Show simple item record

Vojvodina kao destinacija gastronomskog turizma;
Vojvodina as destination of gastronomic tourism

dc.contributor.advisorTešanović, Dragan
dc.contributor.otherBesermenji, Snežana
dc.contributor.otherTešanović, Dragan
dc.contributor.otherŠkrinjar, Marija
dc.contributor.otherNovković, Nebojša
dc.creatorКалењук, Бојана
dc.date.accessioned2015-12-29T11:18:10Z
dc.date.available2015-12-29T11:18:10Z
dc.date.issued2014-01-17
dc.identifier.urihttp://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/Disertacija141655991315094.pdf?controlNumber=(BISIS)91915&fileName=141655991315094.pdf&id=3021&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttp://www.cris.uns.ac.rs/record.jsf?recordId=91915&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttp://nardus.mpn.gov.rs/123456789/1763
dc.descriptionГастрономски  туризам  представља  растући  тренд  у  свету,  па  су  по  узору  на афирмисане  гастрономске  дестинације  предмет  истраживања  биле  атрактивне дестинације у Војводини попут музеја хране и пића, природних резервата, салаша, сеоских  домаћинстава,  затим  регионална,  домаћа  и  национална  јела  и  пића  у угоститељско-туристичким објектима, храна и пиће који имају заштиту порекла али и они који треба да поседују ову врсту заштите зарад додатне користи у региону, туристичке манифестације засноване на регионалном пићу и храни, али и запослени у угоститељству и туризму од којих зависи успешан развој овог облика туризма, као и стратегија његовог развоја. Основни циљ дисертације је био да се утврди  стањe,  могућности  и  перспективе  развоја  гастрономског  туризма заснованог  на  аутентичној,  домаћој,  регионалној  храни  и  пићу  и  дефинише стратегија развоја. Посебан акценат је стављен на запослене у угоститељству и туризму кроз анализу њихових ставова о развоју гастрономског туризма у региону. При томе је, кроз примену одговарајуће методологије и спроведеног истраживања, задатак  рада  био  да  потврди,  делимично  потврди  или  оповргне  постављену основну хипотезу да је Војводина значајан произвођач хране и пића, који пружа аутентичан,  регионални,  гастрономски,  туристички  доживљај,  а  није  довољно афирмисан у туризму, што условљава и недовољан развој гастрономског туризма, и тиме укаже на све недостатке, како би се они благовремно отклонили и тако Војводину учинили дестинацијом гастрономског туризма.sr
dc.descriptionGastronomski  turizam  predstavlja  rastući  trend  u  svetu,  pa  su  po  uzoru  na afirmisane  gastronomske  destinacije  predmet  istraživanja  bile  atraktivne destinacije u Vojvodini poput muzeja hrane i pića, prirodnih rezervata, salaša, seoskih  domaćinstava,  zatim  regionalna,  domaća  i  nacionalna  jela  i  pića  u ugostiteljsko-turističkim objektima, hrana i piće koji imaju zaštitu porekla ali i oni koji treba da poseduju ovu vrstu zaštite zarad dodatne koristi u regionu, turističke manifestacije zasnovane na regionalnom piću i hrani, ali i zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu od kojih zavisi uspešan razvoj ovog oblika turizma, kao i strategija njegovog razvoja. Osnovni cilj disertacije je bio da se utvrdi  stanje,  mogućnosti  i  perspektive  razvoja  gastronomskog  turizma zasnovanog  na  autentičnoj,  domaćoj,  regionalnoj  hrani  i  piću  i  definiše strategija razvoja. Poseban akcenat je stavljen na zaposlene u ugostiteljstvu i turizmu kroz analizu njihovih stavova o razvoju gastronomskog turizma u regionu. Pri tome je, kroz primenu odgovarajuće metodologije i sprovedenog istraživanja, zadatak  rada  bio  da  potvrdi,  delimično  potvrdi  ili  opovrgne  postavljenu osnovnu hipotezu da je Vojvodina značajan proizvođač hrane i pića, koji pruža autentičan,  regionalni,  gastronomski,  turistički  doživljaj,  a  nije  dovoljno afirmisan u turizmu, što uslovljava i nedovoljan razvoj gastronomskog turizma, i time ukaže na sve nedostatke, kako bi se oni blagovremno otklonili i tako Vojvodinu učinili destinacijom gastronomskog turizma.sr
dc.descriptionGastronomy tourism represents a growing trend in the world and the subjects of the research, which was modelled after well-established culinary destinations, were attractive destinations in Vojvodina suchas museum of food and drinks, nature reserves, farms, rural households as well asregional, local and national dishes  and drinks in hospitality and touristic facilities, foods and drinks that have protected origin and those which should have this kind of protection for the sake of additional benefits in the region, touristic manifestations based on regional foods and drinks and the employees in the hospitality and tourism of whom depends the successful  development of this kind of tourism as well as the strategy of its development. The  main objective of the thesis was to determine the status, opportunities and development perspectives of gastronomic tourism based on authentic, domestic, regional foods and drinks and to define development strategies. Special emphasis was put on the employees in the hospitality and tourism industry through an analysis of their views on the development of gastronomic tourism in the region. At the same time, through the application of appropriate methodology and conducted research, the  task of this thesis was to confirm, partly confirm or deny the basic hypothesis that Vojvodina is an important producer of foods and drinks that provides an authentic, regional, gastronomic, tourist experience but it is not sufficiently established in tourism  which results in poor development of gastronomic tourism, and thus point out the shortcomings in order for them to be timely removed and, by doing so, make Vojvodina a gastronomic tourism destination.en
dc.languagesr (cyrillic script)
dc.publisherУниверзитет у Новом Саду, Природно-математички факултетsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/46009/RS//
dc.rightsCreative Commons
dc.sourceУниверзитет у Новом Садуsr
dc.subjectГастрономија, храна, пиће, туризам, гастрономски туризамsr
dc.subjectGastronomija, hrana, piće, turizam, gastronomski turizamsr
dc.subjectGastronomy, food, beverage, tourism, gastronomic tourismen
dc.titleВојводина као дестинација гастрономског туризмаsr
dc.titleVojvodina kao destinacija gastronomskog turizmasr
dc.titleVojvodina as destination of gastronomic tourismen
dc.typeDoktorska disertacijasr
dcterms.abstractТешановић Драган; Новковић Небојша; Шкрињар Марија; Тешановић Драган; Бесермењи Снежана; Kalenjuk Bojana; Војводина као дестинација гастрономског туризма; Војводина као дестинација гастрономског туризма; Vojvodina kao destinacija gastronomskog turizma;


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record