Приказ основних података о дисертацији

Allergenicity of enzymatically processed nutritive allergens

dc.contributor.advisorĆirković-Veličković, Tanja
dc.contributor.otherGavrović-Jankulović, Marija
dc.contributor.otherStanić-Vučinić, Dragana
dc.contributor.otherAtanasković-Marković, Marina
dc.creatorRadosavljević, Jelena
dc.date.accessioned2016-08-27T16:07:46Z
dc.date.available2016-08-27T16:07:46Z
dc.date.available2020-07-03T10:12:47Z
dc.date.issued2013-12-27
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/6383
dc.identifier.urihttp://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=3657
dc.identifier.urihttps://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:12461/bdef:Content/download
dc.identifier.urihttp://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=45318671
dc.description.abstractU cilju poboljšanja funkcionalnih karakteristika hrane sve se češće upotrebljavaju enzimi. Prilikom modifikacije proteina hrane enzimima u cilju dobijanja poboljšanih svojstava neophodno je obratiti pažnju na moguće promene u alergenosti novonastalih modifikata. U ovoj tezi ispitan je uticaj umrežavanja alergena kikirikija i mleka na njihovu alergenost. Pokazano je da se tretmanima proteina kikirikija oksidativnim enzimima ne pojačava in vitro IgE reaktivnost alergena, niti ex vivo aktivacija bazofila. Umrežavanje kazeina, kao glavnog alergena mleka, pokazalo je neznatno izmenjeno vezivanje IgE antitela, bez narušavanja funkcionalnog odgovora u smislu aktivacije bazofila. Rezultati dobijeni u in vitro studijama, kada je reč o potencijalnoj primeni enzima u komercijalne svrhe, uzimaju se sa rezervom, s obzirom na složenost mehanizama alergijske senzitizacije i opasnosti koje uvođenje izmenjenih alergena može da prouzrokuje. Ispitivanja na životinjskim modelima alergija na hranu predstavljaju pouzdaniji pokazatelj efekata koje bi modifikovani alergeni mogli da prouzrokuju. U slučaju proteina kikirikija umreženih tirozinazama, u mišjem modelu alergije na kikiriki, nije došlo do pojačanja alergijske senzitizacije i proteini su sačuvali sposobnost indukcije oralne tolerancije. Umrežavanje proteina kikirikija lakazom smanjuje alergijsku senzitizaciju, izaziva jači tolerogeni odgovor i potencijalno bi mogao da se koristi i za imunoterapiju alergija na kikiriki...sr
dc.description.abstractEnzymes are increasingly exploited for improving functional characteristics of food. During the enzymatic modification of food, it is necessary to pay attention to a possible change in allergenicity of obtained novel modificates. The influence of crosslinking of peanut and milk allergens on their allergenicity has been investigated in this thesis. It has been shown that treatment of peanut proteins by oxidative enzymes does not enhance the in vitro IgE reactivity of these allergens, nor ex vivo activation of basophils. Crosslinking of casein, which is a major milk allergen, slightly altered binding of IgE antibodies, without disturbing the functional response in terms of the activation of basophils. Results of in vitro studies regarding the potential application of enzymes for commercial purposes are not taken for granted, due to the complexity of the mechanisms of allergic sensitization and the risk that the modified allergen may introduce. Results obtained from studies of animal models of food allergy more reliably reflect the effects caused by modified allergens. There was no increase in allergic senzitization with peanut proteins crosslinked by action of tyrosinases in a mouse model of peanut allergy, and, also, induction of oral tolerance was preserved. Crosslinking of peanut proteins by laccase reduced allergic sensitization, mounted more pronounced tolerogenic response and potentially could be used for immunotherapy of allergy to peanuts...en
dc.formatapplication/pdf
dc.languagesr
dc.publisherУниверзитет у Београду, Хемијски факултетsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Basic Research (BR or ON)/172024/RS//
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceУниверзитет у Београдуsr
dc.subjectalergenostsr
dc.subjectallergenicityen
dc.subjectproteini kikirikijasr
dc.subjectproteini mlekasr
dc.subjectumrežavanje proteinasr
dc.subjectenzimisr
dc.subjectdigestibilnostsr
dc.subjectproteolizasr
dc.subjectpeanut proteinsen
dc.subjectmilk proteinsen
dc.subjectprotein crosslinkingen
dc.subjectenzymesen
dc.subjectdigestibilityen
dc.subjectproteolysisen
dc.titleAlergenost enzimski procesovanih nutritivnih alergenasr
dc.titleAllergenicity of enzymatically processed nutritive allergensen
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dcterms.abstractЋирковић-Величковић, Тања; Aтанасковић-Марковић, Марина; Гавровић-Јанкуловић, Марија; Станић-Вучинић, Драгана; Радосављевић, Јелена; Aлергеност ензимски процесованих нутритивних алергена; Aлергеност ензимски процесованих нутритивних алергена;
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/29322/Disertacija4308.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/29322/Disertacija4308.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_6383


Документи за докторску дисертацију

Thumbnail

Ова дисертација се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о дисертацији