НаРДуС - Национални Репозиторијум Дисертација у Србији
    • Српски
    • Српски (Serbia)
    • English
  • Српски 
    • Српски
    • Srpski
    • English
  • Пријава
Преглед дисертације 
  •   НаРДуС - почетна
  • Универзитет у Нишу
  • Природно-математички факултет
  • Преглед дисертације
  •   НаРДуС - почетна
  • Универзитет у Нишу
  • Природно-математички факултет
  • Преглед дисертације
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Mineralni i polifenolni profil zelenog, crnog, biljnih i voćnih filter čajeva i njihov antioksidativni kapacitet

Thumbnail
Отварање
Disertacija.pdf (10.59Mb)
Krstic_Jovana_N.pdf (3.499Mb)
Докторанд:

Krstić, Jovana N.

Факултет:
Универзитет у Нишу, Природно-математички факултет
Датум одбране дисертације:
22-06-2017
Ментор:

Pavlović, Aleksandra

Чланови комисије:

Mitić, Snežana

Stojanović, Gordana

Mitić, Milan

Kaličanin, Biljana

Метаподаци
Приказ свих података о дисертацији
Пројекти:
  • Природни производи биљака и лишајева: изоловање, идентификација, биолошка активност и примена (MPNTR-ON 172047)

Остали линкови:

http://eteze.ni.ac.rs/application/showtheses?thesesId=5222

https://fedorani.ni.ac.rs/fedora/get/o:1390/bdef:Content/download

http://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70052&RID=1025494505

http://nardus.mpn.gov.rs/123456789/8528

Сажетак:

The aim of this doctoral dissertation was estimation of the antioxidant activity, polyphenol and mineral composition of black, green, herbal and fruit bagged teas. Heaving in mind the fact that different polyphenol compounds as antioxidants can react in vivo by various mechanisms, for determination of the total antioxidative activity was used several spectrophotometric tests (DPPH, ABTS, FRAP and RP) and electrochemical method - cyclic voltammetry. The antioxidant capacity of the analyzed samples was estimated using the antioxidant potency composite index (ACI). For identification and quantification of individual polyphenolic compounds, HPLC chromatography was used, and multi-element composition of bagged teas was determined by ICP-OES method. In order to differentiation analyzed bagged teas, methods of multivariate statistical analysis (PCA and CA) were used. In relation to the obtained results, analyzed bagged teas could contribute to the daily dietary requirements.

Кључне речи:

filter čajevi, metali, polifenoli, antioksidativni kapacitet, ciklična voltametrija, UV/Vis, HPLC, ICP-OES, multivarijantna statistička analiza; bagged teas, metals, polyphenols, antioxidative capacity, cyclic voltammetry, UV/Vis, HPLC, ICP-OES, multivariate statistics analysis

О НаРДуС порталу | Пошаљите запажања
 

 

Преглед

Све дисертацијеУниверзитети и факултетиДокторандиМенториЧланови комисијаНасловиФакултетДокторандиМенториЧланови комисијаНаслови

Мој налог

Пријава

О НаРДуС порталу | Пошаљите запажања