Приказ основних података о дисертацији

Kulinarska terminologija Vojvodine

dc.contributor.advisorDragin, Gordana
dc.contributor.otherMiloradović, Sofija
dc.contributor.otherVujović, Dušanka
dc.creatorМирилов, Ружица
dc.date.accessioned2017-05-31T12:24:44Z
dc.date.available2017-05-31T12:24:44Z
dc.date.available2020-07-03T14:20:22Z
dc.date.issued2016-09-27
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/8204
dc.identifier.urihttp://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/Disertacija146355630591772.pdf?controlNumber=(BISIS)101013&fileName=146355630591772.pdf&id=5701&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttp://www.cris.uns.ac.rs/record.jsf?recordId=101013&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttp://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/IzvestajKomisije146355632789341.pdf?controlNumber=(BISIS)101013&fileName=146355632789341.pdf&id=5702&source=NaRDuS&language=srsr
dc.description.abstractКулинарска лексика уопште, као и кулинарска лексика Војводине није до сада детаљније са лексичко семантичког и творбеног аспекта обрађивана (осим у појединим приказима наших дијелектолога и лексикографа), али је свакако она (не у потпуности) део српских важнијих дијалекатских речника (Од Вукова до Речника српских говора Војводине) и речника општег типа. У истраживачком раду је примењена у нас одомаћена теорија семантичких поља руског етнолингвисте Никите Толстоја. У лексичко семантичкој и творбеној анализи као и у лексикографској обради примењен је дескриптивни, лингвогеографски и компаративни метод. Обрађено је шеснаест семантичких поља: Намирнице, Оброци, Припремање хране, Зимница, Млеко , млечни производи и јела од млека, Супе и чорбе, Јела од теста, Јела од јаја, Јела од меса, Месне прерађевине, Врсте меса и делови, Умаци, Јела од поврћа, Колачи, слаткиши, Пића, Јела приликом разних светковина. Материјал је и лексикографски уобличен, а потом картографисан.sr
dc.description.abstractKulinarska leksika uopšte, kao i kulinarska leksika Vojvodine nije do sada detaljnije sa leksičko semantičkog i tvorbenog aspekta obrađivana (osim u pojedinim prikazima naših dijelektologa i leksikografa), ali je svakako ona (ne u potpunosti) deo srpskih važnijih dijalekatskih rečnika (Od Vukova do Rečnika srpskih govora Vojvodine) i rečnika opšteg tipa. U istraživačkom radu je primenjena u nas odomaćena teorija semantičkih polja ruskog etnolingviste Nikite Tolstoja. U leksičko semantičkoj i tvorbenoj analizi kao i u leksikografskoj obradi primenjen je deskriptivni, lingvogeografski i komparativni metod. Obrađeno je šesnaest semantičkih polja: Namirnice, Obroci, Pripremanje hrane, Zimnica, Mleko , mlečni proizvodi i jela od mleka, Supe i čorbe, Jela od testa, Jela od jaja, Jela od mesa, Mesne prerađevine, Vrste mesa i delovi, Umaci, Jela od povrća, Kolači, slatkiši, Pića, Jela prilikom raznih svetkovina. Materijal je i leksikografski uobličen, a potom kartografisan.sr
dc.description.abstractCulinary lexicon as such, as well as the culinary lexicon of Vojvodina Region has so far not been systematically examined in the lexicosemantic and word-formation aspect (except for some reviews of our dialectologists and lexicographers). However, it is (yet not completely) a part of some major Serbian dialect dictionaries (from Rječnik, a dictionary by Vuk Stefanović Karadžić to Dictionary of Serbian Vojvodina Speech) as well as the range of general dictionaries. The research implied the semantic field theory developed by Russian ethno-linguist Nikita Tolstoy, which is commonly applied approach in our region. Lexico-semantic and word-formation analysis as well as lexicographic processing were performed applying descriptive and linguo-geographic methods. Sixteen semantic fields were analyzed: Foodstuffs; Meals; Food Preparation; Winter Stores; Milk; Dairy Products and Dishes; Soups and Stocks; Pasta and Savory Dishes; Egg Dishes; Meat Dishes; Meat Products; Meat Types and Cuts; Sauces; Vegetable Dishes; Cakes, Cookies and Sweets; Drinks and Beverages; Festive Foods. The material was lexicographically edited and cartographed.en
dc.languagesr (cyrillic script)
dc.publisherУниверзитет у Новом Саду, Филозофски факултетsr
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
dc.sourceУниверзитет у Новом Садуsr
dc.subjectКулинарска лексика уопштеsr
dc.subjectKulinarska leksika uopštesr
dc.subjectSerbian languageen
dc.subjectObrocisr
dc.subjectPripremanje hranesr
dc.subjectZimnicasr
dc.subjectMlekosr
dc.subjectmlečni proizvodi i jelaod mlekasr
dc.subjectSupe i čorbesr
dc.subjectJela od testasr
dc.subjectJela od jajasr
dc.subjectJela od mesasr
dc.subjectMesne prerađevinesr
dc.subjectVrste mesa i delovisr
dc.subjectUmacisr
dc.subjectJela od povrćasr
dc.subjectKolačisr
dc.subjectslatkišisr
dc.subjectPićasr
dc.subjectОброциsr
dc.subjectПрипремање хранеsr
dc.subjectЗимницаsr
dc.subjectМлекоsr
dc.subjectмлечни производи и јелаод млекаsr
dc.subjectСупе и чорбеsr
dc.subjectЈела од тестаsr
dc.subjectЈела од јајаsr
dc.subjectЈела од месаsr
dc.subjectМеснепрерађевинеsr
dc.subjectВрсте меса и деловиsr
dc.subjectУмациsr
dc.subjectЈела од поврћаsr
dc.subjectКолачиsr
dc.subjectслаткишиsr
dc.subjectПићаsr
dc.subjectdialect lexiconen
dc.subjectculinarylexiconen
dc.subjectlexico-semantic and word-formation aspecten
dc.subjectšumadijsko-vojvodjanski dialect and smederevsko vršački dialecten
dc.subjectVojvodinaen
dc.titleКулинарска терминологија Војводинеsr
dc.title.alternativeKulinarska terminologija Vojvodinesr
dc.title.alternativeCulinary terminology of Vojvodinaen
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseBY-NC-SA
dcterms.abstractДрагин, Гордана; Вујовић, Душанка; Милорадовић, Софија; Mirilov, Ružica; Kulinarska terminologija Vojvodine;
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/45181/Disertacija9419.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/45182/IzvestajKomisije9419.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_8204


Документи за докторску дисертацију

Thumbnail
Thumbnail

Ова дисертација се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о дисертацији