Приказ основних података о дисертацији

Identification of risk factors in periparturient dairy cows significant for the occurence of lameness in lactation

dc.contributor.advisorToholj, Bojan
dc.contributor.otherStevančević, Milenko
dc.contributor.otherBoboš, Stanko
dc.contributor.otherCincović, Marko R.
dc.contributor.otherTrojačanec, Plamen
dc.creatorRistevski, Mimi
dc.date.accessioned2017-11-13T15:31:50Z
dc.date.available2017-11-13T15:31:50Z
dc.date.issued2016-10-05
dc.identifier.urihttp://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/Disertacija14684066822508.pdf?controlNumber=(BISIS)101503&fileName=14684066822508.pdf&id=6421&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttp://www.cris.uns.ac.rs/record.jsf?recordId=101503&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttp://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/IzvestajKomisije146840669693432.pdf?controlNumber=(BISIS)101503&fileName=146840669693432.pdf&id=6422&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.uri/DownloadFileServlet/IzvestajKomisije146840669693432.pdf?controlNumber=(BISIS)101503&fileName=146840669693432.pdf&id=6422
dc.identifier.urihttp://nardus.mpn.gov.rs/123456789/8867
dc.description.abstractProcena telesne mase (BWA), ocena telesne kondicije (BCS), obim baze korena repa (TR), debljina potkoţnog masnog tkiva (TFT), ocena hromosti po bodovnom sistemu dijagnostike (LS) u zasušenju, mlečnost, prosečne količine mleka na mesečnom nivou (DMY), proteini u mleku (MP), mlečna mast (MF) u prvom i trećem mesecu laktacije, i leukocitarna formula i metabolički parametri krvi u ranoj laktaciji bili su korišteni za predikciju rizika za pojavu hromosti kod krava u laktaciji. Prosečna mlečnost krava u prethodnoj laktaciji bila je 7794±1210 L/305 dana. Ocena telesne kondicije (BCS) bila je odreĎivana u zasušenju i tokom prvih šest meseci laktacije. Metabolički parameti krvi bili su odreĎivani na početku laktacije (6-8. nedelja nakon teljenja). Ocena hromosti po bodovnom sistemu dijagnostike (LS) odreĎivana je u zasušenju i tokom prvih šest meseci nakon teljenja. U istraţivanje je bilo uključeno 100 Holštajn-Frizijskih krava koje su bile redovno ispitivane i praćene od perioda zasušenja do šestog meseca laktacije. Krave su bile odabrane iz populacije krava u zasušenju, sa LS 3 ili manje, slobodne od drugih oboljenja. Kod 27 krava u našem istraţivanju došlo je do pojave hromosti tokom laktacije. ROC analiza je pokazala da su krave sa niskom ili visokom ocenom telesne kondicije (u periodu zasušenja, prvom i trećem mesecu laktacije) imale veću mogućnost za razvoj hromosti. I metabolički parametri krvi pokazali su prediktivnu vrednost za razvoj hromosti. Krave sa koncentracijom glukoze ≥3,91 mmol/l, LDH ≥2123 U/l, ALP ≥92,86 U/l, totalnog holesterola <2,6 mmol/l, koncentracija triglicerida <0,11 mmol/l, koncentracija BHB ≥0,90 mmol/l, urea u krvi 3,30 mmol/l, na početku laktacije, e imale su veći rizik za razvoj hromosti u laktaciji. Retrospektivno odredili smo koje su kritične vrednosti BCS u periodu zasušenja i metaboličkih parametara na početku laktacije koje povećevaju rizik za razvoj hromosti u laktaciji. Pojava hromosti u laktaciji je najviše povezana sa procenjenom telesnom masom (BWA) u periodu zasušenja (G2 = 19,66). Od biohemijskih pokazatelja u krvi, pojava hromosti u laktaciji je u najvećoj korelaciji sa koncentracijom Beta-Hidroksibuterne kiseline (BHB) 6-8. nedelja nakon teljenja (G2 = 11,50). Mlečnost krava u ranoj laktaciji (prvi mesec) utiće na pojavu hromosti u laktaciji (G2 = 5,19). Hematološki parametri su pokazali značajnu korelaciju sa pojavom hromosti. Broj neutrofila u krvi u 6-8. nedelji laktacije su od velikog značaja za razvoj hromosti kasnije u laktaciji (G2 = 4,32). Sastav mleka značajno utiće na pojavu hromosti u laktaciji. Krave sa sadrţajem mlečne masti od ≥3,46% u prvom mesecu laktacije imaju 1,9 puta veći rizik za pojavu hromosti u laktaciji, dok je taj rizik bio 3,9 puta veći kod sadrţaja proteina u mleku od ≥3,47% u 70-80. danu laktacije. Krave sa koncentracijom uree u mleku <3,95 mmol/l u 6-8. nedelji nakon teljenja imaju 4,8 puta veći rizik za pojavu hromosti u laktaciji. Incidenca hromosti u laktaciji je povezana sa povećanom mlečnošću krava u prethodnoj laktaciji. Ocena hromosti po bodovnom sistemu dijagnostike (LS) u trećem mesecu laktacije je pokazala najintenzivniju vezu sa pojavom hromosti u četvrtom, petom i šestom mesecu laktacije.sr
dc.description.abstractBody weight assessment (BWA), body condition scoring (BCS), tail radius (TR), tail fat thickness (TFT), locomotion scoring (LS) in dry period, milk yield, daily milk yield average (DMY), milk protein (MP), milk fat (MF) in the 1st and 3rd month of lactation, and leukocyte formula (differential leukocyte counts) and metabolic blood parameters in early lactation have been used for prediction the risk for lameness developing in lactation at dairy cows. The average milk yield at the previous lactation were 7794±1210 L/305 days. The BCS has been assessed in dry period and during six months of lactation. The metabolic blood parameters has been determinated at the onset of lactation. Locomotion scoring (LS) has been conducted in dry period and during six months from calving. 100 Holstein–Friesian cows were enrolled from dry perod to six months of lactation. The cows were selected from population of dry cows, LS 3 or lower, free from other serious diseases. The cows were regularly examined and tracked from dry period to 180 days from calving. A 27 cows in our investigation developed lameness during lactation. The ROC analysis show that cows with low or high BCS (dry period, 1st month and 2nd month of lactation) were more likely to develop lameness. Also a blood metabolite parameters show significant predictive value for lameness developing. The cows with glucose ≥3,91 mmol/l, LDH ≥2123 U/l, ALP ≥92,86 U/l, total cholesterol <2,6 mmol/l, triglycerides concentration <0,11 mmol/l, BHB concentration ≥0,90 mmol/l, blood urea 3,30 mmol/l, at onset of lactation were much more likely to develop lameness during lactation. Retrospectively we determined which are critical values of BCS in dry period and metabolic parameters in early i lactation which increase risk for lameness developing. The occurrence of lameness in lactation is associated with an estimated body mass (BWA) in the dry period (G2 = 19,66). Blood biochemical indicators of lameness in lactation is in the greatest correlation with the concentration of Beta-Hydroxybutyric acid (BHB) levels 6-8. weeks after calving (G2 = 11,50). Milk yield of cows in early lactation (1th month) significantly affects the occurrence of lameness in lactation (G2 = 5,19). Hematological parameters showed a significant correlation with the occurrence of lameness. The number of neutrophils in the blood of 6-8. weeks of lactation is of great importance for the development of lameness in later during lactation (G2 = 4,32). The composition of milk significantly affects the occurrence of lameness in lactation. Cows with a milk fat content of ≥3,46% in the 1st month of lactation have a 1,9 times higher risk of lameness in lactation, whereas the risk was 3,9 times higher in protein content of milk ≥3,47% in 70-80. day of lactation. Cows with a concentration of urea in milk <3,95 mmol/l 6-8. weeks after calving have a 4,8 times higher risk of lameness in lactation. The incidence of lameness in lactation is associated with an increase in milk yield of cows in the previous lactation. The locomotion scoring (LS) in the third month of lactation showed the most intensive relationship with LS in the 4th, 5th and 6th month of lactation.en
dc.languagesr (latin script)
dc.publisherУниверзитет у Новом Саду, Пољопривредни факултетsr
dc.rightsAttribution-NonCommercial
dc.sourceУниверзитет у Новом Садуsr
dc.titleIdentifikacija faktora rizika kod krava u peripartalnom periodu značajnih za nastanak hromosti u laktacijisr
dc.title.alternativeIdentification of risk factors in periparturient dairy cows significant for the occurence of lameness in lactationen
dc.typeDoktorska disertacijasr


Документи за докторску дисертацију

Thumbnail
Thumbnail

Ова дисертација се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о дисертацији