Show simple item record

dc.contributor.advisorЈанићијевић Худомал, Снежана
dc.creatorРадић, Иван
dc.date.accessioned2018-01-09T13:20:46Z
dc.date.available2018-01-09T13:20:46Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urieteze.pr.ac.rssr
dc.identifier.urihttp://nardus.mpn.gov.rs/123456789/9094
dc.description.abstractAlkohol se od davnina koristi radi opuštanja, ali nažalost, zloupotreba alkoholnih pića je godinama stalno u porastu, što značajno utiče na psihosocijalne i bihejvioralne aspekte života, kao i na ukupno fizičko zdravlje čoveka, oštećujući značajno različite sistema organa, a naročito jetru. Dugotrajno uzimanje alkohola neminovno dovodi do Alkoholne bolesti jetre, ali najvažniju ulogu u nastanku bolesti ima zapravo njegov dnevni unos i vremenski period konzumiranja. Genetska predispozicija, imunološka hiperreaktivnost, primarni i sekundarni deficit hranljivih materija, stimulacija razvoja fibroznog tkiva kao i uticaj alkohola na regenerativne procese, takođe utiču na razvoj ove bolesti. Lečenje alkoholne bolesti jetre najbolje se, naročito u početnim fazama, sprovodi upravo apstinencijom, zbog velike regenerativne sposobnosti jetrinog tkiva. Trajna apstinencija dovodi po potpunog izlečenja reverzibilnih formi alkoholne bolesti jetre, međutim hronično konzumiranje alkohola dovodi do razvoja bolesti zavisnosti i tada apstinencija predstavlja veoma zahtevan terapijski postupak. Često se u terapiji alkoholne bolesti jetre koriste hepatoprotektivne supstance kako bi se sprečilo napredovanje bolesti ili pak restituisale funkcije jetre i vratilo njeno stanje u pređašno. Na tržištu lekova veoma je mali broj definisanih hepatoprotektiva, poput silymarina, dok brojne hepatoprotektivne supstance koje se tradicionalno vekovima koriste u ishrani mnogih naroda, često nemaju jasno ispitano terapijsko dejstvo, niti definisanu dozu i način primene. Kako je sve manje novih lekova, a biološka terapija i similari postaju sastavni deo savremenog lečenja, potraga za potencijalno novim molekulima iz prirodnih supstrata prilično je zastupljena, jer se njihovi uticaji mogu pratiti na molekularnom nivou. Tikvino ulje i surutka zastupljeni su i u ishrani i suplementaciji, a naročito proteini surutke koji su postali najpopularniji i često predozirani dodatak ishrani osoba koje u teretanama vežbaju zarad preoblikovanja tela. Ideja ovog istraživanja bila je da se utvrdi protektivni uticaj surutke i tikvinog ulja na alkoholom indukovano oštećenje jetre i eventualno definišu potencijalni mehanizmi njihovog delovanja.sr
dc.language.isosrpsr
dc.publisherУниверзитет у Приштини - Косовска Митровица, Медицински факултетsr
dc.rightsАуторство – некомерцијално – без прерада (CC BY-NC-ND)sr
dc.sourceУниверзитет у Приштини - Косовска Митровицаsr
dc.titleДејство сурутке и тиквиног уља (Cucurbita pepo L.) на оштећења јетре пацова индукованих aлкохоломsr
dc.typeThesisen
dcterms.abstractJanićijević Hudomal, Snežana; Radić, Ivan; Dejstvo surutke i tikvinog ulja (Cucurbita pepo L.) na oštećenja jetre pacova indukovanih alkoholom;


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record