Приказ основних података о дисертацији

The impact of elimination diet in food intolerance on health and sports performance in professional athletes

dc.contributor.advisorDikić, Nenad
dc.contributor.otherSrejović, Ivan
dc.contributor.otherVolarević, Vladislav
dc.contributor.otherĐorđević, Brižita
dc.creatorKostić-Vučićević, Marija
dc.date.accessioned2021-10-28T09:34:41Z
dc.date.available2021-10-28T09:34:41Z
dc.date.issued2021-09-28
dc.identifier.urihttp://eteze.kg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=8338
dc.identifier.urihttps://fedorakg.kg.ac.rs/fedora/get/o:1405/bdef:Content/download
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/18667
dc.description.abstractUvod. Vrlo intenzivna i učestala fizička aktivnost dovodi do povećanja permeabilnosti gastrointestinalne barijere, pa je samim tim i uzrok intolerancije na hranu. Cilj ovog istraživanja je bio da se ispita uticaj tromesečne eliminacione dijete na nivo specifičnih IgG antitela u serumu, intenzitet gastrointestinalnih tegoba, telesnu kompoziciju i sportske sposobnosti profesionalnih sportista. Materijal i metode. U studiji je učestvovalo 32 profesionalnih sportista: 18 muškaraca (uzrasta 25 ± 7 godina) i 14 žena (uzrasta 25 ± 4 godina). Ispitanici su odabrani na osnovu AQUA (Allergy Questionnaire for Athletes) i GSRS (Gastrointestinal Symptom Rating Scale) upitnika, kao i alergen-specifičnog IgG testa intolerancije na hranu. Svi sportisti su bili na tromesečnoj eliminacionoj dijeti kreiranoj prema rezultatima alergen-specifičnog IgG testa intolerancije. Pored navedenih upitnika i testa intolerancije na hranu, na početku studije su svi ispitanicima bili podvrgnuti osnovnom sportsko-medicinskom ispitivanju i kardiopulmonalnom testu fizičkim opterećenjem. Sve navedene procedure, uključujući i upitnike, su urađene i nakon tromesečne eliminacione dijete. Rezultati. Vrednosti skorova AQUA upitnika su bili značajno niži. Takođe je vrednost skora ukupnog GSRS upitnika bila značajno niža, kao i vrednost skora za sindrom ingestije. Nivo specifičnih IgG antitela se značajno smanjio kod svih sportista i za sve namirnice na koje je postojala intolerancija. Procenat telesnih masti sportista se značajno smanjio, bez značajne promene u njihovoj telesnoj masi. Srčana frekvencija u drugom i trećem minutu oporavka nakon kardiopulmonalnog testa se značajno smanjila, dok se fleksibilnost sportista značajno povećala nakon tromesečne dijete. Rezultati ove studije ukazuju na pozitivan efekat tromesečne eliminacione dijete kreirane na osnovu IgG antitela na gastrointestinalne tegobe sportista, u smislu smanjenja njihovog intenziteta, kao i poboljšanje njihove telesne kompozicije i sportskih sposobnosti.sr
dc.description.abstractBackground: Intensive and frequent physical activity causes increase of the gastrointestinal (GI) barrier permeability leading to food intolerance. The aim was to examine the impact of 3-month elimination diet on specific IgG antibodies level, GI discomfort intensity, body composition and sports performance of the athletes. Methods: in this study participated 32 professional athletes: 18 males (mean age 25±7 years) and 14 females (mean age 25±4 years). The participants were chosen on results of The Allergy Questionnaire for Athletes (AQUA) and Gastrointestinal Symptom Rating Scale (GSRS) questionnaires, as well as on results of specific IgG food intolerance blood test. All athletes were on a 3-month elimination diet based on the results of specific IgG food intolerance blood test. In addition to the above questionnaries and specific IgG food intolerance blood test, basic medical examination and cardiopulmonary testing were assessed prior to and after the study. Results: AQUA scores were significantly lowered. There was a significant reduction in total GSRS score and indigestion syndrome score. The level of the specific IgG antibodies was significantly decreased for all athletes and all foods they were intolerant to. Fat percent (FAT%) of the athletes decreased significantly without change in weight. Heart rate (HR) at the second and the third minute recovery phase was significantly lower. The flexibility of athletes significantly increased. The results of this study indicate a positive effect of a 3-month elimination diet based on IgG food intolerance blood test on GI discomfort, in terms of significant decrease of its intensity and a significant improvement on athletes’ body composition and their sports performance.en
dc.formatapplication/pdf
dc.languagesr
dc.publisherУниверзитет у Крагујевцу, Факултет медицинских наукаsr
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceУниверзитет у Крагујевцуsr
dc.subjectIgGsr
dc.subjectIgGen
dc.subjectfood intoleranceen
dc.subjectelimination dieten
dc.subjectsports performanceen
dc.subjectintolerancija na hranusr
dc.subjecteliminaciona dijetasr
dc.subjectsportska sposobnostsr
dc.titleUticaj eliminacione dijete kod intolerancije na hranu na zdravstveno stanje i sportsku sposobnost profesionalnih sportistasr
dc.title.alternativeThe impact of elimination diet in food intolerance on health and sports performance in professional athletesen
dc.typedoctoralThesis
dc.rights.licenseBY
dcterms.abstractДикић, Ненад; Ђорђевић, Брижита; Воларевић, Владислав; Срејовић, Иван; Костић-Вучићевић, Марија; Утицај елиминационе дијете код интолеранције на храну на здравствено стање и спортску способност професионалних спортиста; Утицај елиминационе дијете код интолеранције на храну на здравствено стање и спортску способност професионалних спортиста;
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/77128/Doctoral_thesis_11606.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/77335/bitstream_77335.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_18667


Документи за докторску дисертацију

Thumbnail
Thumbnail

Ова дисертација се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о дисертацији