 грала удела од 22,67% и за преко 20 грла, односно 8,72%. Просечно учешће трошкова концентроване сточне хране у укупним варијабилним трошковима износило је 39,80%, а кабасте хране 29,80%, односно, трошкови сточне хране учествовали су са 69,60% у укупним варијабилним тошковима, а остали варијабилни трошкови (потрошни материјал за дезинфекцију и одржавање, ветеринарске, банкарске и друге услуге, и камате на краткорочне кредите) чинили су 30,40%. За наведене групе фарми, регресионом аназизом утврђена је рнтабилност производње крављeг млека у зависности од величине фарме, начина хране, квалитета млека, као и ефикасности примењених мера одгајивачко-селекциjског програма. На основу евидентираних података о производним капацитетима, зоотехничких норматива и биланса потребне хране за различите величине фарми музних крава од 8, 14, 20 и 30 грла, сачињени су модели различите величине породичних газдинстава. Према процењеним вредностима основних средстава на газдинству, утврђени су износи фиксних трошкова, а на основу плана хране и др. параметара, обрачунати су износи варијабилних трошкова. Калкулативним поступком утврђени су минимални обим производње млека, минимални приход од продаје и минимална продајна цена млека. Анализом критичних тачака рентабилности и потенцијалних ризика, сагледане су могућности померања границе рентабилности производње млека што би допринело ефикаснијем пословању, бољој конкурентности и одрживости производње на породичним газдинствива.sr
dc.description.abstractThe subject of research in this dissertation is selected organizational, breeding, technological and economic factors of cow's milk production on family holdings operating in the region of Sumadija and Western Serbia. The aim of the research is to determine the profitability of milk production and the possibility of its improvement depending on the influence of the analyzed factors. The focus is on market-oriented farms from which an average of 30,000 and more liters of cow's milk are delivered to dairies annually. Data were collected by a survey which included a total of 391 samples from 219 holdings producing cow's milk. In the first quarter of 2019, the survey was conducted on a total of 172 holdings. The second survey was conducted after half a year, in the third quarter, and covered a total of 219 holdings (including 172 holdings where the previous survey was conducted in the first quarter and 47 additional). The survey recorded the number of dairy cows per holding; consumption of food and other inputs, average annual milk production per dairy cow, as well as the share of certain quality classes - first, second, third and out-of-class milk. Since the sizes of holdings by farms are different, the analysis was grouped as follows: the first group consists of farms with up to 8 head of dairy cows and they occupy a share of 24.83%, then from 9 to 14 heads of share 44, 77%, farms from 15 to 20 grams share of 22.67% and over 20 heads, or 8.72%. The average share of concentrated feed costs in the total variable costs was 39.80%, and bulk feed 29.80%, ie, feed costs accounted for 69.60% in the total variable costs, and other variable costs (consumables for disinfection and maintenance, veterinary, banking and other services, and interest on short-term loans) accounted for 30.40%. For these groups of holdings, regression analysis determined the profitability of cow's milk production depending on the size of the farm, diet, milk quality, as well as the efficiency of the applied measures of the breeding and selection program. Based on the recorded data on production capacities, zootechnical norms and balance of necessary food for different sizes of dairy farms of 8, 14, 20 and 30 heads, models of different sizes of family holdings were made. According to the estimated values of fixed assets on the holdings, the amounts of fixed costs have been determined, and based on the nutrition plan, etc. parameters, the amounts of variable costs were calculated. The calculation procedure determined the minimum volume of milk production, the minimum sales revenue and the minimum selling price of milk. By analyzing the critical points of profitability and potential risks, the possibilities of moving the profitability limit of milk production were considered, which would contribute to more efficient business, better competitiveness and sustainability of production on family holdings.en
dc.formatapplication/pdf
dc.languagesr
dc.publisherУниверзитет у Београду, Пољопривредни факултетsr
dc.rightsopenAccessen
dc.sourceУниверзитет у Београдуsr
dc.subjectпроизводња крављег млекаsr
dc.subjectcow s milk productionen
dc.subjectfamily holdingsen
dc.subjecteconomic resultsen
dc.subjectпородична газдинстваsr
dc.subjectекономски резултатиsr
dc.titleФактори рентабилности производње крављег млека на породичним газдинствима Шумадије и Западне Србијеsr
dc.title.alternativeFactors of profitability of cow's milk production on family holrsdgs [i. e. holdings] of Sumadija and Western Serbiaen
dc.typedoctoralThesis
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/151201/Disertacija_13560.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/151376/ReferatRadisic.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_21477


Dokumenti za doktorsku disertaciju

Thumbnail
Thumbnail

Ova disertacija se pojavljuje u sledećim kolekcijama

Prikaz osnovnih podataka o disertaciji