НаРДуС - Национални Репозиторијум Дисертација у Србији
    • Српски
    • Српски (Serbia)
    • English
  • Српски 
    • Српски
    • Srpski
    • English
  • Пријава
Преглед дисертације 
  •   НаРДуС - почетна
  • Универзитет у Београду
  • Биолошки факултет
  • Преглед дисертације
  •   НаРДуС - почетна
  • Универзитет у Београду
  • Биолошки факултет
  • Преглед дисертације
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Састав, анимикробна и антиоксидативна активност етарских уља Thymus algeriensis, Th. capitatus, Salvia fruticosa и Satureja thymbra из Либије

Composition, antimicrobial and antioxidant activity of the essential oils of Thumus algeriensis, Thymus capitatus, Satureja thymbra and Salvia fruticosa from Libya

Thumbnail
Отварање
Disertacija.pdf (3.157Mb)
Докторанд:

Giweli, Abdulhmid Ahmed

Факултет:
Универзитет у Београду, Биолошки факултет
Датум одбране дисертације:
16-11-2013
Ментор:

Marin, Petar

Чланови комисије:

Džamić, Ana

Soković, Marina

Janaćković, Peđa

Метаподаци
Приказ свих података о дисертацији

Остали линкови:

http://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=1160

https://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:7999/bdef:Content/download

http://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=44645647

http://nardus.mpn.gov.rs/123456789/2165

Сажетак:

У овом раду анализиран је састав етарских уља неких биљних врста из фамилије Lamiaceae које расту kao самониклe у Либији (Thymus capitatus, Th. algeriensis, Satureja thymbra и Salvia fruticosa) коришћењем GC и GC-MS техника. Уља Thymus capitatus, Th. algeriensis и Salvia fruticosa карактеришу се присуством оксигенованих монотерепена, који су заступљени са 87.60%, 54.67% и 64.89%. Монотерпенски угљоводоници су главна група једињења код врсте Satureja thymbra , чинећи 58.57% од укупног уља. Главна једињења етарског уља Thymus capitatus су карвакрол (68.19%) и тимол (12.29%), док етарско уље Th. algeriensis карактерише тимол (38.50%) који је главна компонента. Уље Satureja thymbra као водеће компоненте садржи γ- терпинен (39.23%), тимол (25.16%) и p-цимен (7.17%). Висок садржај 1.8- цинеола (49.34%) и камфора (7.53%) је присутан у уљу Salvia fruticosa. Такође је испитивано антиоксидативно дејство уља и главних компонената етарских уља коришћењем DPPH теста. Највиши антиоксидативни потенци
је уље Satureja thymbra (IC50 = 0.0967 mg/ml раствора), затим Thymus capitatus (IC50 = 0.119 mg/ml раствора), Th. algeriensis sa IC50 od 0.299 mg/ml, а најнижа активност добијена је са уљем Salvia fruticosa (IC50 = 15.53 mg/ml раствора). Добијене IC50 вредности за тимол и карвакрол су 0.403 и 0.105 mg/ml, и 0.0717 mg/ml раствора за BHA. Коришћењем методе микродилуције испитивана је антимикробна активност на осам бактерија и осам гљива. Као тест организми коришћено је четири врсте Грам-негативних бактерија - Escherichia coli (ATCC 35210), Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853), Salmonella typhimurium (ATCC 13311), Proteus mirabilis (хумани изолат) и четири Грам- позитивне бактерије – Listeria monocytogenes (NCTC 7973), Bacillus cereus (клинички изолат), Micrococcus flavus (ATCC 10240), и Staphylococcus aureus (ATCC 6538)...
 Више
 
The essentiasl oils composition of some essential o ils from Lamiaceae family wild growing in Libya ( Thymus capitatus, Thymus algeriensis, Satureja thym bra and Salvia furticosa ) have been analyzed using GC and GC-MS. The oils o f Thymus capitatus, Th. algeriensis and Salvia fruticosa were characterised with domination of oxygenated monoterepenes with percentage 87.60%, 54 .67% and 64.89 % respectively. Monoterpene hydrocarbons was the maj or group of the compounds of the oil of S . thymbra represented 58.57% of the total oil. The main compounds of Th. capitatus essential oil were carvacrol (68.19%) followed by thymol (12.29%), while Th. algeriensis essential oil was characterized by thymol (38.50%) as the major component. The oil of S . thymbra was demonstrated by γ - terpinene (39.23%), thymol (25.16%) and p -cymene (7.17%) as the major constituents. S . fruticosa oil was characterized by
contained 1,8-cineole (49 .34%) and camphor (7.53%) as the main compounds. The oils wer e also, screened for antioxidant activity by DPPH assay, and compared wi th their main compounds. The highest antioxidant activity showed S. thymbra oil with IC 50 = 0.0967 mg/ml of solution, followed by Th. capitatus (IC 50 = 0.119 mg/ml, Th. algeriensis with the IC 50 of 0.299 mg/ml and the lowest activity was found fo r S. fruticosa (IC 50 = 15.53 mg/ml of solution), comparing with 0.403 and 0.105 mg/ml for thymol and carvacrol, and 0.0717 mg/ml of solution for BHA. Furthermore, anti microbial activity was tested using microdilution method against eight bacteria a nd eight fungal species. Gram- negative from bacteria: Escherichia coli (ATCC 35210), Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853), Salmonella typhimurium (ATCC 13311), Proteus mirabilis (human isolate) and from Gram-positive bacteria: Listeria monocytogenes (NCTC 7973), Bacillus cereus (clinical isolate), Micrococcus flavus (ATCC 10240), and Staphylococcus aureus (ATCC 6538) were used...
 Више

Кључне речи:

Thymus cаpitаtus; Thymus аlgeriensis; Sаturejа thymbrа; Sаlviа fruticosа; етарско уље; антимикробна активност; антиоксидативна активност; Thymus capitatus; Thymus algeriensis; Satureja thymbra; Salvia fruticosa; essential oil; antimicrobial activity; antioxidant activity

Related items

Showing items related by title, author, creator and subject.

  • Fitohemijska i genetička varijabilnost vrsta iz sekcije Serpyllum (Mill.) Benth. roda Thymus L. (Lamiaceae) u Srbiji 

    Phytochemical and genetical variability of species from section Serpyllum (Mill.) Benth. genus Thymus L. (Lamiaceae) in Serbia
    Šoštarić, Ivan I. (Универзитет у Београду, Биолошки факултет, 29-09-2012)
  • Hidrogelovi na bazi hitozana za kontrolisano otpuštanje polifenola 

    Chitosan-based hydrogels for controlled release of polyphenols
    Trifković, Kata (Универзитет у Београду, Технолошко-металуршки факултет, 27-02-2017)
  • Uticaj različitih tehnika ekstrakcije i destilacije na hemijski sastav etarskog ulja i ekstrakta iz biljnih vresta roda Thymus L. 

    Effect of different techniques of extraction and distillation on chemical composition of essential oil and extracts from species of the genus thymus l.
    Petrović, Slobodan S. (Универзитет у Нишу, Технолошки факултет, Лесковац, 14-05-2013)

О НаРДуС порталу | Пошаљите запажања
 

 

Преглед

Све дисертацијеУниверзитети и факултетиДокторандиМенториЧланови комисијаНасловиФакултетДокторандиМенториЧланови комисијаНаслови

Мој налог

Пријава

О НаРДуС порталу | Пошаљите запажања