Search
Now showing items 1-10 of 14
Uticaj različitih kulinarskih metoda na parametre oralnog procesiranja hrane
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 09-03-2023)
Kuvanje u ključaloj vodi, na pari, grilovanje i sous-vide su bili primenjeni za pripremu uzoraka mesa
domaće i divlje svinje, celera, krompira, tikvica i plavog patlidžana. Ciljevi istraživanja su bili
utvrđivanje njihovog ...
Анализа утицаја климатских промена на водне ресурсе и обезбеђеност усева и засада водом на брдско-планинском подручју
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 19-06-2023)
на расположивост водних ресурса и обезбеђеност водом најзаступљенијих култура,
као и на агроклиматске услове на сливовима у брдско-планинским подручјима. Методологија
је демонстрирана на пилот подручју слива реке Топлице, ...
Prinos i kvalitet smeša stočnog graška i ovsa u zavisnosti od faze korišćenja i prihrane azotom
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 12-06-2023)
Jedan od načina da se ublaži negativan uticaj intenzivne poljoprivredne
proizvodnje na životnu sredinu i poboljša proizvodnja kabaste stočne hrane jeste združivanje
različitih vrsta biljaka. Zbog kratkog vegetacionog ...
Uticaj fenotipske i genetičke udaljenosti inbred linija na ispoljavanje heterozisa kod dialelnih hibrida kukuruza
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 05-06-2023)
Za istraživanje je korišćeno sedam inbred linija kukuruza različitog porekla i dužine
vegetacionog perioda. Odabrane inbred linije su ukrštene po metodu dialela bez recipročnih
kombinacija čime je dobijen 21 hibrid. Ogledi ...
Uticaj telesne mase, nivoa triptofana i određenih faktora sredine na ponašanje i proizvodne rezultate prasadi u periodu zalučenja
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 01-06-2023)
Istraživanje je sprovedeno prema postavljenom cilju na eksperimentalnoj farmi Instituta
za stočarstvo, Beograd - Zemun. Istraživanje je obuhvatalo 432 zalučene prasadi oba pola, rasa
veliki jorkšir i švedski landras, kao ...
Утицај режима наводњавања и рока сетве на ефикасност коришћења воде, принос и квалитет зрна пасуља
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 22-06-2023)
авремено друштво се сусреће са врло озбиљним изазовима у пољопривредној
производњи, а везано за све веће захтеве за храном као и недостатком воде у овом сектору.
Полазећи од ових чињеница, истраживање које је описано у ...
Dinamika sadržaja aromatičnih materija grožđa sorti Krstač i Žižak tokom sazrevanja i vinifikacije i njen uticaj na senzorne karakteristike vina
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 06-02-2023)
Istraživanja u ovoj doktorskoj disertaciji imala su za cilj da prikažu sadržaj aromatičnih
jedinjenja u grožđu i aromatični profil vina autohtonih crnogorskih sorti grožđa Krstač i Žižak.
Priprema uzoraka je urađena ...
Uticaj ultrazvučnog i toplotnog predtretmana na tehnološka i funkcionalna svojstva sušene konzumne i začinske paprike
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 14-02-2023)
SAŽETAK
Cilj ovoga istraživanja bio je unapređenje funkcionalnih i tehnoloških svojstava sušene
konzumne i začinske paprike kroz primenu različitih predtretmana i metoda sušenja. Istraživanja su
obuhvatila ispitivanje ...
Fenotipska i genetska varijabilnost osobina mlečnosti različitih rasa goveda u uslovima toplotnog stresa
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 01-09-2023)
Cilj ovog istraživanje je bio da se utvrdi fenotipska i genetska ispoljenost i varijabilnost osobina mlečnosti krava različitih rasa u uslovima toplotnog stresa.
Istraživanje je sprovedeno na setu podataka koji je sadržao ...
Karakterizacija vrsta iz Fusarium fujikuroi kompleksa patogena zrna strnih žita u Srbiji
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 07-09-2023)
Iz zrna obične pšenice, durum pšenice, ječma i tritikalea sakupljenih iz skladišta
sa 55 lokaliteta u Srbiji tokom četiri godine (2014.-2017.) dobijeni su izolati vrsta
Fusarium fujikuroi kompleksa. Odabrani izolati su ...