Састав, анимикробна и антиоксидативна активност етарских уља Thymus algeriensis, Th. capitatus, Salvia fruticosa и Satureja thymbra из Либије
Composition, antimicrobial and antioxidant activity of the essential oils of Thumus algeriensis, Thymus capitatus, Satureja thymbra and Salvia fruticosa from Libya
Отварање |
Докторанд:Giweli, Abdulhmid Ahmed Факултет:Универзитет у Београду, Биолошки факултетДатум одбране дисертације:16-11-2013Чланови комисије:Džamić, Ana Soković, Marina Janaćković, Peđa МетаподациПриказ свих података о дисертацији |
Остали линкови:
http://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=1160
https://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:7999/bdef:Content/download
http://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=44645647
Сажетак:
У овом раду анализиран је састав етарских уља неких биљних врста из фамилије
Lamiaceae које расту kao самониклe у Либији (Thymus capitatus, Th. algeriensis,
Satureja thymbra и Salvia fruticosa) коришћењем GC и GC-MS техника. Уља
Thymus capitatus, Th. algeriensis и Salvia fruticosa карактеришу се присуством
оксигенованих монотерепена, који су заступљени са 87.60%, 54.67% и 64.89%.
Монотерпенски угљоводоници су главна група једињења код врсте Satureja
thymbra , чинећи 58.57% од укупног уља.
Главна једињења етарског уља Thymus capitatus су карвакрол (68.19%) и тимол
(12.29%), док етарско уље Th. algeriensis карактерише тимол (38.50%) који је
главна компонента. Уље Satureja thymbra као водеће компоненте садржи γ-
терпинен (39.23%), тимол (25.16%) и p-цимен (7.17%). Висок садржај 1.8-
цинеола (49.34%) и камфора (7.53%) је присутан у уљу Salvia fruticosa.
Такође је испитивано антиоксидативно дејство уља и главних компонената
етарских уља коришћењем DPPH теста. Највиши антиоксидативни потенци
The essentiasl oils composition of some essential o
ils from Lamiaceae family
wild growing in Libya (
Thymus capitatus, Thymus algeriensis, Satureja thym
bra
and
Salvia furticosa
) have been analyzed using GC and GC-MS. The oils o
f
Thymus
capitatus, Th. algeriensis
and
Salvia fruticosa
were characterised with domination of
oxygenated monoterepenes with percentage 87.60%, 54
.67% and 64.89 %
respectively. Monoterpene hydrocarbons was the maj
or group of the compounds of
the oil of
S
.
thymbra
represented 58.57% of the total oil.
The main compounds of
Th. capitatus
essential oil were carvacrol (68.19%) followed
by thymol (12.29%), while
Th. algeriensis
essential oil was characterized by thymol
(38.50%) as the major component. The oil of
S
.
thymbra
was demonstrated by
γ
-
terpinene (39.23%), thymol (25.16%) and
p
-cymene (7.17%) as the major
constituents.
S
.
fruticosa
oil was characterized by
је уље Satureja thymbra (IC50 = 0.0967 mg/ml раствора), затим Thymus
capitatus (IC50 = 0.119 mg/ml раствора), Th. algeriensis sa IC50 od 0.299 mg/ml, а
најнижа активност добијена је са уљем Salvia fruticosa (IC50 = 15.53 mg/ml
раствора). Добијене IC50 вредности за тимол и карвакрол су 0.403 и 0.105
mg/ml, и 0.0717 mg/ml раствора за BHA. Коришћењем методе микродилуције
испитивана је антимикробна активност на осам бактерија и осам гљива. Као тест
организми коришћено је четири врсте Грам-негативних бактерија - Escherichia
coli (ATCC 35210), Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853), Salmonella
typhimurium (ATCC 13311), Proteus mirabilis (хумани изолат) и четири Грам-
позитивне бактерије – Listeria monocytogenes (NCTC 7973), Bacillus cereus
(клинички изолат), Micrococcus flavus (ATCC 10240), и Staphylococcus aureus (ATCC 6538)...
Више
contained 1,8-cineole (49
.34%) and
camphor (7.53%) as the main compounds. The oils wer
e also, screened for
antioxidant activity by DPPH assay, and compared wi
th their main compounds. The
highest antioxidant activity showed
S. thymbra
oil with IC
50
= 0.0967 mg/ml of
solution, followed by
Th. capitatus
(IC
50
= 0.119 mg/ml,
Th. algeriensis
with the IC
50
of 0.299 mg/ml and the lowest activity was found fo
r
S. fruticosa
(IC
50
= 15.53 mg/ml
of solution), comparing with 0.403 and 0.105 mg/ml
for thymol and carvacrol, and
0.0717 mg/ml of solution for BHA. Furthermore, anti
microbial activity was tested
using microdilution method against eight bacteria a
nd eight fungal species. Gram-
negative from bacteria:
Escherichia coli
(ATCC 35210),
Pseudomonas aeruginosa
(ATCC 27853),
Salmonella typhimurium
(ATCC 13311),
Proteus mirabilis
(human
isolate) and from Gram-positive bacteria:
Listeria monocytogenes
(NCTC 7973),
Bacillus cereus
(clinical isolate),
Micrococcus flavus
(ATCC 10240), and
Staphylococcus aureus
(ATCC 6538) were used...
Више
Кључне речи:
Thymus cаpitаtus; Thymus аlgeriensis; Sаturejа thymbrа; Sаlviа fruticosа; етарско уље; антимикробна активност; антиоксидативна активност; Thymus capitatus; Thymus algeriensis; Satureja thymbra; Salvia fruticosa; essential oil; antimicrobial activity; antioxidant activityRelated items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
Fitohemijska i genetička varijabilnost vrsta iz sekcije Serpyllum (Mill.) Benth. roda Thymus L. (Lamiaceae) u Srbiji
Phytochemical and genetical variability of species from section Serpyllum (Mill.) Benth. genus Thymus L. (Lamiaceae) in Serbia
Šoštarić, Ivan I. (Универзитет у Београду, Биолошки факултет, 29-09-2012) -
Hidrogelovi na bazi hitozana za kontrolisano otpuštanje polifenola
Chitosan-based hydrogels for controlled release of polyphenols
Trifković, Kata (Универзитет у Београду, Технолошко-металуршки факултет, 27-02-2017) -
Uticaj različitih tehnika ekstrakcije i destilacije na hemijski sastav etarskog ulja i ekstrakta iz biljnih vresta roda Thymus L.
Effect of different techniques of extraction and distillation on chemical composition of essential oil and extracts from species of the genus thymus l.
Petrović, Slobodan S. (Универзитет у Нишу, Технолошки факултет, Лесковац, 14-05-2013)