Приказ основних података о дисертацији

The Effect of Kaolinite on Improved Water Use Efficiency in Different Irrigation Treatments of Peppers (Capsicum annuum, L.)

dc.contributor.advisorStričević, Ružica
dc.contributor.otherĐurović, Nevenka
dc.contributor.otherZečević, Bogoljub
dc.contributor.otherTodorović, Mladen
dc.contributor.otherMaletić, Radojka
dc.creatorĆosić, Marija D.
dc.date.accessioned2016-04-10T11:28:53Z
dc.date.available2016-04-10T11:28:53Z
dc.date.available2020-07-03T09:00:14Z
dc.date.issued2015-06-01
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/5108
dc.identifier.urihttp://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=2746
dc.identifier.urihttps://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:10892/bdef:Content/download
dc.identifier.urihttp://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=47556367
dc.description.abstractС обзиром да је вода ограничен ресурс, истраживања иду у смеру проналажења различитих система и мера којима се штеди вода, а постижу задовољавајући економско оправдани приноси. Циљ овог рада је био испитивање утицаја каолина на принос, квалитет плодова и ефикасност коришћења воде паприке гајене у различитим режимима наводњавања. Истраживање је обављено на паприци сорте Слоново уво. Коришћен је метод пољског огледа, оглед је постављен као двофакторијални по блок систему у три понављања. Први испитивани фактор био је режим наводњавања (пуно наводњавање (Ф) и два нивоа редукованог наводњавања (Р1 и Р2)), други фактор је био примена каолина (третмани са и без примене петопроцентне суспензије каолина). Сви третмани са применом каолина имају ознаку К. Испитивања су обављена на огледном пољу пољопривредног добра „Напредак“ а. д. – Стара Пазова на земљишту типа карбонатни чернозем током три године у периоду мај - септембар (2011., 2012., 2013.). Вегетација паприке у 2011. години трајала је 120 дана (16. мај – 15. септембар), 113 дана у 2012. (18. мај – 7. септембар) и 117 дана у 2013. години (20. мај – 13. септембар). Све три године су биле веома топле, са веома израженим сушним периодом током јула и августа. Сума падавина током вегетационог периода била је за око 150 mm нижа од просека. Током истраживања праћен је велики број параметара: влажност земљишта (садржај воде у земљишту на свим третманима наводњавања са и без примене каолина), засенченост земљишта лисном масом и акумулација суве биомасе, индекс лисне површине, потрошња воде биљака (евапотранспирација културе, реална евапотранспирација), показатељи водног стреса (температура листа, температурна разлика лишћа и ваздуха, биљни водни стрес индекс), принос и параметри приноса (просечан принос свеже и суве масе плодова паприке и свеже и суве биомасе, принос плодова паприке прве класе, принос плодова друге класе, принос плодова прве и друге класе), физичке особине плодова (број плодова по биљци, маса плода, дужина плода, пречник плода, присуство ожеготина од сунца), хемијске особине плодова (садржај шећера, органских киселина и укупна антиоксидативна активност) и ефикасност коришћења воде (ефикасност коришћења воде при производњи свих плодова паприке, при производњи плодова прве класе, при производњи плодова друге класе и ефикасност коришћења воде при производњи плодова паприке прве и друге класе)...sr
dc.description.abstractIn view of the fact that water is a limited resource, the present research aims to contribute to the development of various approaches and measures that will save water while achieving economically-viable crop yields. The goal of this research was to test the effect of kaolinite on crop quality and water use efficiency (WUE) in the case of peppers irrigated with various treatments. The object of research was the Elephant Ear pepper. A field experiment was conducted, based on a two-factorial, completely random block design with three replications. The first factor was the irrigation treatment mode (full irrigation (F) and two levels of deficit irrigation (R1 and R2)), and the second factor was the application of kaolinite (treatments with and without a 5% kaolinite suspension). All the treatments threated with kaolin has been labelled with a sign K. The research has been conducted at the experimental field of Napredak AD Stara Pazova on Chernozem soil type during three vegetative seasons (May-September) in the years 2011-2013. In the year 2011 the vegetative period of pepper lasted 120 days (from 16 May to 15 September), 113 days (from 18 May to 7 September) in the year 2012 and 117 days in 2013 (from 20 May to 13 September). The years were warm, having intensive dry period during July and August. Precipitation sum during the vegetation of pepper was for around 150 mm lower than the average sum for the 20 year period. A large number of parameters were monitored, including: soil moisture (water content of the soil in all irrigation treatments, with and without the application of kaolinite), canopy cover, dry biomass accumulation, leaf area index, water consumption (evapotranspiration, real evapotranspiration), water stress (leaf temperature, leaf-to-air temperature ratio, plant water stress index), yields (average yield of fresh and dried peppers, fresh and dry biomass, first-class yield, second-class yield, first- and second-class yield), physical properties (number of peppers per plant, pepper mass, pepper length, pepper diameter, sunburn), chemical properties (sugar and organic acid content and total antioxidant activity), and WUE (all peppers, first-class peppers, second-class peppers, and first- and second-class peppers). The highest soil moisture, or the greatest water content of the soil, was noted in the case of full irrigation, with and without kaolinite. The greatest canopy cover and the highest rate of dry biomass accumulation were achieved with full irrigation...en
dc.formatapplication/pdf
dc.languagesr
dc.publisherУниверзитет у Београду, Пољопривредни факултетsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/37005/RS//
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceУниверзитет у Београдуsr
dc.subjectпаприкаsr
dc.subjectpepperen
dc.subjectрежим наводњавањаsr
dc.subjectкаолинsr
dc.subjectприносsr
dc.subjectтермовизијаsr
dc.subjectефикасност коришћења водеsr
dc.subjectirrigation modeen
dc.subjectkaoliniteen
dc.subjectyielden
dc.subjectinfrared thermographyen
dc.subjectwater use efficiencyen
dc.titleУтицај каолина на повећање ефикасности коришћења воде у различитим режимима наводњавања паприке (Capsicum annuum L.)sr
dc.titleThe Effect of Kaolinite on Improved Water Use Efficiency in Different Irrigation Treatments of Peppers (Capsicum annuum, L.)en
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dcterms.abstractСтричевић, Ружица; Ђуровић, Невенка; Зечевић, Богољуб; Тодоровић, Младен; Малетић, Радојка; Ћосић, Марија Д.; Uticaj kaolina na povećanje efikasnosti korišćenja vode u različitim režimima navodnjavanja paprike (Capsicum annuum L.);
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/12770/Disertacija753.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/12771/Cosic_Marija_D.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/12770/Disertacija753.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/12771/Cosic_Marija_D.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_5108


Документи за докторску дисертацију

Thumbnail
Thumbnail

Ова дисертација се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о дисертацији