Приказ основних података о дисертацији

Optimization of fruit drying in vacuum

dc.contributor.advisorTepić, Aleksandra
dc.contributor.otherĐilas, Sonja
dc.contributor.otherTepić, Aleksandra
dc.contributor.otherJokić, Stela
dc.creatorŠumić, Zdravko
dc.date.accessioned2015-12-29T11:19:57Z
dc.date.available2015-12-29T11:19:57Z
dc.date.available2020-07-03T13:54:30Z
dc.date.issued2014-11-28
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/1822
dc.identifier.urihttp://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/Disertacija141742525020666.pdf?controlNumber=(BISIS)90302&fileName=141742525020666.pdf&id=3070&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttp://www.cris.uns.ac.rs/record.jsf?recordId=90302&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttp://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/IzvestajKomisije141199274660369.pdf?controlNumber=(BISIS)90302&fileName=141199274660369.pdf&id=2715&source=NaRDuS&language=srsr
dc.description.abstractIstraživanja u okviru disertacije usmerena su na razvoj vakuumskog postupka sušenja voća. Konstruisan je prototip laboratorijske vakuumske sušare i optimizovan proces sušenja višanja i borovnica. U cilju optimizacije procesa sušenja ispitan je uticaj nezavisno promenljivih procesa, temperature i pritiska, na parametre kvaliteta osušenog voća (aktivnost vode, sadržaj ukupnih fenola, ukupnih monomernih antocijana i vitamina C, antioksidativnu aktivnost, promenu boje, teksturu i sposobnost rehidratacije). Proces sušenja optimizovan je korišćenjem metode odzivnih površina (engl. Response Surface Methodology, RSM). Rezultati istraživanja pokazuju da tehnika sušenja voća u vakuumu daje odlične rezultate u pogledu očuvanja visokovrednih komponenata voća i ima perspektivu za širu primenu u zanatskim i poluindustrijskim postrojenjima.sr
dc.description.abstractResearch in the framework of the thesis focuses on the development of fruit vacuum-drying process. Laboratory vacuum dryer prototype was constructed. Cherries and blueberries vacuum drying process was optimized. In order to optimize the drying process, the influence of independent variables of the process (temperature and pressure) on the quality parameters of dried fruit (water activity, total phenol content, total monomeric anthocyanins and vitamin C, antioxidant activity, colour change, texture, and rehydration capability) was investigated. The drying process was optimized using Response Surface Methodology (RSM). There is the possibility of application of the results in plants at semi-industrial and industrial level.en
dc.languagesr (latin script)
dc.publisherУниверзитет у Новом Саду, Технолошки факултетsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31044/RS//
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/share-your-work/public-domain/cc0/
dc.sourceУниверзитет у Новом Садуsr
dc.subjectVakuumsko sušenjesr
dc.subjectVacuum dryingen
dc.subjectoptimizationen
dc.subjectRSMen
dc.subjectvacuum dryer prototypeen
dc.subjectquality of dried fruiten
dc.subjectoptimizacijasr
dc.subjectRSMsr
dc.subjectprototip vakuumske sušaresr
dc.subjectkvalitet sušenog voćasr
dc.titleOptimizacija sušenja voća u vakuumusr
dc.titleOptimization of fruit drying in vacuumen
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseCC0
dcterms.abstractТепић Aлександра; Тепић Aлександра; Јокић Стела; Ђилас Соња; Шумић Здравко; Оптимизација сушења воћа у вакууму; Оптимизација сушења воћа у вакууму;
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/40321/Disertacija.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/40321/Disertacija.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/40322/IzvestajKomisije.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/40322/IzvestajKomisije.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_1822


Документи за докторску дисертацију

Thumbnail
Thumbnail

Ова дисертација се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о дисертацији