Korelacija prisustva bakteriocinskih gena i proizvodnje bakteriocina prirodnih izolata Lactobacillus casei/paracasei grupe
Correlation between the presence of bacteriocin genes and bacteriocin production in natural isolates of Lactobacillus casei/paracasei group
Метаподаци
Приказ свих података о дисертацијиСажетак
Veliki broj vrsta roda Lactobacillus zauzima ključno mesto u proizvodnji
fermentisanih mlečnih i mesnih proizvoda, prisutni su i u fermentisanom povrću i
proizvodima od žitarica. Laktobacili se takođe koriste i u medicini usled pozitivnih
efekata koje pojedini sojevi imaju na zdravlje domaćina. Pojedini sojevi laktobacila
imaju i probiotski potencijal zahvaljujući sposobnosti produkcije različitih
antimikrobnih jedinjenja, egzopolisaharida (EPS), proteinaza i dr.
Vrste roda Lactobacillus poseduju potencijal da inhibiraju rast konkurentskih
mikroorganizama u ekološkim nišama koje naseljavaju, korišćenjem širokog spektra
različitih odbrambenih mehanizama uključujući proizvodnju velikog broja metaboličkih
nusproizvoda, kao i mnogih biološki aktivnih agenasa proteinske prirode kao što
bakteriocini. Sojevi koji proizvode više od jednog bakteriocina sa uskim, ali različitim
inhibitornim spektrom, imaju veće šanse za opstanak u okruženju koje dele sa blisko
srodnim vrstama sa kojima su u komp...eticiji za iste nutrijente.
Veliki broj sojeva proizvođača bakteriocina objašnjava se činjenicom da su
bakteriocinske genetičke determinante često locirane na mobilnim genetičkim
elementima, kao što su konjugativni plazmidi ili transpozoni, što omogućava njihovu
široku distribuciju putem horizontalnog transfera gena.
Cilj ove doktorske teze bio je da se utvrdi antimikrobni potencijal 52 soja
Lactobacillus casei/paracasei grupe, zatim da se utvrdi rasprostranjenost
bakteriocinskih gena neophodnih za produkciju bakteriocina BacSJ i acidocina 8912, a
potom i korelacija prisustva bakteriocinskih gena i proizvodnje bakteriocina kod
analiziranih sojeva. Ovakav pristup omogućio je identifikaciju potencijalnih
bakteriocinskih gena kao i novih bakteriocina nezavisno od toga da li je analizirani
bakterijski soj identifikovan kao proizvođač bakteriocina...
A large number of Lactobacillus species play an important role in the production
of fermented dairy products and meat products, and they are also present in fermented
vegetables and grain products. Lactobacilli are used in medicine due to the positive
effects that some strains have on the health of the host. Some Lactobacillus strains have
a probiotic potential due to their ability to produce various antimicrobial compounds,
exopolysaccharides (EPS), proteinases and other.
Species of the Lactobacillus genus have the potential to inhibit the growth of
competing microorganisms in the ecological niches they inhabit, using a wide range of
various defense mechanisms including the production of a large number of secondary
metabolic products, as well as many biologically active proteinaceous agents, such as
bacteriocins. Strains that produce more than one bacteriocin with a narrow but different
inhibitory spectrum have a better chance to survive in an environment shared with
closely related s...pecies with which they are in competition for the same nutrients.
A presence of huge number of bacteriocin producing strains could be explained
by the fact that the bacteriocin genes were often located on mobile genetic elements
such as conjugative plasmids or transposons, allowing their wide distribution via
horizontal gene transfer.
The aim of this doctoral dissertation was to determine the antimicrobial potential
of 52 strains of Lactobacillus casei/paracasei group, followed by a comparative
screening of the bacterial genomes in order to determine the distribution of BacSJ and
acidocin 8912 encoding genes, and also to determine the correlation of presence of
bacteriocin genes and bacteriocin production in the analyzed strains. This approach
enabled identification of potentially new bacteriocins and putative bacteriocin genes
regardless of whether the analyzed bacterial strains produced bacteriocin...