Show simple item record

Chitosan-based hydrogels for controlled release of polyphenols

dc.contributor.advisorBugarski, Branko
dc.contributor.otherNedović, Viktor
dc.contributor.otherKnežević-Jugović, Zorica
dc.contributor.otherĐorđević, Verica
dc.contributor.otherMilašinović, Nikola
dc.creatorTrifković, Kata
dc.date.accessioned2017-06-06T14:42:13Z
dc.date.available2017-06-06T14:42:13Z
dc.date.issued2017-02-27
dc.identifier.urihttp://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=5018
dc.identifier.urihttps://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:15689/bdef:Content/download
dc.identifier.urihttp://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=48974607
dc.identifier.urihttp://nardus.mpn.gov.rs/123456789/8266
dc.description.abstractU ovoj disertaciji prikazan je „bottom-up” pristup u formulisanju sistema za kontrolisanu dostavu bioaktivnih komponenti, polazeći od frakcije vodorastvornih polifenola majčine dušice (Thymus serpyllum L.) i njihove inkapsulacije u hidrogelove na bazi hitozana. Najpre je vršena karakterizacija polaznog ekstrakta majčine dušice, određivanjem ukupnog sadržaja polifenola (spektrofotomerijom u ultraljubičastoj oblasti), zatim određivanjem konkretnih polifenolnih jedinjenja prisutnih u ekstraktu (tečnom hromatografijom pod visokim pritiskom), kao i određivanjem sadržaja minerala (metodom indukovano spregnute plazme sa masenom spektrometrijom). Na kraju, procenjen je antioksidativni kapacitet ekstrakta korišćenjem spektrofotometrijske metode (ABTS)...sr
dc.description.abstractPresented thesis addresses the bottom-up approach in design of functional food ingredients starting with aqueous thyme (Thymus serpyllum L.) extract and its encapsulation within the chitosan-based hydrogels. Firstly, characterization of thyme extract was performed, in terms of determining total phenolic content (ultraviolet-visible spectrophotometry), particular polyphenolic compounds (high pressure liquid chromatography), as well as mineral content (inductively coupled plasma with mass spectroscopy). Finally, the antioxidant capacity of thyme extract was estimated (ABTS spectrophotometric method)...en
dc.formatapplication/pdf
dc.languagesr
dc.publisherУниверзитет у Београду, Технолошко-металуршки факултетsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/46010/RS//
dc.rightsAutorstvo-Nekomercijalno-Bez prerade 3.0 Srbija (CC BY-NC-ND 3.0)
dc.sourceУниверзитет у Београдуsr
dc.subjectinkapsulacija, polifenoli majčine dušice (Thymus serpyllum L.), hidrogelovi, hitozan, umrežavanje, kontrolisano otpuštanjesr
dc.subjectEncapsulation, Thyme polyphenols (Thymus serpyllum L.), Hydrogels, Chitosan, Cross-linking, Controlled deliveryen
dc.titleHidrogelovi na bazi hitozana za kontrolisano otpuštanje polifenolasr
dc.title.alternativeChitosan-based hydrogels for controlled release of polyphenolsen
dc.typePhD thesis
dcterms.abstractБугарски, Бранко; Милашиновић, Никола; Недовић, Виктор; Кнежевић-Југовић, Зорица; Ђорђевић, Верица; Трифковић, Ката; Хидрогелови на бази хитозана за контролисано отпуштање полифенола; Хидрогелови на бази хитозана за контролисано отпуштање полифенола;


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record