Приказ основних података о дисертацији

Influence of salt, temperature and starter culture on physico-chemical and microbiological changes during cabbage heads fermentation

dc.contributor.advisorTepić Horecki, Aleksandra
dc.contributor.otherKocić-Tanackov, Sunčica
dc.contributor.otherTepić Horecki, Aleksandra
dc.contributor.otherŠumić, Zdravko
dc.contributor.otherPavlić, Branimir
dc.contributor.otherCvetković, Biljana
dc.creatorDrašković Berger, Mirna
dc.date.accessioned2022-01-17T12:52:06Z
dc.date.available2022-01-17T12:52:06Z
dc.date.issued2022-01-12
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/Disertacija163585162767620.pdf?controlNumber=(BISIS)118393&fileName=163585162767620.pdf&id=18783&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/record.jsf?recordId=118393&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/IzvestajKomisije163585163946130.pdf?controlNumber=(BISIS)118393&fileName=163585163946130.pdf&id=18784&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/18892
dc.description.abstractIstraživanja u okviru ove disertacije obuhvataju karakterizaciju svežeg kupusa hibrida bravo i ispitivanje fizičko-hemijskih i mikrobioloških promena u toku fermentacije kupusa u glavicama. Dobijeni rezultati istraživanja daju doprinos razvoju baze naučnih znanja u vezi sa karakteristikama kupusa fermentisanog u industrijskim uslovima, pri različitim uslovima fermentacije: količina dodate soli, različite temperature fermentacije i primena starter kulture. Takođe je prikazana mogućnost primene zbira ranga razlika (eng. Sum of Ranking Differences, SRD), hijerarhijske klaster analize (eng. Hierarchical Cluster Analysis, HCA) i analize glavnih komponenata (eng. Principal Component Analysis, PCA) za opisivanje funkcionalne zavisnosti primenjenih parametara fermentacije i fizičkih, hemijskih i mikrobioloških karakteristika fermentisanog kupusa u glavicama, a sa ciljem određivanja optimalnih uslova fermentacije.sr
dc.description.abstractThe research within this thesis includes the characterization of fresh cabbage hybrid bravo heads and the examination of physic-chemical and microbiological changes during the cabbage heads fermentation. The obtained results contribute to the development of a scientific knowledge base related to the characteristics of fermented cabbage in industrial conditions, under different fermentation conditions: the amount of added salt, different fermentation temperatures and the application of starter culture. The possibility of applying Sum of Ranking Differences (SRD), Hierarchical Cluster Analysis (HCA) and Principal Component Analysis (PCA) is also presented in order to describe the functional dependence of the applied fermentation parameters and physical, chemical and microbiological characteristics of fermented cabbage heads, with the aim of determining the optimal fermentation conditions.en
dc.languagesr (latin script)
dc.publisherУниверзитет у Новом Саду, Технолошки факултетsr
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceУниверзитет у Новом Садуsr
dc.subjectkupus u glavicamasr
dc.subjectCabbage headsen
dc.subjectphysico-chemical and microbiological characteristicsen
dc.subjectcabbage fermentationen
dc.subjectstarter cultureen
dc.subjectbiochemistry of fermentationen
dc.subjectsum of ranking differences and hierarchical cluster analysisen
dc.subjectfizičko-hemijske i mikrobiološke karakteristikesr
dc.subjectfermentacija kupusasr
dc.subjectstarter kulturesr
dc.subjectbiohemija fermentacijesr
dc.subjectzbir ranga razlika i hijerarhijska klaster analizasr
dc.subjectanaliza glavnih komponenatasr
dc.subjectprincipal component analysisen
dc.titleUticaj soli, temperature i starter kulture na fizičko-hemijske i mikrobiološke promene u toku fermentacije kupusa u glavicamasr
dc.title.alternativeInfluence of salt, temperature and starter culture on physico-chemical and microbiological changes during cabbage heads fermentationen
dc.typedoctoralThesissr
dc.rights.licenseBY
dcterms.abstractТепић Хорецки, Aлександра; Шумић, Здравко; Коцић-Танацков, Сунчица; Павлић, Бранимир; Тепић Хорецки, Aлександра; Цветковић, Биљана; Драшковић Бергер, Мирна; Утицај соли, температуре и стартер културе на физичко-хемијске и микробиолошке промене у току ферментације купуса у главицама; Утицај соли, температуре и стартер културе на физичко-хемијске и микробиолошке промене у току ферментације купуса у главицама;
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/141879/Disertacija_12040.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/141880/Izvestaj_komisije_12040.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_18892


Документи за докторску дисертацију

Thumbnail
Thumbnail

Ова дисертација се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о дисертацији