Приказ основних података о дисертацији
Састав, анимикробна и антиоксидативна активност етарских уља Thymus algeriensis, Th. capitatus, Salvia fruticosa и Satureja thymbra из Либије
Composition, antimicrobial and antioxidant activity of the essential oils of Thumus algeriensis, Thymus capitatus, Satureja thymbra and Salvia fruticosa from Libya
dc.contributor.advisor | Marin, Petar | |
dc.contributor.other | Džamić, Ana | |
dc.contributor.other | Soković, Marina | |
dc.contributor.other | Janaćković, Peđa | |
dc.creator | Giweli, Abdulhmid Ahmed | |
dc.date.accessioned | 2016-01-05T11:48:30Z | |
dc.date.available | 2016-01-05T11:48:30Z | |
dc.date.available | 2020-07-03T08:07:25Z | |
dc.date.issued | 2013-11-16 | |
dc.identifier.uri | https://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/2165 | |
dc.identifier.uri | http://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=1160 | |
dc.identifier.uri | https://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:7999/bdef:Content/download | |
dc.identifier.uri | http://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=44645647 | |
dc.description.abstract | У овом раду анализиран је састав етарских уља неких биљних врста из фамилије Lamiaceae које расту kao самониклe у Либији (Thymus capitatus, Th. algeriensis, Satureja thymbra и Salvia fruticosa) коришћењем GC и GC-MS техника. Уља Thymus capitatus, Th. algeriensis и Salvia fruticosa карактеришу се присуством оксигенованих монотерепена, који су заступљени са 87.60%, 54.67% и 64.89%. Монотерпенски угљоводоници су главна група једињења код врсте Satureja thymbra , чинећи 58.57% од укупног уља. Главна једињења етарског уља Thymus capitatus су карвакрол (68.19%) и тимол (12.29%), док етарско уље Th. algeriensis карактерише тимол (38.50%) који је главна компонента. Уље Satureja thymbra као водеће компоненте садржи γ- терпинен (39.23%), тимол (25.16%) и p-цимен (7.17%). Висок садржај 1.8- цинеола (49.34%) и камфора (7.53%) је присутан у уљу Salvia fruticosa. Такође је испитивано антиоксидативно дејство уља и главних компонената етарских уља коришћењем DPPH теста. Највиши антиоксидативни потенцијал показало је уље Satureja thymbra (IC50 = 0.0967 mg/ml раствора), затим Thymus capitatus (IC50 = 0.119 mg/ml раствора), Th. algeriensis sa IC50 od 0.299 mg/ml, а најнижа активност добијена је са уљем Salvia fruticosa (IC50 = 15.53 mg/ml раствора). Добијене IC50 вредности за тимол и карвакрол су 0.403 и 0.105 mg/ml, и 0.0717 mg/ml раствора за BHA. Коришћењем методе микродилуције испитивана је антимикробна активност на осам бактерија и осам гљива. Као тест организми коришћено је четири врсте Грам-негативних бактерија - Escherichia coli (ATCC 35210), Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853), Salmonella typhimurium (ATCC 13311), Proteus mirabilis (хумани изолат) и четири Грам- позитивне бактерије – Listeria monocytogenes (NCTC 7973), Bacillus cereus (клинички изолат), Micrococcus flavus (ATCC 10240), и Staphylococcus aureus (ATCC 6538)... | sr |
dc.description.abstract | The essentiasl oils composition of some essential o ils from Lamiaceae family wild growing in Libya ( Thymus capitatus, Thymus algeriensis, Satureja thym bra and Salvia furticosa ) have been analyzed using GC and GC-MS. The oils o f Thymus capitatus, Th. algeriensis and Salvia fruticosa were characterised with domination of oxygenated monoterepenes with percentage 87.60%, 54 .67% and 64.89 % respectively. Monoterpene hydrocarbons was the maj or group of the compounds of the oil of S . thymbra represented 58.57% of the total oil. The main compounds of Th. capitatus essential oil were carvacrol (68.19%) followed by thymol (12.29%), while Th. algeriensis essential oil was characterized by thymol (38.50%) as the major component. The oil of S . thymbra was demonstrated by γ - terpinene (39.23%), thymol (25.16%) and p -cymene (7.17%) as the major constituents. S . fruticosa oil was characterized by contained 1,8-cineole (49 .34%) and camphor (7.53%) as the main compounds. The oils wer e also, screened for antioxidant activity by DPPH assay, and compared wi th their main compounds. The highest antioxidant activity showed S. thymbra oil with IC 50 = 0.0967 mg/ml of solution, followed by Th. capitatus (IC 50 = 0.119 mg/ml, Th. algeriensis with the IC 50 of 0.299 mg/ml and the lowest activity was found fo r S. fruticosa (IC 50 = 15.53 mg/ml of solution), comparing with 0.403 and 0.105 mg/ml for thymol and carvacrol, and 0.0717 mg/ml of solution for BHA. Furthermore, anti microbial activity was tested using microdilution method against eight bacteria a nd eight fungal species. Gram- negative from bacteria: Escherichia coli (ATCC 35210), Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853), Salmonella typhimurium (ATCC 13311), Proteus mirabilis (human isolate) and from Gram-positive bacteria: Listeria monocytogenes (NCTC 7973), Bacillus cereus (clinical isolate), Micrococcus flavus (ATCC 10240), and Staphylococcus aureus (ATCC 6538) were used... | en |
dc.format | application/pdf | |
dc.language | en | |
dc.publisher | Универзитет у Београду, Биолошки факултет | sr |
dc.rights | openAccess | en |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ | |
dc.source | Универзитет у Београду | sr |
dc.subject | Thymus cаpitаtus | sr |
dc.subject | Thymus capitatus | en |
dc.subject | Thymus algeriensis | en |
dc.subject | Satureja thymbra | en |
dc.subject | Salvia fruticosa | en |
dc.subject | essential oil | en |
dc.subject | antimicrobial activity | en |
dc.subject | antioxidant activity | en |
dc.subject | Thymus аlgeriensis | sr |
dc.subject | Sаturejа thymbrа | sr |
dc.subject | Sаlviа fruticosа | sr |
dc.subject | етарско уље | sr |
dc.subject | антимикробна активност | sr |
dc.subject | антиоксидативна активност | sr |
dc.title | Састав, анимикробна и антиоксидативна активност етарских уља Thymus algeriensis, Th. capitatus, Salvia fruticosa и Satureja thymbra из Либије | sr |
dc.title | Composition, antimicrobial and antioxidant activity of the essential oils of Thumus algeriensis, Thymus capitatus, Satureja thymbra and Salvia fruticosa from Libya | en |
dc.type | doctoralThesis | en |
dc.rights.license | BY-NC | |
dcterms.abstract | Марин, Петар; Јанаћковић, Пеђа; Соковић, Марина; Джамић, Aна; Гиwели, Aбдулхмид Aхмед; Sastav, animikrobna i antioksidativna aktivnost etarskih ulja Thymus algeriensis, Th. capitatus, Salvia fruticosa i Satureja thymbra iz Libije; | |
dc.identifier.fulltext | http://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/1589/Disertacija.pdf | |
dc.identifier.fulltext | https://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/1589/Disertacija.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_2165 |