Приказ основних података о дисертацији
Кулинарска терминологија Војводине
Kulinarska terminologija Vojvodine
dc.contributor.advisor | Dragin, Gordana | |
dc.contributor.other | Miloradović, Sofija | |
dc.contributor.other | Vujović, Dušanka | |
dc.creator | Мирилов, Ружица | |
dc.date.accessioned | 2017-05-31T12:24:44Z | |
dc.date.available | 2017-05-31T12:24:44Z | |
dc.date.available | 2020-07-03T14:20:22Z | |
dc.date.issued | 2016-09-27 | |
dc.identifier.uri | https://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/8204 | |
dc.identifier.uri | http://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/Disertacija146355630591772.pdf?controlNumber=(BISIS)101013&fileName=146355630591772.pdf&id=5701&source=NaRDuS&language=sr | sr |
dc.identifier.uri | http://www.cris.uns.ac.rs/record.jsf?recordId=101013&source=NaRDuS&language=sr | sr |
dc.identifier.uri | http://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/IzvestajKomisije146355632789341.pdf?controlNumber=(BISIS)101013&fileName=146355632789341.pdf&id=5702&source=NaRDuS&language=sr | sr |
dc.description.abstract | Кулинарска лексика уопште, као и кулинарска лексика Војводине није до сада детаљније са лексичко семантичког и творбеног аспекта обрађивана (осим у појединим приказима наших дијелектолога и лексикографа), али је свакако она (не у потпуности) део српских важнијих дијалекатских речника (Од Вукова до Речника српских говора Војводине) и речника општег типа. У истраживачком раду је примењена у нас одомаћена теорија семантичких поља руског етнолингвисте Никите Толстоја. У лексичко семантичкој и творбеној анализи као и у лексикографској обради примењен је дескриптивни, лингвогеографски и компаративни метод. Обрађено је шеснаест семантичких поља: Намирнице, Оброци, Припремање хране, Зимница, Млеко , млечни производи и јела од млека, Супе и чорбе, Јела од теста, Јела од јаја, Јела од меса, Месне прерађевине, Врсте меса и делови, Умаци, Јела од поврћа, Колачи, слаткиши, Пића, Јела приликом разних светковина. Материјал је и лексикографски уобличен, а потом картографисан. | sr |
dc.description.abstract | Kulinarska leksika uopšte, kao i kulinarska leksika Vojvodine nije do sada detaljnije sa leksičko semantičkog i tvorbenog aspekta obrađivana (osim u pojedinim prikazima naših dijelektologa i leksikografa), ali je svakako ona (ne u potpunosti) deo srpskih važnijih dijalekatskih rečnika (Od Vukova do Rečnika srpskih govora Vojvodine) i rečnika opšteg tipa. U istraživačkom radu je primenjena u nas odomaćena teorija semantičkih polja ruskog etnolingviste Nikite Tolstoja. U leksičko semantičkoj i tvorbenoj analizi kao i u leksikografskoj obradi primenjen je deskriptivni, lingvogeografski i komparativni metod. Obrađeno je šesnaest semantičkih polja: Namirnice, Obroci, Pripremanje hrane, Zimnica, Mleko , mlečni proizvodi i jela od mleka, Supe i čorbe, Jela od testa, Jela od jaja, Jela od mesa, Mesne prerađevine, Vrste mesa i delovi, Umaci, Jela od povrća, Kolači, slatkiši, Pića, Jela prilikom raznih svetkovina. Materijal je i leksikografski uobličen, a potom kartografisan. | sr |
dc.description.abstract | Culinary lexicon as such, as well as the culinary lexicon of Vojvodina Region has so far not been systematically examined in the lexicosemantic and word-formation aspect (except for some reviews of our dialectologists and lexicographers). However, it is (yet not completely) a part of some major Serbian dialect dictionaries (from Rječnik, a dictionary by Vuk Stefanović Karadžić to Dictionary of Serbian Vojvodina Speech) as well as the range of general dictionaries. The research implied the semantic field theory developed by Russian ethno-linguist Nikita Tolstoy, which is commonly applied approach in our region. Lexico-semantic and word-formation analysis as well as lexicographic processing were performed applying descriptive and linguo-geographic methods. Sixteen semantic fields were analyzed: Foodstuffs; Meals; Food Preparation; Winter Stores; Milk; Dairy Products and Dishes; Soups and Stocks; Pasta and Savory Dishes; Egg Dishes; Meat Dishes; Meat Products; Meat Types and Cuts; Sauces; Vegetable Dishes; Cakes, Cookies and Sweets; Drinks and Beverages; Festive Foods. The material was lexicographically edited and cartographed. | en |
dc.language | sr (cyrillic script) | |
dc.publisher | Универзитет у Новом Саду, Филозофски факултет | sr |
dc.rights | openAccess | en |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ | |
dc.source | Универзитет у Новом Саду | sr |
dc.subject | Кулинарска лексика уопште | sr |
dc.subject | Kulinarska leksika uopšte | sr |
dc.subject | Serbian language | en |
dc.subject | Obroci | sr |
dc.subject | Pripremanje hrane | sr |
dc.subject | Zimnica | sr |
dc.subject | Mleko | sr |
dc.subject | mlečni proizvodi i jelaod mleka | sr |
dc.subject | Supe i čorbe | sr |
dc.subject | Jela od testa | sr |
dc.subject | Jela od jaja | sr |
dc.subject | Jela od mesa | sr |
dc.subject | Mesne prerađevine | sr |
dc.subject | Vrste mesa i delovi | sr |
dc.subject | Umaci | sr |
dc.subject | Jela od povrća | sr |
dc.subject | Kolači | sr |
dc.subject | slatkiši | sr |
dc.subject | Pića | sr |
dc.subject | Оброци | sr |
dc.subject | Припремање хране | sr |
dc.subject | Зимница | sr |
dc.subject | Млеко | sr |
dc.subject | млечни производи и јелаод млека | sr |
dc.subject | Супе и чорбе | sr |
dc.subject | Јела од теста | sr |
dc.subject | Јела од јаја | sr |
dc.subject | Јела од меса | sr |
dc.subject | Меснепрерађевине | sr |
dc.subject | Врсте меса и делови | sr |
dc.subject | Умаци | sr |
dc.subject | Јела од поврћа | sr |
dc.subject | Колачи | sr |
dc.subject | слаткиши | sr |
dc.subject | Пића | sr |
dc.subject | dialect lexicon | en |
dc.subject | culinarylexicon | en |
dc.subject | lexico-semantic and word-formation aspect | en |
dc.subject | šumadijsko-vojvodjanski dialect and smederevsko vršački dialect | en |
dc.subject | Vojvodina | en |
dc.title | Кулинарска терминологија Војводине | sr |
dc.title.alternative | Kulinarska terminologija Vojvodine | sr |
dc.title.alternative | Culinary terminology of Vojvodina | en |
dc.type | doctoralThesis | en |
dc.rights.license | BY-NC-SA | |
dcterms.abstract | Драгин, Гордана; Вујовић, Душанка; Милорадовић, Софија; Mirilov, Ružica; Kulinarska terminologija Vojvodine; | |
dc.identifier.fulltext | https://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/45181/Disertacija9419.pdf | |
dc.identifier.fulltext | https://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/45182/IzvestajKomisije9419.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_8204 |