Приказ основних података о дисертацији

In vitro digestion and its effect on activity, stability and availability of bioactive compounds

dc.contributor.advisorPopović, Ljiljana
dc.contributor.otherTumbas Šaponjac, Vesna
dc.contributor.otherPopović, Ljiljana
dc.contributor.otherFraj, Jadranka
dc.contributor.otherDapčević Hadnađev, Tamara
dc.creatorČakarević, Jelena
dc.date.accessioned2022-01-17T12:52:05Z
dc.date.available2022-01-17T12:52:05Z
dc.date.issued2021-12-06
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/Disertacija163403419319714.pdf?controlNumber=(BISIS)118272&fileName=163403419319714.pdf&id=18581&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/record.jsf?recordId=118272&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/IzvestajKomisije163403420340419.pdf?controlNumber=(BISIS)118272&fileName=163403420340419.pdf&id=18582&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/18891
dc.description.abstractIstraživanja u okviru ove doktorske disertacije bio je uticaj in vitro digestije kao modela koji se koristi u ispitivanju svarljivosti i dostupnosti hrane i njenih sastojaka. Kao glavna komponenta hrane ispitini su proteini koji su izolovani iz nusproizvoda indistrije ulja. Proteini su ispitani kroz nekoliko aspekata njihove primene, kao što su izvori i nosači bioaktivnih jedinjenja, kao i njihova implementacija u razne formulacije sa ciljem unapređenja ili kreiranja novih produkata. Osim toga, svi ovi aspekti proteina ispitani su i kroz njihovu svarljivost radi primene u ishrani ljudi. Primena in vitro digestije kao modela ima za cilj da omogući ponašanje bioaktivnih jedinjenja iz hrane nakon prolaska kroz digestivni trakt čoveka. To je enzimski proces hidrolize primenom dve proteaze prisutne u digestivnom traktu čoveka, pepsin i pancreatin. Hidroliza je strogo kontrolisan proces pod određenim uslovima, kao što su temperature, vrednost pH, vreme, odnos enzim/supstrat. Rezultati prikazani u ovoj disertaciji čine naučno saznanje o primeni in vitro digestije kao modela u cilju predviđanja svarljivosti hrane i „sudbine“ bioaktivnih jedinjenja nakon izloženosti uslovima gastrointestinalnog trakta. Takođe, sve je veća primena i valorizacija nusproizvoda industrije kao izvora proteina i dobijanja proizvoda koji osim ishrane životinja mogu naći i primenu u ishrani ljudi. Dobijenim proteinskim izolatima dokazana je primena kao izvora bioaktivnih jedinjenja, nosača u inkapsulaciji i dodatka u prehrambeni matriks sa ciljem obogaćenja postojećih proizvoda ili kreiranja novih.sr
dc.description.abstractThe research of this doctoral dissertation was the influence of in vitro digestion as a model that could be used in the examination of digestibility and availability of food and its ingredients. Proteins isolated from oil industry by-products were tested as the main food component. Proteins have been investigated through several aspects of their application, such as sources and carriers of bioactive compounds, as well as their implementation in various formulations with the aim of improving or creating new products. In addition, all these aspects of proteins have been examined through their digestibility for use in human nutrition. The use of in vitro digestion as a model aims to enable the behavior of bioactive compounds from food after passing through the human digestive tract.In vitro digestion is an enzymatic process of hydrolysis using two proteases present in the human digestive tract, pepsin and pancreatin. Hydrolysis is a strictly controlled process under certain conditions, such as temperature, pH, time, enzyme / substrate ratio. The results presented in this dissertation constitute scientific knowledge on the application of in vitro digestion as a model in order to predict the digestibility of food and the "fate" of bioactive compounds after exposure to gastrointestinal tract conditions. Also, there is a growing use and valorization of by-products of industry as a source of protein and obtaining products that, in addition to animal nutrition, can also be used in human nutrition. The obtained protein isolates have been proven to be used as a source of bioactive compounds, carriers in encapsulation and addition to the food matrix with the aim of enriching existing products or creating new ones.en
dc.languagesr (latin script)
dc.publisherУниверзитет у Новом Саду, Технолошки факултетsr
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceУниверзитет у Новом Садуsr
dc.subjectIn vitro digestijasr
dc.subjectIn vitro digestionen
dc.subjectbiljni proteinisr
dc.subjectuljana pogačasr
dc.subjectproteinski izolatsr
dc.subjectfunkcionalne osobine proteinasr
dc.subjectenzimisr
dc.subjectinkapsulacijasr
dc.subjectbiološki aktivna jedinjenjasr
dc.subjectvegetable proteinsen
dc.subjectoil cakeen
dc.subjectprotein isolateen
dc.subjectfunctional properties of proteinsen
dc.subjectenzymesen
dc.subjectencapsulationen
dc.subjectbioactive compoundsen
dc.titleIn vitro digestija i njen uticaj na aktivnost, stabilnost i dostupnost biološki aktivnih jedinjenjasr
dc.title.alternativeIn vitro digestion and its effect on activity, stability and availability of bioactive compoundsen
dc.typedoctoralThesissr
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dcterms.abstractПоповић, Љиљана; Поповић, Љиљана; Тумбас Шапоњац, Весна; Фрај, Јадранка; Дапчевић Хаднађев, Тамара; Чакаревић, Јелена; Ин витро дигестија и њен утицај на активност, стабилност и доступност биолошки активних једињења; Ин витро дигестија и њен утицај на активност, стабилност и доступност биолошки активних једињења;
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/141876/Disertacija_12035.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/141877/Izvestaj_komisije_12035.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_18891


Документи за докторску дисертацију

Thumbnail
Thumbnail

Ова дисертација се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о дисертацији