Приказ основних података о дисертацији

Assessment of honey quality and extraction of hydroxymethylfurfural from honey using ionic iquids

dc.contributor.advisorGadžurić, Slobodan
dc.contributor.advisorJovanov, Pavle
dc.contributor.otherSakač, Marijana
dc.contributor.otherJovanov, Pavle
dc.contributor.otherGadžurić, Slobodan
dc.contributor.otherVraneš, Milan
dc.contributor.otherTrtić-Petrović, Tatjana
dc.creatorМарић, Александар
dc.date.accessioned2023-04-14T12:19:24Z
dc.date.available2023-04-14T12:19:24Z
dc.date.issued2023-04-11
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/Disertacija167404529979248.pdf?controlNumber=(BISIS)128204&fileName=167404529979248.pdf&id=21311&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/record.jsf?recordId=128204&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/IzvestajKomisije16740453327802.pdf?controlNumber=(BISIS)128204&fileName=16740453327802.pdf&id=21312&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/21363
dc.description.abstractCilj ove doktorske disertacije je sagledavanje kvaliteta uzoraka meda sakupljenih u regionu Republike Srbije, sa područja Zapadnog Balkana i iz nekih susednih zemalja tokom tri uzastopne godine (2016–2018) praćenjem fizičko hemijskih pokazatelja kvaliteta, kao i nekih terapeutskih svojstava meda (antioksidativna, antibakterijska i antiproliferativna aktivnost). Na osnovu antioksidativne antibakterijske aktivnosti uzoraka meda, sakupljenih  okom druge godine, određeni su novi parametri, indeks relativnog antioksidantnog kapaciteta (relative antioxidant capacity index – RACI) i indeks relativne antibakterijske aktivnosti (relative antibacterial index – RAI), koji su poslužili za određivanje novodefinisanog svojstva – Moći meda, namenjenog za predviđanje zdravstvenog potencijala meda na osnovu lako odredivih parametara kvaliteta meda. Činjenica da do danas ne postoje literaturni zapisi o ekstrakciji 5-hidroksimetilfurfurala (HMF) iz meda primenom jonskih tečnosti stvorila je prostor da se ispita uticaj biodegradibilnih holinskih jonskih tečnosti na formiranje dvofaznih vodenih sistema i primena ovih sistema za ekstrakciju HMF iz meda. Ispitan je uticaj anjona sintetisanih jonskih tečnosti na građenje dvofaznih sistema, kod kojih je sredstvo za isoljavanje korišćena neorganska so. Potom, ispitana je ekstrakcija HMF u ovim sistemima, a primenom računarskih simulacija objašnjeni su mehanizmi ekstrakcije HMF primenom jonskih tečnosti.sr
dc.description.abstractThe aim of this doctoral dissertation is to review the quality of honey samples collected in the region of the Republic of Serbia, from the Western Balkans and from some neighboring countries during three consecutive years (2016–2018) by monitoring physico-chemical parameters of quality, as well as some therapeutic properties of honey (antioxidant, antibacterial and antiproliferative activity). Based on the antioxidant and antibacterial activity of honey samples collected during the second year, new parameters were determined, the relative antioxidant capacity index (RACI) and the relative antibacterial index (RAI), which were used to determine the newly defined property – Power of honey, intended for predicting the health potential of honey based on easily determined honey quality parameters. The fact that until today there are no literature data on the extraction of 5-hydroxymethylfurfural (HMF) from honey using ionic liquids directed the investigation of the influence of biodegradable cholinium ionic liquids on the formation of aqueous two-phase systems and the application of these systems for the extraction of HMF from honey. The influence of anions of synthesized ionic liquids on the construction of two-phase systems, in which inorganic salt was used as salting agent, was investigated. Then, the extraction of HMF in these systems was examined, and the mechanisms of HMF extraction using ionic liquids were explained using computer simulations.en
dc.languagesr (latin script)
dc.publisherУниверзитет у Новом Саду, Природно-математички факултетsr
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
dc.sourceУниверзитет у Новом Садуsr
dc.subjectMedsr
dc.subjectHoneyen
dc.subjecthoney qualityen
dc.subjectantioxidant capacityen
dc.subjectantibacterial activityen
dc.subjectantiproliferative activityen
dc.subjectionic liquidsen
dc.subjecthydroxymethylfurfural extractionen
dc.subjectkvalitet medasr
dc.subjectantioksidativni kapacitetsr
dc.subjectantibakterijska aktivnostsr
dc.subjectntiproliferativna aktivnostsr
dc.subjectjonske tečnostisr
dc.subjectekstrakcija hidrokismetilfurfuralasr
dc.titleProcena kvaliteta meda i ekstrakcija hidroksimetilfurfurala iz meda jonskim tečnostimasr
dc.title.alternativeAssessment of honey quality and extraction of hydroxymethylfurfural from honey using ionic iquidsen
dc.typedoctoralThesissr
dc.rights.licenseBY-NC
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/150608/Disertacija_13465.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/150609/Izvestaj_komisije_13465.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_21363


Документи за докторску дисертацију

Thumbnail
Thumbnail

Ова дисертација се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о дисертацији