Приказ основних података о дисертацији

Characterisation of meat and offal quality frompurebred pigs reared in Vojvodina

dc.contributor.advisorTomović, Vladimir
dc.contributor.otherBaltić, Milan
dc.contributor.otherTomović, Vladimir
dc.contributor.otherDžinić, Natalija
dc.creatorJokanović, Marija
dc.date.accessioned2020-07-03T13:56:35Z
dc.date.available2020-07-03T13:56:35Z
dc.date.issued2013-07-10
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/DisertacijaDoktorska%20disertacija,%20Marija%20Jokanovic.pdf?controlNumber=(BISIS)83233&fileName=Doktorska%20disertacija,%20Marija%20Jokanovic.pdf&id=563&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/9967
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/record.jsf?recordId=83233&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/IzvestajKomisije147073505043376.pdf?controlNumber=(BISIS)83233&fileName=147073505043376.pdf&id=6691&source=NaRDuS&language=srsr
dc.description.abstractU ovoj doktorskoj disertaciji urađena je karakterizacija senzornog (boja i mramoriranost), tehnološkog (vrednost pH, boja, sposobnost vezivanja vode), nutritivnog (sadržaj vlage, proteina, ukupne masti, ukupnog pepela, P, K, Na, Mg, Ca, Zn, Fe, Cu, Mn) i toksikološkog (Cd) kvaliteta mesa (M. semimembranosus i M. longissimus dorsi) i iznutrica (jetra i bubreg) pet plemenitih čistih rasa (Velika Bela, Landras, Durok, Hempšir i Pietren) svinja koje su odgajane u komercijalnom tovu i mesa (M. semimembranosus, M. longissimus dorsi, M. psoas major i M. triceps brachii) i iznutrica (jezik, srce, pluća, jetra, slezina, bubreg, mozak i kičmena moždina) jedne primitivne autohtone čiste rase (Mangulica, odnosno soj Lasasta Mangulica) svinja koje su odgajane u tradicionalnom slobodnom ispustu, a koje se u Srbiji, odnosno u Vojvodini, dominantno koriste za proizvodnju mesa. Generalno, može se zaključiti da kod mesa svinja plemenitih rasa, od svih ispitanih parametara kvaliteta, rasa svinja značajno utiče samo na inicijalnu vrednost pH i to kod M. semimembranosus, dok mišić utiče na boju (senzorno ocenjenu i vrednosti L*, a* i b*) i sposobnost vezivanja vode (vrednost M/RZ i vrednost M/T). Kod mesa svinja Lasaste Mangulice mišić značajno utiče na krajnju vrednost pH, boju (senzorno ocenjenu, vrednosti L* i a*), mramoriranost, sposobnost vezivanja vode (vrednost T), sadržaj vlage, ukupne masti, P, Na, Mg, Ca, Zn, Fe, Cu i Mn. Sa druge strane, osim u slučaju sadržaja Ca u jetri i bubregu svinja plemenitih rasa, vrsta tkiva iznutrica značajno utiče na sva ispitana svojstva kvaliteta iznutrica svinja plemenitih rasa i svinja Lasaste Mangulice. Utvrđene pojedinačne vrednosti svih ispitanih faktora kvaliteta mesa i iznutrica ukazuju na veoma veliko variranje kvaliteta mesa i iznutrica, što ukazuje na potrebu povezivanja tehnologije odgajivanja svinja i tehnologije proizvodnje mesa optimizacijom svih faktora proizvodnje, koji sami po sebi nisu karakteristike kvaliteta mesa, ali koji značajno utiču na njegov kvalitet.sr
dc.description.abstractIn this PhD thesis, characterization of sensory (color and marbling), technological (pH, color, water holding capacity), nutritional (content of moisture, protein, total fat, total ash, P, K, Na, Mg, Ca, Zn, Fe, Cu, Mn) and toxicological (content of Cd) quality of meat (M. semimembranosus and M. longissimus dorsi) and offal (liver and kidney) from five modern purebred pigs (Large White, Landras, Durok, Hempšir and Pietren) reared in commercial condition was done. Also, characterization of meat (M. semimembranosus, M. longissimus dorsi, M. psoas major and M. triceps brachii) and offal (tongue, heart, lungs liver, spleen, kidney, brain, spinal cord) quality from free-range reared indigenous purebred pigs of Swallow-belly Mangulica, was done. These modern and indigenous purebreds are predominantly used for meat production in Serbia, and in Vojvodina. Generally, it can be concluded that in modern purebred pigs, only the initial pH value in M. semimembranosus, of all the investigated quality parameters, was significantly affected by bred, whily the muscle significantly affected the color (sensory evaluated and the value of L*, a* and b*) and water holding capacity (the value of M/RZ, the value of M/T). In Swallow-belly Mangulica pigs type of the muscle significantly affected the ultimate pH, color (sensoryrated, the value of L* a*), marbling, water holding capacity (value of T), content of moisture, total fat, P, Na, Mg, Ca, Zn, Fe, Cu and Mn. On the other hand, except in the case of the Ca content in the liver and kidney of modern purebred pigs, type of the tissue significantly affected all of the investigated quality properties of offal from modern purebred pigs and Swallow-belly Mangulica pigs. Determined individual values of all investigated factors of meat and offal quality indicated a very large variation of meat and offal quality, what indicates the need to combine pig breding technology and meat technology by optimization of all factors of production, which in themselves are not the characteristics of meat quality, but significantly affect on it’s quality.en
dc.formatapplication/pdf
dc.languagesr (latin script)
dc.publisherУниверзитет у Новом Саду, Технолошки факултетsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31032/RS//
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/MPN2006-2010/20037/RS//
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceУниверзитет у Новом Садуsr
dc.subjectSvinjesr
dc.subjectPigen
dc.subjectporken
dc.subjectoffalen
dc.subjectsensory qualityen
dc.subjecttechnological qualityen
dc.subjectnutritive qualityen
dc.subjecttoxicological qualityen
dc.subjectmesosr
dc.subjectiznutricesr
dc.subjectsenzorni kvalitetsr
dc.subjecttehnološki kvalitetsr
dc.subjectnutritivni kvalitetsr
dc.subjecttoksikološki kvalitetsr
dc.titleKarakterizacija kvaliteta mesa i iznutrica svinja čistih rasa odgajanih u Vojvodinisr
dc.title.alternativeCharacterisation of meat and offal quality frompurebred pigs reared in Vojvodinaen
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dcterms.abstractТомовић, Владимир; Джинић, Наталија; Томовић, Владимир; Балтић, Милан; Јокановић, Марија; Карактеризација квалитета меса и изнутрица свиња чистих раса одгајаних у Војводини; Карактеризација квалитета меса и изнутрица свиња чистих раса одгајаних у Војводини;
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/40944/Disertacija17686.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/40945/IzvestajKomisije17686.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/40945/IzvestajKomisije17686.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/40944/Disertacija17686.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_9967


Документи за докторску дисертацију

Thumbnail
Thumbnail

Ова дисертација се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о дисертацији