Претраживање
Приказ резултата 1-8 од 8
Optimizacija procesa proizvodnje medovine uz dodatak voćnog soka od aronije kao proizvoda poboljšanih funkcionalnih svojstava
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 29-12-2022)
Medovina predstavlja tradicionalno alkoholno piće koje sadrži od 8-18 vol. %, a dobija se fermentacijom razblaženog meda i vode djelovanjem ćelija kvasaca. Obogaćivanje medovine se može postići dodatkom voća, voćnih sokova, ...
Valorizacija proizvoda fermentacije kombuhe na otpadnom toku iz proizvodnje vina
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 28-12-2022)
U poslednjoj deceniji, uočava se rast popularnosti proizvodnje i konzumacije hrane isključivo prirodnog porekla. Jedan od pravaca ovog razvoja je funkcionalna hrana, koja zahvaljujući svojim oso-binama smanjuje rizik od ...
Razvoj novog bezglutenskog funkcionalnog flips proizvoda oplemenjenog korenom cikorije (Cichorium intybus L.)
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 15-07-2022)
Istraņivanja u okviru ove doktorske disertacije bavila su se proizvodnjom novog bezglu-tenskog prehrambenog proizvoda na bazi pirinčanog brańna sa dodatkom korena cikorije na dvo-puņnom ekstruderu. U okviru ove studije ...
Uticaj etarskih ulja na biofilmove odabranih sojeva enterobakterija formiranih na lisnoj površini povrća
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 02-08-2022)
Pojava i učestalost epidemija izazvanih konzumiranjem hrane beleži stalni rast. Tome su doprinele promene u ishrani i težnja savremenih potrošača za konzumiranjem minimalno obrađene hrane koja u najvećoj meri obuhvata sveže ...
Nusproizvod agroindustrije – zeleno lišće: Novi izvor proteina i bioaktivnih jedinjenja
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 07-10-2022)
U okviru ove doktorske disertacije istraživanja su bazirana na ekstrakciji proteina iz nusproizvoda prerade povrća – zelenog lišća, sa ciljem ispitivanja njihovih funkcionalnih i bioloških karakteristika, kao i razvoja ...
Uticaj soli, temperature i starter kulture na fizičko-hemijske i mikrobiološke promene u toku fermentacije kupusa u glavicama
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 12-01-2022)
Istraživanja u okviru ove disertacije obuhvataju karakterizaciju svežeg kupusa hibrida bravo i ispitivanje fizičko-hemijskih i mikrobioloških promena u toku fermentacije kupusa u glavicama. Dobijeni rezultati istraživanja ...
Teški elementi i novootkrivena organska zagađujuća jedinjenja u izabranim matriksima životne sredine i procena rizika
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 23-09-2022)
U okviru doktorske disertacije ispitivano je prisustvo teških elemenata (TE) u uzorcima gradskog zemljišta i prašine i poljoprivrednom zemljištu i novootkrivenih organskih zagađujućih jedinjenja u zemljištu namenjenom za ...
Potencijal brašna od različitih vrsta insekata kao alternativnih izvora proteina u ishrani životinja
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 31-10-2022)
U okviru ove doktorske disertacije istraživanja su bazirana na optimizaciji uslova uzgoja različitih vrsta insekata u cilju proizvodnje visoko nutritivnog brašna od insekata, kao alternativne sirovine u ishrani životinja. ...