НаРДуС - Национални Репозиторијум Дисертација у Србији
    • Српски
    • Српски (Serbia)
    • English
  • Српски 
    • Српски
    • Srpski
    • English
  • Пријава
Преглед дисертације 
  •   НаРДуС - почетна
  • Универзитет у Новом Саду
  • Природно-математички факултет
  • Преглед дисертације
  •   НаРДуС - почетна
  • Универзитет у Новом Саду
  • Природно-математички факултет
  • Преглед дисертације
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Antioksidantni, antibakterijski i antimutageni potencijal vrste Myrtus communis L. iz Crne Gore

Antioxidant, antimicrobial andantimutagenic potencial of the Myrtuscomunis L.

Thumbnail
Отварање
Disertacija2625.pdf (2.137Mb)
Докторанд:

Bugarin, Dušan

Факултет:
Универзитет у Новом Саду, Природно-математички факултет
Датум одбране дисертације:
08-06-2010
Ментор:

Mimica-Dukić, Neda

Чланови комисије:

Kuhajda, Ksenija

Boža, Pal

Vuković-Gačić, Branka

Popović, Milan

Метаподаци
Приказ свих података о дисертацији

Остали линкови:

http://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/Disertacijadisertacija.pdf?controlNumber=(BISIS)81867&fileName=disertacija.pdf&id=402&source=NaRDuS&language=sr

http://www.cris.uns.ac.rs/record.jsf?recordId=81867&source=NaRDuS&language=sr

http://nardus.mpn.gov.rs/123456789/5402

Сажетак:

Ispitivanja hemijskog sastava etarskih ulja i ekstrakata izvedena su na vrsti Myrtus communis L. sa pet lokaliteta iz Crne Gore. Pored toga, ispitana je njihova antioksidantna aktivnost u razlicitim in vitro sistemima kako bi se utvrdio uticaj pomenutih ekstrakata i etarskih ulja na neutralizaciju DPPH, NO, OH i 2- radikala, kao i njihov uticaj na lipidnu peroksidaciju u lipozomima i inhibiciju enzima ksantin-oksidaze. Takode, ispitana je i antibakterijska aktivnost etarskih ulja i ekstrakata ove vrste na 9 bakterijskih sojeva, kao i njihov antimutageni potencijal na bakterijskom soju Escherichia coli IC 202.
 
In this tessis the chemical analysis of the essential oils and methanolic extracts from five plant samples of Myrtus communis L., collected from different localities in Montenegro, have been investigate. Beside that, their antioxidant activity in differwnt in vitro systems has been study to establish their scavenging potential towards DPPH, NO, OH, and O2- free radicals, as wel as their effects on lipid peroxidation in liposoma and inhibition enzyme XOD. Also, the antibacterial activity of the essential oils and methanolic extract has been study on 9 bacterial strains, as wel as their antimutagenic effects on bacterial strain E. Colli IC202.

Кључне речи:

Myrtus communis L., etarska ulja, biljni fenoli, antioksidanti, slobodni radikali, DPPH, OH, NO, O2-, ksantin oksidaza, lipidna peroksidacija, amtibakterijsko delovanje, antimutageno delovanje; Myrtus communis L., essential oils, plant phenolic, antioxidants, free radicals, DPPH, OH, NO, O2-, xantin-oxidase, lipid peroxidation, antibacterial activity, antimutagenic activity

О НаРДуС порталу | Пошаљите запажања
 

 

Преглед

Све дисертацијеУниверзитети и факултетиДокторандиМенториЧланови комисијаНасловиФакултетДокторандиМенториЧланови комисијаНаслови

Мој налог

Пријава

О НаРДуС порталу | Пошаљите запажања